4/11/11

Χρειαζόμαστε ένα νέο ΕΑΜ;

του Δημήτρη Κουμπή

Με πρόσφατο άρθρο της στην Ελευθεροτυπία, η ανεξάρτητη βουλευτής και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Σακοράφα διατυπώνει μια απεγνωσμένη έκκληση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ΕΑΜ. Μια σειρά αντίστοιχες προτροπές ακούγονται τελευταία ολοένα και συχνότερα.

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις του καθενός και από τις ενστάσεις που θα μπορούσαν να διατυπωθούν στα επιχειρήματα που αναπτύσσονται από όσους αναφέρονται σε αυτή την ανάγκη, οι στιγμές είναι πραγματικά δραματικές για τον ελληνικό λαό και θα γίνουν ακόμη δραματικότερες και σκληρότερες. 
Ο θάνατος του συνδικαλιστή, άνεργου οικοδόμου, του ΠΑΜΕ ως συνέπεια της δράσης παρακρατικών μηχανισμών στο φόντο του γενικότερου κυβερνητικού αυταρχισμού ήρθε να αναδείξει ακόμη περισσότερο την ανάγκη της λαϊκής ενότητας.

Η χώρα μας βρίσκεται υπό επιτήρηση και, σε λίγο, θα βρίσκεται πιθανότατα σε καθεστώς μόνιμης εποπτείας. Στο πτώμα της Ελλάδας και του λαού της αλωνίζουν από τη μια οι πολυεθνικές και το χρηματιστικό κεφάλαιο της Γερμανίας και από την άλλη οι αντίστοιχες των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Ερίζουν μάλιστα για το κομμάτι του πλιάτσικου που θα βάλει ο καθένας στο χέρι.

Προκύπτει η ανάγκη υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας, η υπεράσπιση του μόχθου και του πλούτου του λαού αυτού του τόπου. Οι αποφάσεις που αφορούν τον ελληνικό λαό δεν μπορεί να λαμβάνονται στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον.

Τούτο δεν σημαίνει φυσικά πως είναι άμοιρη ευθυνών η εγχώρια κυβέρνηση, συνολικά το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο. Η ελληνική πολιτική ελίτ και η ντόπια οικονομική ολιγαρχία έχουν συνδέσει τη μοίρα τους αμετάκλητα με τον ξένο παράγοντα. Ο γόρδιος αυτός δεσμός ξεκίνησε από τα «δάνεια της ανεξαρτησίας» του 1823 που σφυρηλάτησαν την εξάρτηση και τη βαυαροκρατία. Έφτασε μέχρι τις ελληνοαμερικανικές συμφωνίες την περίοδο του εμφυλίου, το «στρατηγέ ιδού ο στρατός σας». Κατέληξε στις μέρες μας με την από κοινού αναθεώρηση από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ του άρθρου 28 του Συντάγματος, το 2001, έτσι ώστε να συνταγματοποιηθεί η υποταγή της χώρας μας στην ΕΕ και στο γερμανογαλλικό άξονα.

Επομένως, από άποψη κοινωνική, το νέο ΕΑΜ θα πρέπει να στηριχθεί στους ανθρώπους του μόχθου, σε αυτούς που «δεν τα έφαγαν» με κανένα. Πρέπει δηλαδή να βασιστεί στους εργατοϋπαλλήλους οι οποίοι εξάλλου αποτέλεσαν και τον κορμό του ΕΑΜ μέσω της συγκρότησης του Εργατικού ΕΑΜ. Βασικοί κοινωνικοί αιμοδότες θα πρέπει να είναι ακόμη οι αγρότες, τα μικρομεσαία στρώματα, οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι, και βέβαια οι νέοι και οι νέες, οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.

Επίσης, η προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός σύγχρονου ΕΑΜ δεν μπορεί να γίνει με τα υλικά του σάπιου πολιτικού μας συστήματος. 
Όσοι προσκύνησαν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όσοι φοβούνται να αντιταχθούν σε αυτούς τους οργανισμούς, όσοι τρέμουν να αναγνωρίζουν ότι η ευρωζώνη δημιουργήθηκε για να καταστήσει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, δεν μπορούν να είναι μέτοχοι της προσπάθειας. Θα είναι σίγουρα αντίπαλοί της.
πηγή:http://www.inprecor.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου