3/5/13

Γενικό ξεπούλημα!


opapΆρον άρον ξεπούλησαν Μ. εβδομάδα τον ΟΠΑΠ! 

Έκλεισε η συμφωνία εκποίησης του ΟΠΑΠ στον Δημήτρη Μελισανιδη!

Το γνωστό και μη εξαιρετέο ΤΑΙΠΕΔ έκανε άρον-άρον δεκτή τη "βελτιωμένη" (τάχα) κατά μόλις 30 εκατ. ευρώ, προσφορά της Emma Delta (κοινοπραξία που συμμετέχουν οι Γίρι Σμετς από την Τσεχία, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Δ. Κοπελούζος και η Lottomatica), η οποία τελικά ανήλθε σε 652 εκατ. ευρώ,για το ξεπούλημα του 33% του ΟΠΑΠ, ποσοστού που είχε απομείνει στο δημόσιο και με την εξαγορά του οποίου αποκτάται ο έλεγχος του ΟΠΑΠ.

Ως γνωστόν είχαμε εκφράσει πλήρως την αντίθεσή της σε κάθε μορφής και ανεξαρτήτως τιμήματος, ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, ο οποίος έχει στρατηγική μονοπωλιακή θέση στη χώρα μας, έχει τρομακτικά ετήσια κέρδη και συνιστά τη χρυσοφόρο κότα για μεγάλα ετήσια έσοδα του δημοσίου αλλά και για τη χρηματοδότηση κρίσιμων τομέων της ελληνικής κοινωνίας, όπως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, οι οποίοι αντλούσαν κατ' έτος από τον ΟΠΑΠ μεγάλα ποσά (αν και με διαδικασίες που θα έπρεπε να γίνουν διαφανείς και αξιολογικά επιλεγμένες).

Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που θεωρείται σκάνδαλο το άρον-άρον ξεπούλημα του ΟΠΑΠ μέσα στη Μ. Βδομάδα, με διάτρητες διαδικασίες, με ένα και μόνο τελικά υποψήφιο αγοραστή και με ένα εξευτελιστικό τίμημα.

Για επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλης αποκρατικοποίησης μίλησε προκλητικότατα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εστιάζοντας στα πολλαπλά οφέλη (;) που θα υπάρξουν για το Δημόσιο.

"Αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία", πρόσθεσε ο υπουργός και τόνισε ότι "το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, προκειμένου, να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία».

Εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης του ΤΑΙΠΕΔ για τη συμφωνία με την Emma Delta Ltd, οι πληροφορίες θέλουν την νέα προσφορά να ανέρχεται σε 652 εκατ. ευρώ, από 622 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική προσφορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι η προσφορά είναι κατάτι χαμηλότερη από τα κέρδη μιας από της "καλές" από πλευράς κερδών διαχειριστικές χρήσεις  του ΟΠΑΠ.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΕΩΛΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

Τα κέρδη του ΟΠΑΠ ήταν:

2002 - 318 εκατ. ευρώ,

2003 - 381 εκατ. ευρώ,

2004 - 479 εκατ. ευρώ,

2005 - 458 εκατ. ευρώ,

2006 - 600 εκατ. ευρώ,

2007 - 609 εκατ. ευρώ,

2008 - 729 εκατ. ευρώ,

2009 - 594 εκατ. ευρώ,

2010 - 579 εκατ. ευρώ,

2011 - 543 εκατ. ευρώ

2012 - 505 εκατ. ευρώ

Την περίοδο 2002 - 2012,τα κέρδη του ΟΠΑΠ ανήλθαν στα 5,795 δισεκατομμύρια ευρώ!

Ακόμα και το γνωστό, πλέον, αλλά και έωλο επιχείρημα ότι το ξεπούλημα πραγματοποιείται για να απαλλαγεί, δήθεν, ο ελληνικός λαός από τα χρέη καταρρίπτεται σαν χάρτινος πύργος!

Στην πραγματικότητα, ξεπουλάνε, όχι για να φέρουν λεφτά στα ταμεία του κράτους όπως ψευδώς αναφέρουν αλλά για να διασφαλίσουν κέρδη σε ημετέρους, δήθεν, "επενδυτές", εκπροσώπους της χρεοκοπημένης ελληνικής οικονομικής ελίτ αλλά και για να πραγματοποιήσουν "δώρα" και σε ξένους επιχειρηματικούς ομίλους!

Μάλιστα, η περίπτωση του ΟΠΑΠ αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα του πραγματικού λόγου του γενικού ξεπουλήματος!

Πηγή: ίσκρα

1 σχόλιο:

  1. Ξεπουλάνε οι αναίσχυντοι τα απομεινάρια από τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς δημοσίου συμφέροντος, σαν να πρόκειται για εκχωρημένα στα (απο)κόμματά τους τιμάρια, για να ταΐσουν ένα ειδεχθές, ύποπτης προέλευσης, αδηφάγο κι ανεξέλεγκτο δημόσιο χρέος που οι ίδιοι με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους δημιούργησαν...Mέσα στις πέτρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή