7/5/13

Παρίσι: Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στη λιτότητα

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, υποστηρικτές του Αριστερού Μετώπου, έκαναν πορεία σήμερα στο Παρίσι για να καταγγείλουν τις πολιτικές λιτότητας και να απαιτήσουν του τέλους του «μοναρχικού» στιλ διακυβέρνησης στη Γαλλία.
 
Φωνάζοντας «αντίσταση, αντίσταση», οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία της Βαστίλης πραγματοποιώντας μια «πορεία πολιτών» με στόχο να πιέσουν τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ του Σοσιαλιστικού Κόμματος να στραφεί σε μια πιο αριστερή πολιτική.
 
«Η περίοδος χάριτος τέλειωσε» και «ο απολογισμός είναι αρνητικός», είπε ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου, Ζαν-Λικ Μελανσόν, απευθυνόμενος στο πλήθος που συγκεντρώθηκε στο χώρο, μία ημέρα πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εκλογή του Ολάν.

Το να επιβάλλεται λιτότητα στους λαούς της Ευρώπης, ακόμη κι αν οι κυβερνήσεις «γνωρίζουν ότι το χρέος δεν θα αποπληρωθεί ποτέ» με αυτόν τον τρόπο είναι «ανώφελο, σκληρό και σαδιστικό», τόνισε ο ίδιος.

Ο Μελανσόν, ο οποίος είχε καταλάβει την τέταρτη θέση στον πρώτο γύρο των περυσινών προεδρικών εκλογών, είχε υποστηρίξει τον Ολάντ εναντίον του απερχόμενου τότε τέως προέδρου Νικολά Σαρκοζί στον δεύτερο γύρο. Έκτοτε όμως, έχει γίνει ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του νυν προέδρου της Γαλλίας.
Το Αριστερό Κόμμα του Μελανσόν, που ηγείται του Αριστερού Μετώπου, στο οποίο συμμετέχει και το ΚΚ Γαλλίας, ανέφερε ότι στη συγκέντρωση συμμετείχαν 180.000 άνθρωποι. Η αστυνομία υπολόγισε τους συμμετέχοντες σε 30.000.

Ο Ολάντ «είναι μια από τις αιτίες της κρίσης — όπως η κα Μέρκελ και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες που επέλεξαν την λιτότητα», είπε ο Μελανσόν, ο οποίος αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2008, στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Le Parisien.
Ο Μελανσόν, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του τεράστιες προεκλογικές συγκεντρώσεις το 2012, διεκδικεί τους ψηφοφόρους που έχουν απογοητευθεί από τα κόμματα εξουσίας — ένα κοινό από το οποίο θέλει να αγρεύσει ψήφους και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.
 
Τον Απρίλιο, είχε υπογραμμίσει, εκμεταλλευόμενος το σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας του Ολάντ, Ζερόμ Καϊζάκ, που παραδέχθηκε ότι διατηρούσε μυστικά τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, ότι είναι ανάγκη να «καθαρίσει» η πολιτική τάξη.
Πολλοί από τους διαδηλωτές σήμερα ανέμιζαν σκούπες με χαρτόνια που καλούσαν για μια Έκτη Δημοκρατία, που κατ' αυτούς πρέπει να αντικαταστήσει την Πέμπτη Δημοκρατία των τελευταίων 55 ετών, διάστημα κατά το οποίο η εξουσία μεταφέρθηκε από τη βουλή στον πρόεδρο.
 
Πολλοί κατηγόρησαν τον Ολάντ ότι ξεπουλάει τις αξίες των Σοσιαλιστών. «Όλα τα κάνουμε για τους Γερμανούς συνταξιούχους», δήλωσε ο Ιβ Ντεσκίμπ, ένας μεσήλικας δημόσιος υπάλληλος από το Μπορντό, αναφερόμενος στις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η κυβέρνηση γα να μειώσει το χρέος και το έλλειμμα, παγώνοντας τις δημόσιες δαπάνες και αυξάνοντας τους φόρους.
«Αντί να αγοράζω δυο πουκάμισα το χρόνο, τώρα αγοράζω ένα», είπε. «Δεν θα βγούμε έτσι από αυτή την κρίση».
 
Ο Ολάντ βάλλεται πανταχόθεν καθώς συμπληρώνει ένα χρόνο στην εξουσία, εν μέσω της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας και της μεγάλης πτώσης της δημοτικότητάς του. Η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του τέως προέδρου Σαρκοζί επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την απογοήτευση των πολιτών με τις επιδόσεις του προέδρου κι άρχισε σήμερα μια εκστρατεία για να εγγράψει νέα μέλη. 

Η αφίσα της εκστρατείας απεικονίζει τον Ολάντ μούσκεμα από τη βροχή την ημέρα της ορκωμοσίας του κι από κάτω ένα μονολεκτικό σύνθημα: «Αποτυχία».
 
Πηγή: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου