24/5/13

Αποδοκιμάζουν Γερμανία και ΕΕ Ούγγροι και Ισλανδοί!


του Γ. Δελαστίκ


Διέκοψε επ' αόριστον -ίσως και για πάντα!- με μονομερή της απόφαση τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ η νέα δεξιά κυβέρνηση της Ισλανδίας. 

Πριν καν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο η κυβέρνησή τους, τα δύο κόμματα που θα τη συγκροτήσουν συμφώνησαν στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα ότι σταματούν τις ενταξιακές συνομιλίες που είχε αρχίσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που κυβερνούσε τη χώρα μέχρι τα τέλη Απριλίου σε συνεργασία με την Αριστερά και τους Πράσινους.

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός συνετρίβη στις εκλογές λόγω της ενδοτικής του στάσης απέναντι στην ΕΕ και τη Βρετανία και έτσι πρωθυπουργός θα είναι τώρα ο Σίγκμουντουρ Νταβίδ Γκουνλόιγκσον του κεντροδεξιού Προοδευτικού Κόμματος, υποστηριζόμενος και από το δεξιό Κόμμα της Ανεξαρτησίας. Ο Γκουνλόιγκσον θα είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ισλανδίας, ηλικίας μόλις 38 ετών. Ο αρχηγός του δεξιού κόμματος Μπγιάρνι Μπενεντίκτσον θα αναλάβει υπουργός Οικονομικών.

Τα δύο κυβερνητικά κόμματα δεν έκαναν καν τον κόπο να διαβουλευθούν με την ΕΕ για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων. Ούτε καν ενημέρωσαν επίσημα τις Βρυξέλλες, που πληροφορήθηκαν την είδηση από τα... τηλεοπτικά δελτία! 

Τα κυβερνητικά ισλανδικά κόμματα μάλιστα συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες δεν πρόκειται να ξαναρχίσουν στο μέλλον, αν δεν προηγηθεί δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ο ισλανδικός λαός αν θέλει ή όχι ενταξιακές συνομιλίες, καθώς το κλίμα στην Ισλανδία είναι πλέον εξαιρετικά εχθρικό απέναντι στο ευρώ και στην ΕΕ, ιδίως μετά τα όσα έκαναν οι Ευρωπαίοι εναντίον της Κύπρου, με την κατάσχεση των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ. 

 Ο νέος υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου ότι η κατάσταση στην ΕΕ και την Ευρωζώνη έχει χειροτερέψει τόσο πολύ, ώστε δεν είναι καν βέβαιο ότι το ισλανδικό κοινοβούλιο θα κρίνει κάποτε στο μέλλον αν θα διεξαχθεί όντως δημοψήφισμα για επανέναρξη των συνομιλιών. «Πιστεύουμε ότι οι ενταξιακές συνομιλίες άρχισαν χωρίς την αναγκαία υποστήριξη εκ μέρους της Ισλανδίας. Δεν θα τις συνεχίσουμε. Πρέπει επίσης να ακούσουμε τι έχει να πει η ΕΕ για την προσέγγισή μας. Ισως δεν θα έχει κανένα νόημα να κάνουμε δημοψήφισμα» υπογράμμισε.


Το πλήγμα από την Ισλανδία ήρθε προχτές, πριν καν κλείσει εβδομάδα από την πληρωμένη απάντηση που έδωσε στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ο επίσης δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, συγκρίνοντας τις σημερινές μεθόδους του Βερολίνου με εκείνες της ναζιστικής Γερμανίας.


Η ιστορία ξεκίνησε από τον κτηνώδη υποψήφιο καγκελάριο των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρικ, της ακραίας δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, ο οποίος ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να... αποβληθεί η Ουγγαρία από την ΕΕ, επειδή δεν συμμορφώνεται προφανώς με τη γερμανική γραμμή. 

Παίζοντας τον ρόλο του «καλού μπάτσου», η Μέρκελ είπε επί λέξει, απειλώντας τη Βουδαπέστη, αλλά προσπαθώντας να κάνει και χιούμορ: «Θα κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε την Ουγγαρία στον σωστό δρόμο, αλλά δεν θα στείλουμε αμέσως το ιππικό»!

Η απάντηση του Ούγγρου πρωθυπουργού ήρθε αμέσως συστημένη μέσω ραδιοφωνικής εκπομπής που έχει κάθε Παρασκευή: «Οι Γερμανοί έστειλαν ήδη μια φορά το ιππικό τους στην Ουγγαρία και μάλιστα με τη μορφή των πάντσερ» δήλωσε αναφερόμενος στην εισβολή των ναζί στη χώρα του κατόπιν διαταγής του Αδόλφου Χίτλερ, τον Μάρτιο του 1944. «Παράκλησή μας είναι να μην τα ξαναστείλουν. Άλλωστε και τότε δεν ήταν καλή ιδέα και δεν λειτούργησε» πρόσθεσε ειρωνικά. Στη Γερμανία προκλήθηκε σάλος γιατί το κόμμα του Ορμπαν ανήκει κι αυτό, όπως το κόμμα της Μέρκελ, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της Δεξιάς.


Για «φρικτές παρομοιώσεις με τους ναζί που μέχρι τώρα περιορίζονταν στους Ελληνες διαδηλωτές και τώρα ο Ορμπαν τις χρησιμοποιεί ακόμη κι αυτές» τον κατηγόρησε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Ρούπρεχτ Πολέντς. «Πρόκειται για λυπηρή παρεκτροπή, την οποία αποκρούουμε καθαρά» δήλωσε και ο φιλελεύθερος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βέστερβελε. Από κοντά και ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ονειρεύεται να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν με την υποστήριξη της Μέρκελ: «Γελοία δήλωση, ανάξια σχολιασμού» χαρακτήρισε όσα είπε ο Ορμπαν.

πηγή: "ΕΘΝΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου