22/5/13

Βενεζουέλα: Μείωση ωρών εργασίας, αύξηση άδειας μητρότητας, σύνταξη για όλους

Βενεζουέλα: Μείωση ωρών εργασίας, αύξηση άδειας μητρότητας, σύνταξη για όλους.
(Με πληροφορίες από άρθρο του Thomas Poniah)

Αναγνωρίζει ως δικαιούχους και τις μητέρες που δεν εργάστηκαν ποτέ εκτός σπιτιού! 


Οι συντηρητικοί επικριτές της αριστερής κυβέρνησης της Βενεζουέλας σίγουρα δεν θα ήθελαν να δημοσιευθεί το παρακάτω ρεπορτάζ!


Η Αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού, ανακοίνωσε ότι ένας νέος εργατικός νόμος, θα τεθεί σε ισχύ αυτή την εβδομάδα. Ο νέος εργατικός νόμος στη Βενεζουέλα μειώνει τις ώρες εργασίας, αυξάνει την άδεια μητρότητας και εγγυάται σύνταξη για όλους τους κατοίκους της Βενεζουέλας (αναγνωρίζοντας ως δικαιούχους και τις μητέρες που δεν εργάστηκαν ποτέ εκτός σπιτιού) την ώρα που στην Ευρώπη των μνημονίων της λιτότητας τα εργασιακά δικαιώματα σφαγιάζονται και οι εργαζόμενοι πετιούνται στον Καιάδα της ανεργίας ή της εργασίας χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Ενώ υπάρχουν μια σειρά από επικριτικά σχόλια που μπορούν να τεθούν προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας (ατολμία στην αναδιανομή της γης, δεν έθιξε όσο θα έπρεπε, ίσως, την αστική κυριαρχία στη χώρα, δεν απέκτησε η «Μπολιβαριανή Επανάσταση» ως σήμερα, τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα εκείνο που θα θέλαμε ώστε να οδηγήσει στην δικτατορία του προλεταριάτου) το σίγουρο είναι ότι το πλέον σημαντικό επίτευγμά της είναι ότι συνδυάζει πολλές μορφές αγώνα κατά της πάσης φύσεως ανισότητας!   
Η Αριστερή κυβέρνηση της Βενεζουέλας μπορεί να μην προχώρησε σε ριζική αναδιανομή του πλούτου και άκρως ριζοσπαστικά μέτρα όπως πολύ θα ήθελαν (εδώ βέβαια θα πρέπει να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό ότι δέχεται ισχυρές έξωθεν ιμπεριαλιστικές πιέσεις αλλά και πιέσεις από την οικονομική ελίτ της χώρας -βλ. εργοδοτικό λοκ-άουτ ), αλλά έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανισότητας στην Λατινική Αμερική και έχει κάνει εξαιρετικά βήματα προς μια πιο ταξικά δικαιότερη κοινωνία.
Δεν πρέπει να παραγνωριστεί, επίσης, ότι το «πείραμα της Βενεζουέλας» δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να πετύχει -και το έχουν αποδείξει- οι πολιτικοοικονομικές ελίτ.



Πηγή: www.commondreams.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου