3/12/10

Καταρρέει η Ισπανία: Στα ύψη το επιτόκιο δανεισμού - Στα ύψη και η ανεργία

ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ;
ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ! 

   Ως τοκογλυφικός μπορεί να χαρακτηριστεί ο δανεισμός ποσού ύψους € 2,47 δις της Ισπανίας από τις αγορές σήμερα Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου. Το επιτόκιο έφτασε το 3,72% για ομόλογα τριετούς διάρκειας από 2,53% στην αντίστοιχη δημοπρασία της 7ης Οκτωβρίου.

    Η σημερινή δημοπρασία ήρθε εν μέσω πανικού των κυρίαρχων κύκλων γύρω από το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ευρωζώνης. Ο σχετικός πανικός πυροδοτείται από την επερχόμενη υπαγωγής της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας αλλά και του Βελγίου, στο μηχανισμό στήριξης της τρόικα. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ σχεδιάζει να προβεί σε μια ύστατη κίνηση μαζικής παρέμβασης στην αγορά ομολόγων (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ της ΙΣΚΡΑ πατώντας εδώ).
  Το σίγουρο είναι πως η σημερινή δημοπρασία φέρνει αρκετά κοντά το ενδεχόμενο προσφυγής της Ισπανίας στο μηχανισμό "στήριξης"  της τρόικα (EFSF), καθώς τo 2011 λήγουν κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας € 45 δις. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 7% περίπου του δημοσίου χρέους της χώρας που φτάνει τα € 670 δις.

   Από τη μεριά του ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, διέψευσε εκ νέου τις φήμες που θέλουν τη χώρα του να καταφεύγει στη «στήριξη» των ΕΕ - ΔΝΤ, σημειώνοντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «η Ισπανία δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», μιλώντας στο οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

  Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, σε μαύρα χάλια βρίσκεται και εν γένει η ισπανική οικονομία, με την ανεργία να αυξάνεται κατά 0,6% το Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο ξεπερνώντας το ψυχολογικό φράγμα του 20% σε ότι αφορά την επισήμως καταγεγραμμένη ανεργία, η οποία είναι μικρότερη της πραγματικής. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων να φτάνει τα 4,1 εκατομμύρια.

Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου