16/11/11

«Το άσυλο πάνω από το νόμο»


Παραμένει στο νου και την καρδία μας ως σύμβολο αυτονομίας, τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ

Εκδήλωση για την προάσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου με το σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας  (PHASMA/Γ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ) «Η Αστυνομία δεν θα μπει στο Πανεπιστήμιο, παρά μόνο αν συνεννοηθεί με τις πανεπιστημιακές αρχές, δηλαδή με τον πρύτανη», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος έθεσε το αίτημα αυτό στις αστυνομικές αρχές και έγινε αποδεκτό, εν όψει των εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.



Εκδήλωση για την προάσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου με το σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας  

Μπορεί το πανεπιστημιακό άσυλο να καταργήθηκε με νόμο, όμως ο πρύτανης τόνισε πως το άσυλο είναι πάνω από το νόμο γιατί είναι μια μακρά ακαδημαϊκή παράδοση, συνδέεται με τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, τη διακίνηση των ιδεών, την αυτοτέλεια, την αυτονομία, την ανεξαρτησία του πανεπιστημίου, από οποιοδήποτε εξωτερικό παράγοντα.
«Με την έννοια αυτή, παρά το νόμο, το ακαδημαϊκό άσυλο εξακολουθεί να υφίσταται στο μυαλό και την ψυχή της ακαδημαϊκής κοινότητας, ως κορυφαίος συμβολισμός ανεξαρτησίας από κάθε οικονομικό, πολιτικό και κομματικό συμφέρον. 

Ανεξάρτητα από τη νέα νομοθεσία, για εμάς ακαδημαϊκό άσυλο υπάρχει», τόνισε ο Γ. Μυλόπουλος. Πρόσθεσε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι υπεύθυνη για το χώρο του Πανεπιστημίου και θα τον προστατεύσει. 
Για το λόγο αυτό το ΑΠΘ θα είναι αύριο συνεχώς ανοιχτό, η Σύγκλητος θα συνεδριάσει στις 6 μ.μ. και θα γίνονται εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο πρύτανης είπε ακόμα ότι το Πανεπιστήμιο δεν είναι στόχος, διότι δεν έβλαψε κανέναν.

Η συγκέντρωση έξω από την Πολυτεχνική Σχολή, που οργανώνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), θα γίνει στις 5 αύριο το απόγευμα και θα ακολουθήσει η πορεία προς το αμερικανικό προξενείο στην οδό Τσιμισκή.
Καταθέσεις στεφανιών στο μνημείο του Πολυτεχνείου θα γίνουν σήμερα και αύριο, ενώ έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις από φορείς. Απόψε στις 9 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη και αύριο, στις 8 μ.μ., στον ίδιο χώρο θα δοθεί συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου. Νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ., έχει προγραμματιστεί συζήτηση για την οικονομική κρίση και το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Η Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή για την αποτροπή επεισοδίων και περίπου 2.500 αστυνομικοί θα διατεθούν για την τήρηση της τάξης.

Πηγή: http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου