29/5/13

Φουντώνει η δημόσια συζήτηση για τα "δεινά" του ευρώ

ΕΕΠορτογαλία – João Ferreira do Amaral: "Γιατί πρέπει να φύγουμε από το ευρώ". 
"Μόνη ελπίδα το εσκούδο"!
 
Φουντώνει η δημόσια συζήτηση για τα "δεινά" του ευρώ 

Αναδημοσιεύουμε  το ρεπορτάζ για την συζήτηση που έχει ανάψει στην Πορτογαλία με αφορμή το βιβλίο του καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, João Ferreira do Amaral, «Γιατί πρέπει να φύγουμε από το ευρώ»

Θραύση κάνει στην Πορτογαλία το βιβλίο του Joao Ferreira do Amaral, το οποίο αναζητά τον «ένοχο» για τα οικονομικά δεινά που υφίστανται οι Πορτογάλοι.

Το βιβλίο με τίτλο «Γιατί πρέπει να φύγουμε από το ευρώ» έχει πυροδοτήσει μια άνευ προηγουμένου συζήτηση στην Πορτογαλία (τηλεοπτικά debate, δημόσιες διαλέξεις, άρθρα στις εφημερίδες) για τα αίτια της οικονομικής κρίσης στην χώρα. Το δίλημμα που τίθεται είναι εάν για αυτήν την κατάσταση ευθύνεται η πολιτική της λιτότητας στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης ή αν υπαίτιο για την κρίση είναι κυρίως το ίδιο το ευρώ.

Και ενώ η δημόσια συζήτηση αναλώνεται στο εάν η Πορτογαλία έχει πράγματι μπροστά της ένα ρεαλιστικό μονοπάτι να επιτύχει την οικονομική ανάκαμψη μέσα στην Ευρωζώνη, ο συγγραφέας του βιβλίου είναι κατηγορηματικός: «Η Πορτογαλία δεν έχει καμία ελπίδα να ανακάμψει γρήγορα με το να είναι μέρος μιας νομισματικής ένωσης με ένα τόσο ισχυρό νόμισμα. Ευτυχώς, αυτό το ζήτημα έχει πάψει να αποτελεί ταμπού και πλέον γίνεται ευρεία συζήτηση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό».
 
Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, ο οποίος είναι καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας και έχει υπηρετήσει στο υπουργείο Οικονομικών, μόνη ελπίδα για την Πορτογαλία είναι η επιστροφή στο εσκούδο, κάτι που θα σήμαινε τη ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος αλλά ταυτόχρονα θα καθιστούσε τα προϊόντα της χώρας πιο φθηνά και θα εκτόξευε τις εξαγωγές.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Pedro Passos Coelho επιμένει ότι η έξοδος της Πορτογαλίας από την Ευρωζώνη θα συνιστούσε μια καταστροφή για την χώρα και ότι εάν δεν ανταποκριθεί στις μνημονιακές της υποχρεώσεις, τότε θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το τελευταίο διάστημα και ενώ η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη βαθαίνει, διαπιστώνεται ότι υποχωρεί η στήριξη στο ευρώ.

Προς επίρρωση αυτού του επιχειρήματος, το δημοσίευμα επικαλείται τη Λίγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, που ζητούν δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ, τη δημιουργία δύο μικρών κομμάτων στην Ελλάδα που τάσσονται κατά του ευρώ, τα κομμουνιστικά κόμματα σε Πορτογαλία και Κύπρο που έχουν ταχθεί κατά της παραμονής στην Ευρωζώνη αλλά και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο επιθυμεί την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ.
Την ίδια στιγμή, στην Πορτογαλία επικρατεί μεγάλη απαισιοδοξία για την οικονομική πορεία της χώρας παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις της τρόικας. 

Η δημόσια συζήτηση για την έξοδο από την Ευρωζώνη έχει «ανάψει» για τα καλά με ολοένα και περισσότερους πολίτες να συμμερίζονται την άποψη πως το ευρώ δεν είναι πλέον ανεκτό για την Πορτογαλία.

Βέβαια, δεν λείπουν και οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις, οι οποίες επισημαίνουν τον κίνδυνο απομονωτισμού σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη.
Σε αυτό το σημείο έχει τεράστια σημασία η άποψη που είχε εκφράσει πριν από λίγο καιρό ο Simon Tilford, οικονομολόγος από το Center for European Reform, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως από τη στιγμή που ο κόσμος θα νιώσει πως δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, είναι πιθανό να αρχίσει πιο έντονα μια ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της παραμονής στο κοινό νόμισμα.
«Και από τη στιγμή που θα αρχίσει αυτή η συζήτηση, τότε τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν αρκετά γρήγορα» είχε τονίσει με νόημα ο Tilford.

Άλλωστε το παράδειγμα της Αργεντινής είναι πρόσφατο.

Πηγή: bankingnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου