22/5/13

Φεύγει η Veolia από το Βερολίνο: Το νερό πίσω στον Δήμο

Φεύγει η Veolia από το Βερολίνο: Το νερό πίσω στον Δήμο
Φεύγει η Veolia από το Βερολίνο: Το νερό πίσω στον Δήμο
 
Η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου και η Veolia ανακοίνωσαν την Τρίτη που μας πέρασε την αποχώρηση της εταιρίας από την Εταιρία Ύδρευσης του Βερολίνου. 
Αν και οι Γερμανοί ακτιβιστές είναι χαρούμενοι που η υπηρεσία περνάει 100% (ύστερα από την αποχώρηση της RWE που προηγήθηκε) πάλι στα χέρια του Δήμου, επώδυνο πρόκειται να είναι το κόστος που συνόδεψε το σπάσιμο του συμβολαίου που έληγε το 2028, που στην περίπτωση της RWE ήταν 650 εκατομμύρια. 

Ένα μάθημα από τους Βερολινέζους και για μας στην Ελλάδα. Κι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η ιδιωτικοποίηση πρέπει να αποφευχθεί τώρα, ώστε να μη χρειαστεί να πληρώσουμε εμείς οι πολίτες πολλαπλάσια την τιμή των υπηρεσιών ύδρευσης ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ όταν, βιώνοντας τις αρνητικές συνέπειες θελήσουμε να τις πάρουμε πίσω.

Δελτίο τύπου από Berliner Wassertisch, 16.05.2013
Πραγματοποίηση της επαναδημοτικοποίησης της BWB με κοινή συναίνεση
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ραδιοφωνίας Βερολίνου-Βρατεμβούργου υφίσταται τώρα η δυνατότητα το κρατίδιο του Βερολίνου να αγοράσει και πάλι ολοκληρωτικά τις υπηρεσίες ύδρευσης. Κατά τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών Νούσμπάουμ η Veolia θέλει να πουλήσει εξ’ολοκλήρου τα μερίδιά της.

Το Berliner Wassertisch εξηγεί σχετικά:
Η ολοκληρωτική επαναδημοτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης Βερολίνου είναι από το 2006 ο στόχος του Berliner Wassertisch. Χρειαζόμαστε την επαναδημοτικοποίηση για να υλοποιήσουμε  την επειγόντως απαιτούμενη οικονομική και οικολογική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ύδρευσης. Οι τιμές του νερού θα πρέπει να τίθενται ως τέλη, που σημαίνει ότι θα επιτρέπεται να καλύπτουν μόνο τα τρέχοντα έξοδα και τις απαραίτητες επενδύσεις. Κέρδη δεν θα πρέπει να βρίσκονται στις τιμές του νερού.
Η λήψη πόσιμου νερού και η επεξεργασία των λυμάτων θα πρέπει να επαρκούν στα αυστηρά κριτήρια της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαισίου για τα Ύδατα, δεν θα πρέπει να παραβαίνουν άλλους στόχους της πολιτικής προστασίας του περιβάλλοντος, όπως τη διατήρηση και τη βελτίωση της οικολογικής ισορροπίας. Αυτό θα απαιτούσε σημαντικές επενδύσεις.

Οι Βερολινέζοι καταναλωτές και -τριες θα πρέπει επιτέλους να έχουν δικαίωμα φωνής στη διοίκηση των υπηρεσιών ύδρευσης. Στην BWBθα πρέπει να εισαχθούν η διαφάνεια και η δημοκρατία.

Από αυτά προκύπτει, ότι η επιστροφή των μεριδίων της Veolia θα πρέπει να ακολουθήσει την αρχή της αυστηρής εξοικονόμησης. Θα ήταν καταστρεπτικό για ακόλουθα σχέδια επαναδημοτικοποίησης σε όλη τη Γερμανία, εάν η Ομοσπονδιακή Γερουσία επιχρύσωνε την οπισθοχώρηση της Veolia, όπως συνέβη με την RWE.

Καλούμε την Ομοσπονδιακή Γερουσία για την πραγματοποίηση της επαναδημοτικοποίησης της BWB να καθίσει σε ένα τραπέζι  με το BerlinerWassertisch, τα συνδικάτα, τις ενώσεις ενοικιαστών και ενοίκων και άλλες εκπροσωπήσεις συμφερόντων και να επιτύχει μία κοινή συναίνεση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου