10/5/13

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Ισπανία της οικονομικής κρίσης

Ισπανία: Στους δρόμους εκπαιδευτικοί-σπουδαστές για τις περικοπές
Κόντρα στις περικοπές στην Παιδείa
  
Μαδρίτη, Ισπανία

Δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές και φοιτητές βγήκαν με πανό και συνθήματα στους δρόμους των ισπανικών πόλεων στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές που επιφέρει στον τομέα της Παιδείας η πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι.
Σύμφωνα με συνδικαλιστικές οργανώσεις, πάνω από το 65% των εκπαιδευτικών σε σχολεία και πανεπιστήμια έλαβαν μέρος στην κινητοποίηση, η οποία «παρέλυσε» τον τομέα της παιδείας.

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε ένα επεισόδιο με φοιτητές, οι οποίοι αποπειράθηκαν να βάλουν φωτιά σε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων στην πόλη Βαλένθια, στην ανατολική Ισπανία.
Η γενική απεργία ακολουθεί εβδομάδες κινητοποιήσεων ενάντια στις περικοπές στον προϋπολογισμό του τομέα της εκπαίδευσης κατά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον από το 2010 και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ανακατανομή μαθητών και σπουδαστών.

Λιγότεροι δάσκαλοι είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν μαθήματα σε περισσότερους μαθητές σε πιο πολυάριθμες τάξεις, ενώ πολλά σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό υλικό διαφόρων ειδών.

Η κυβέρνηση Ραχόι προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμά της από το 7% του ΑΕΠ το 2012 στο όριο του 3% που έχει θεσπίσει η ΕΕ ως το 2016.


Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου