7/5/13

Σύννεφα πολέμου πάνω από τη Συρία

syria.jpg
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, προειδοποίησε για κλιμάκωση στην ήδη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, αναφερόμενος στην ισραηλινή εναέρια επίθεση που έπληξε την Κυριακή στόχους κοντά στη Δαμασκό.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιδρομή, η δεύτερη μέσα σε 48 ώρες, δεν συνδέεται με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Στόχος της επιδρομής ήταν να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ από το να αποκτήσει όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις κατά του Τελ Αβίβ, εάν το Ισραήλ εξακολουθούσε να απειλεί ότι θα χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι ο Μπαν κάλεσε όλες τις πλευρές «να ενεργήσουν με αίσθηση της ευθύνης για την αποτροπή της κλιμάκωσης των ήδη καταστροφικών και άκρως επικίνδυνων συγκρούσεων».

Η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ κατηγορεί το Ισραήλ ότι βοηθά συστηματικά ισλαμιστές «τρομοκράτες» της Αλ Κάιντα, ενώ δήλωσε ότι οι επιθέσεις αυτές «ανοίγουν τις πόρτες σε όλες τις πιθανότητες».

Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε την Κυριακή ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα αναγκάσουν την αμερικανική κυβέρνηση να παρέμβει, ωστόσο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει χερσαίες δυνάμεις στη χώρα.

Στο μεταξύ, ερευνητές του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που έχουν συγκεντρώσει μαρτυρίες από θύματα του εμφυλίου πολέμου της Συρίας και του ιατρικού προσωπικού, αναφέρουν ότι οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν κάνει χρήση του νευροτοξικού αερίου σαρίν, δήλωσε την Κυριακή ένας από τους επικεφαλής ερευνητές.

Ωστόσο, δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμα στοιχεία στην ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων, τα οποία απαγορεύονται βάσει του διεθνούς δικαίου, δήλωσε η Κάρλα Ντελ Πόντε, μέλος της επιτροπής.

Οι βάρβαρες αεροπορικές επιδρομές που διεξάγει το Ισραήλ σε βάρος της Συρίας, εγκυμονούν κινδύνους μιας ευρύτερης Ισραηλινο-συριακής σύγκρουσης, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένη πολεμική ανάφλεξη στην περιοχή.


Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε σήμερα τις επιδρομές που πραγματοποίησε το Ισραήλ στην Συρία και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει άμεσα για να τις σταματήσει.

Οι επιδρομές αυτές συνιστούν «ολοφάνερα μια επίθεση και μια επικίνδυνη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας ενός αραβικού κράτους», δήλωσε ο Νάμπιλ αλ Αράμπι, γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.
Το "παιχνίδι" είναι χοντρό και άκρως επικίνδυνο!
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου