7/5/13

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν στο λαό»


Ξεπουλάνε και την ΕΥΔΑΠ εν ψυχρώ! 
Αντισταθείτε! 

Γιατί το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν στο λαό

Αντίστροφη μέτρηση και για την ΕΥΔΑΠ

«Μετά την ΕΥΑΘ Α.Ε. έρχεται η σειρά της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.», δήλωσε στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, με νέα σύνθεση μελών, που τοποθετήθηκαν με τις αναλογίες της τρικομματικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., Αντώνης Βαρθολομαίος.
Έδωσε το μήνυμα ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να περάσει -μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2013- στα χέρια ιδιωτών ποσοστό 61,3% των μετοχών της, το οποίο έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), όπως επίσης και το μάνατζμεντ της εταιρείας. 

«Δεν πωλείται κερδοφόρα»
 
Ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Στ. Σταυρίδης, που μετακόμισε στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, προφανώς για να κατευνάσει το κύμα αντιδράσεων που ξεσηκώνουν τα σωματεία και οι ομοσπονδίες εργαζομένων, δήλωσε στην ίδια -αποχαιρετιστήρια για αυτόν- συνεδρίαση ότι «όσο αναπτύσσεται και είναι εύρωστη και κερδοφόρα η ΕΥΔΑΠ, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ιδιωτικοποίησή της».
Σε άλλο μήκος κύματος, ο Α. Βαρθολομαίος είπε ορθά κοφτά ότι «αποτελεί νομοτελειακή εξέλιξη η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΕΥΔΑΠ, αφού είναι επιλογή της κυβέρνησης και μνημονιακή δέσμευση».

Σε θέμα πρώτης γραμμής για την ΕΥΔΑΠ ενόψει αποκρατικοποίησης αναδεικνύεται η πραγματική αξία των πάγιων στοιχείων της εταιρείας, που υπολογίζεται από παράγοντές της άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Η ΕΥΔΑΠ, που έχει κερδοφόρο πορεία, εξυπηρετεί μονοπωλιακά την ύδρευση και αποχέτευση του μισού πληθυσμού της χώρας, στο λεκανοπέδιο Αττικής. Η αποτίμηση της περιουσίας της ΕΥΔΑΠ τονίζεται αρμοδίως ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση προστασίας της εταιρείας και του δημόσιου συμφέροντος, ώστε η επικείμενη πώληση να μη γίνει με όρους εκποίησης, έναντι ευτελούς τιμήματος.
 
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, Μανώλης Αγγελάκης, ζήτησε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία ορισμού ανεξάρτητου οίκου, ο οποίος θα προβεί στην αποτίμηση των πάγιων στοιχείων της ΕΥΔΑΠ, επισημαίνοντας ότι σχετική απόφαση του Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ έχει ληφθεί εδώ και δύο χρόνια, επί διοικήσεως του Ν. Μπάρδη, η οποία, κατά περίεργο τρόπο, μέχρι τώρα δεν έχει ενεργοποιηθεί.
 
Η νέα διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, προετοιμάζοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση, προγραμματίζει να προσλάβει σύμβουλο για την προετοιμασία του σχετικού διαγωνισμού, υποβοηθώντας το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει την ευθύνη προκήρυξης και διενέργειάς του. Παράλληλα, ετοιμάζεται η δημιουργία κέντρου πληροφόρησης των υποψήφιων αγοραστών, οι οποίοι θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα στοιχεία οικονομικής και λειτουργικής διαχείρισης της εταιρείας.
 
Ανοιχτό θέμα, το οποίο επηρεάζει σημαντικά τις εξελίξεις ιδιωτικοποίησης, είναι οι οφειλές Δημοσίου και δήμων προς την ΕΥΔΑΠ, οι οποίες, αν και εξυπηρετούνται με δόσεις και διακανονισμούς, διογκώνονται, φτάνοντας ήδη τα 900 εκατομμύρια ευρώ. Η «μαύρη τρύπα» των χρεών προς την ΕΥΔΑΠ, μαζί με τις οφειλές ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ ιδιωτών (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) προς την εταιρεία, ξεπερνούν συνολικά τα 1 δισ. ευρώ. 

Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία
 
Τα συνδικάτα και η ομοσπονδία εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ ξεκινούν καμπάνια κατά της πώλησης της εταιρείας, τονίζοντας ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν πωλείται. Παράλληλα, δημιουργείται κοινό μέτωπο με συνδικάτα, δήμους και φορείς πολιτών για να μην εκποιηθεί η εταιρεία. Η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ συμμετέχει επίσης στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU), η οποία αποφάσισε να προβεί στη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών υπέρ της καθιέρωσης της ύδρευσης ως ανθρώπινου δικαιώματος.

πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου