16/11/11

Επιχείρηση σκούπα «α λα Καμίνη» στη Wall Street!

Οι διαδηλωτές του OCCUPY WALL STREET συγκεντρώνονται σε άλλο χώρο μετά την εκδίωξη τους από το Πάρκο Ζουκότι

Περίπου 300 διαδηλωτές του κινήματος Occupy Wall Street συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης σε έναν άλλο δημόσιο χώρο στο νότιο Μανχάταν, μετά την εκδίωξή τους από το πάρκο Ζουκότι όπου είχαν κατασκηνώσει από τις 17 Σεπτεμβρίου.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε μία γενική συνέλευση στη γωνία της 6ης Λεωφόρου και της οδού Κανάλ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ οι διαδηλωτές είχαν αναρτήσει πανό καταγγέλλοντας την αστυνομική βία στη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης του πάρκου Ζουκότι που έγινε προχθες Δευτέρα στη μέση της νύχτας.

Σε ανακοίνωσή τους οι διαδηλωτές του Occupy Wall Street αναφέρουν ότι είναι πιο αποφασισμένοι από ποτέ.
"Έχουμε τρομάξει από όσα έκανε η δημαρχία, όμως δεν έχουμε αποθαρρυνθεί. Σήμερα είμαστε πιο δυνατοί από χθες και θα είμαστε ακόμη πιο δυνατοί αύριο", δηλώνουν. "Αυτό το κίνημα δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα μέρος στο Μανχάταν. Είναι πιο σημαντικό από αυτό. Δεν μπορείτε να εκδιώξετε μία ιδέα όταν έχει έρθει η ώρα της", προσθέτουν οι διαδηλωτές.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δικαιολόγησε τη χθεσινοβραδινή επιχείρηση της αστυνομίας στο πάρκο Ζουκότι λέγοντας ότι η κατάσταση στο πάρκο που βρίσκεται κοντά στη Γουόλ Στριτ "είχε γίνει ανυπόφορη".
"Δυστυχώς το πάρκο είχε μετατραπεί σε ένα μέρος όπου οι άνθρωποι δεν έρχονταν για να διαμαρτυρηθούν, αλλά για να παρανομήσουν", πρόσθεσε ο Μπλούμπεργκ, ο οποίος επικαλέστηκε επίσης λόγους "ασφαλείας και υγείας". (Τα ίδιο επιχείρημα, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιήθηκε από τον Δήμαρχο της Αθήνας Γ,Καμίνη  το καλοκαίρι πριν την επιχείρηση ''σκούπα'' στην Πλατεία Συντάγματος)
Σύμφωνα με τον Μπλούμπεργκ η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πάρκου Ζουκότι, η Brookfield Properties, ζήτησε χθες Δευτέρα να επέμβουν οι αρχές ώστε να γίνει σεβαστός ο νόμος που ισχύει στη Νέα Υόρκη σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται να στήνονται σκηνές στα πάρκα της πόλης.
"Όμως μην απατάσθε, η τελική απόφαση ήταν δική μου και μόνο δική μου", υπογράμμισε ο Μπλούμπεργκ. 
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επεσήμανε ότι οι διαδηλωτές θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο πάρκο μόλις αυτό καθαριστεί, χωρίς όμως να στήσουν σκηνές.

Από τη μεριά τους οι διαδηλωτές απευθύνθηκαν την Τρίτη σε δικαστήριο ώστε να αναγκαστεί η δημαρχία να ανοίξει ξανά το πάρκο Ζουκότι, το οποίο σήμερα παραμένει κλειστό.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο στην διάρκεια των επιχειρήσεων στη Νέα Υόρκη συνελήφθησαν περίπου 200 άνθρωποι, όμως η αστυνομία δεν το έχει επιβεβαιώσει επίσημα.

*Παραθέτουμε ακολούθως σχετικό άρθρο από το ΕΘΝΟΣ:

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΖΟΥΚΟΤΙ

Επιχείρηση εκκαθάρισης του Πάρκου Ζουκότι της Νέας Υόρκης, όπου έχουν κατασκηνώσει οι διαδηλωτές του κινήματος "Occupy Wall Street" (Καταλάβετε την Γουόλ Στριτ), άρχισε τα ξημερώματα της Τρίτης (15/11) η αστυνομία.
Η πρόσβαση στην πλατεία Ζουκότι απαγορεύθηκε, η περιοχή αποκλείστηκε και η πλατεία "οχυρώθηκε" με μεταλλικά φράγματα.
 
Η αστυνομία μετέδωσε επανειλημμένα από μεγάφωνο ένα ηχογραφημένο μήνυμα που καλούσε τους διαδηλωτές να απομακρύνουν τις σκηνές τους και όλο το υλικό τους.
"Πρέπει να απομακρυνθούν όλα αμέσως. Αν αρνηθείτε να απομακρύνετε τις σκηνές σας και να φύγετε, θα συλληφθείτε. Μόλις απομακρυνθούν όλα, θα μπορέσετε να επιστρέψετε", έλεγε το μήνυμα.
Γύρω στις 4 το πρωί (11:00 ώρα Ελλάδας), οι περισσότεροι διαδηλωτές είχαν εγκαταλείψει την πλατεία και οι εγκαταστάσεις είχαν αφαιρεθεί. Δεν απέμενε παρά μια μικρή ομάδα, στο κέντρο της πλατείας, περικυκλωμένη από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Μία διαδηλώτρια, εμφανώς ταλαιπωρημένη, κουνούσε μια αμερικανική σημαία.
 
Οι αστυνομικοί, βοηθούμενοι από εργάτες του δήμου με πράσινες στολές, διέλυσαν εντελώς τον καταυλισμό και τις εγκαταστάσεις των διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει στο σημείο αυτό από τις 17 Σεπτεμβρίου.
Περίπου δέκα διαδηλωτές συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν σε κλούβα της αστυνομίας.
 
Δύο δρόμους μακρύτερα από την πλατεία, πίσω από οδοφράγματα και μια σημαντική αστυνομική δύναμη, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί και φώναζαν συνθήματα εναντίον του δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Στην αρχή της αστυνομικής επιχείρησης, ο Μπλούμπεργκ είχε εκδώσει μια σύντομη ανακοίνωση ζητώντας από τους διαδηλωτές να εκκενώσουν την πλατεία.
"Οι καταληψίες του πάρκου Ζουκότι πρέπει να φύγουν προσωρινά και να απομακρύνουν τις σκηνές και τα στρώματα. Θα μπορέσουν να επιστρέψουν μόλις καθαριστεί το πάρκο", διευκρίνισε ο δήμαρχος.
 
"Είμαστε το 99%", "Αστυνομία προστάτεψε το 99%", "Ο κόσμος κοιτάζει", φώναζαν οι διαδηλωτές.
Η ένταση ήταν αυξημένη, ενώ δεκάδες δημοτικοί υπάλληλοι πετούσαν σε κάδους απορριμμάτων τις σκηνές, υπνόσακους και άλλα αντικείμενα που ανήκαν στους διαδηλωτές. Πολλά απορριμματοφόρα ήταν επίσης παρόντα στην πλατεία.

Από τις 17 Σεπτεμβρίου, αυτοί που ξεκίνησαν το κίνημα κατά της Ουόλ Στριτ, το οποίο διαδόθηκε στη συνέχεια σε πολλές άλλες αμερικανικές πόλεις, είχαν εγκαταστήσει στην πλατεία ένα πραγματικό χωριό από σκηνές. Είχαν στήσει το μαγειρείο τους, βιβλιοθήκη, ιατρείο, ακόμη και ένα κέντρο διανομής ζεστών ρούχων.

Ο δήμος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι το πάρκο θα έπρεπε να καθαριστεί για λόγους υγιεινής. Μάλιστα, ο δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, είπε μέσω Twitter, ότι οι διαδηλωτές μπορούν να "αποχωρήσουν προσωρινά και να απομακρυνθούν οι σκηνές", αλλά μπορούν να επιστρέψουν όταν το πάρκο θα είναι καθαρό, αναφέρει το BBC.
Οι αρχές και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης έχουν δεχθεί πιέσεις από τις επιχειρήσεις να απομακρύνουν τον καταυλισμό, ο οποίος βρίσκεται εκεί σχεδόν δύο μήνες.

Την Δευτέρα απομακρύνθηκαν σκηνές από το Οκλαντ, όπου κατά την διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 33 άτομα. Παρόμοια επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και στο Πόρτλαντ του Ορεγκον το βράδυ της Κυριακής , με την αστυνομία να προχωρά σε 50 συλλήψεις.
Την προηγούμενη εβδομάδα, στο Βέρμοντ απομακρύνθηκαν οι διαδηλωτές, αφότου ένας εξ αυτών αυτοπυροβολήθηκε μέσα σε σκηνή.
Τα μέλη του κινήματος "Καταλάβετε την Γουόλ Στριτ" κατασκήνωσαν στο πάρκο στις 17 Σεπτεμβρίου διαμαρτυρόμενοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο ευνοεί τις μεγάλες εταιρείες και τους πλούσιους. Αντίστοιχες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής ανισότητας οργανώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Πηγή: Ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου