6/12/10

Στην Αθήνα ως μεγάλο αφεντικό ο Ντομινίκ Στρος Καν


ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΩΣ ΔΗΘΕΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ!
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ EUROGROUP: ΖΗΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΪΚΑΝΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΩΝ € 750 ΔΙΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ! 

   Στην Αθήνα καταφτάνει αύριο Τρίτη, ως επικυρίαρχος, ο Διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ουσιαστικά το τελευταίο βήμα πριν τη δημοσίευση της δεύτερης επικαιροποίησης του Μνημονίου (ή αλλιώς Μνημόνιο Νο 3), εντός του πρώτου 10ημέρου του Δεκεμβρίου.

   Στο βαθμό δε, που το Μνημόνιο έχει καταλύσει τη συνταγματική έννομη τάξη, και αυτού ακόμα του αστικού κράτους, μόνο ως επιβεβαίωση της κατάλυσης αυτής, μπορεί να νοηθεί και ομιλία του Ντ. Στρος Καν στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το απόγευμα της Τρίτης.
    Σε γενικές γραμμές, η παρουσία του Ντ. Στρος Καν στην Αθήνα, όπως και αυτή του Όλι Ρεν την Πέμπτη, θα επικεντρωθεί στην άσκηση ασφυκτικών πιέσεων, γύρω από τα εξής ζητήματα:

1. Επιμήκυνση των τροϊκανών δανείων των € 110δις: Ο Διευθυντής του ΔΝΤ, αναμένεται να πιέσει για την επιτάχυνση της εφαρμογής των σκληρών αναδιαρθρώσεων που προβλέπει το Μνημόνιο για τις αστικές μεταφορές, τη ΔΕΗ, τα κλειστά επαγγέλματα, τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο κλπ. Σε αντάλλαγμα θα προσφέρει τη «στήριξή» του γύρω από το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των τροϊκανών δανείων των € 110 δις (πχ οι νέοι όροι να ισχύσουν ακόμα και για τις δόσεις του δανείου που έχουν ήδη εκταμιευθεί). Όπως λέει και ο λαός «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω μέλι», καθώς το επιτόκιο μετά την επιμήκυνση θα φτάνει το 5,8%!
2. Επιχειρησιακές Συμβάσεις: Η επίσκεψη Στρος Καν, συνδέεται ευθέως με την τελική μορφή, που θα λάβει η νομοθετική ρύθμιση γύρω από τη σχέση επιχειρησιακών – κλαδικών συμβάσεων, η οποία θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης. Σύμφωνα, με τις μέχρι τώρα εξελίξεις, η Κυβέρνηση «οχυρώνεται» γύρω, από την επαίσχυντη συμφωνία της με την ηγεσία της ΓΣΕΕ και με τον ΣΕΒ, προκειμένου να αποτρέψει την πλήρη αποδόμηση των συνδικάτων ως κορπορατιστικών μηχανισμών διαμεσολάβησης. Δηλαδή ως μηχανισμών, οι οποίοι διαμέσου της ενεργής στήριξης των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ (αλλά και της ΝΔ), ενσωμάτωναν τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων. Παρόλα αυτά, η τρόικα πιέζει για ακόμα μεγαλύτερες παραχωρήσεις στην εργοδοσία: πρώτον, να μην υπάρχει αυτόματη επέκταση των κλαδικών και επαγγελματικών συμβάσεων σε όσους εργαζόμενους δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις και δεύτερον να μην ισχύει το ελάχιστο όριο των 2/3 των εργαζομένων που πρέπει να συναινέσουν για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης στις μικρές επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων, όπου δεν υπάρχει σωματείο. Εάν κρίνουμε από τη μέχρι σήμερα εθελοδουλία της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, και κατά την τελευταία επίσκεψη της τρόικα, μπορούμε να κάνουμε μια ασφαλή πρόβλεψη σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει και τώρα.

   Από την άλλη, ο Ντομινίκ Στρος Καν, θα δώσει και μια χρυσή ευκαιρία στον Πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, να «απεμπλακεί» μερικώς από την κάλπικη αντιμνημονιακή ρητορεία του. Στη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς, θα επιμείνει, στα λόγια πάντα, στα αδιέξοδα του Μνημονίου ζητώντας επαναδιαπραγμάτευσή του με «αναπτυξιακούς» όρους. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς θα εισηγηθεί τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ως δήθεν αναπτυξιακό μέτρο, σε μια προσπάθεια τόσο να υπερκεράσει την Ντ. Μπακογιάννη όσο και να δώσει εκ νέου διαπιστευτήρια στο ΔΝΤ αλλά και στους κυρίαρχους κύκλους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

   Στο επίπεδο της Ευρωζώνης, ο Στρος Καν, θα επιβεβαιώσει την πρόθεσή του, να ενισχυθεί ο ρόλος του ΔΝΤ σε αυτήν. Για αυτό άλλωστε, ο Διευθυντής του ΔΝΤ θα παραβρεθεί άλλωστε εκτάκτως και στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup (Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης), με δύο στόχους στην ατζέντα του.

   Πρώτον, να ενισχυθεί το τροϊκανό (προσωρινό, λήγει το 2013) Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) των € 750 δις. Με άλλα λόγια, το Ταμείο αυτό να μπορεί να βάλει στη μέγγενη το σύνολο των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) αλλά και το Βέλγιο εφόσον χρειαστεί. Στην κατεύθυνση αυτή, οι στόχοι του ΔΝΤ ευθυγραμμίζονται με αυτούς του Προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ και του Βέλγου Υπουργού Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς.

   Δεύτερον, ο Στρος Καν θα πιέσει ώστε να ξαναπέσει στο τραπέζι η μαζική αγορά κρατικών ομολόγων, περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ, στη δευτερογενή αγορά. Την προηγούμενη εβδομάδα σχετικές σκέψεις για εφαρμογή προγράμματος μαμούθ, ύψους € 1 – 2 τρις έπεσαν στο κενό. Οι σχετικές παρεμβάσεις της ΕΚΤ, στη δευτερογενή αγορά, εντάθηκαν μεν, χωρίς όμως να συνιστούν «μαζική παρέμβαση». Τώρα όμως, το ΔΝΤ, επανέρχεται αξιώνοντας, πρακτικά, το ξεφόρτωμα των τραπεζικών ισολογισμών από τα ομόλογα – «σκουπίδια» με λεφτά των φορολογουμένων.

Σχετικά με την επίσκεψη στην Αθήνα, του Διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, σε δήλωση προέβη,  στην εφημερίδα "Δημοκρατία" (06/12), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο τη δήλωσης:


ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΣΤΡΟΣ –ΚΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!

Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ Στρος-Καν είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο στη χώρα μας και αντιπροσωπεύει, στα μάτια των φτωχότερων λαών και ανθρώπων του πλανήτη μας, ένα μισητό σύμβολο.

Ο Στρος-Καν είναι επικεφαλής ενός βρώμικου οργανισμού, ο οποίος συνιστά θεμελιώδες μέρος ενός παγκόσμιου συστήματος, που έχει καταδικάσει στην εξαθλίωση τον δεύτερο και τρίτο κόσμο, ενώ έχει παραδώσει όλο τον πλανήτη στη λεηλασία, την απληστία και τη ληστρική μανία του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου.

Αυτή την ώρα, με τις ατιμωτικές συμφωνίες μιας κυβέρνησης, που, κατά τον διακεκριμένο Συνταγματολόγο Γεωργ. Κασιμάτη, εγκαθιδρύουν μια «de facto πραξικοπηματική εξουσία», η Ελλάδα έχει παραδοθεί στην νεοαποικιακή-δεσποτική διαχείριση της τρόικας, εντός της οποίας το ΔΝΤ και ο Στρος-Καν, διαδραματίζουν ένα κεντρικό ρόλο, σε μια πρωτοφανή επιχείρηση καταστροφής ενός τόπου και ενός λαού!

Ο Στρος-Καν έρχεται στη χώρα μας ως αλαζονικός επικυρίαρχος και ως η πραγματική, άνομη και απόλυτη εξουσία σε αυτόν τον τόπο. Ο ελληνικός λαός οφείλει όχι μόνο να του κλείσει την πόρτα αλλά και να διαδηλώσει με όλες τις δυνάμεις του για να απεμπλακεί η χώρα από τα δεσμά της τρόικα και του μνημονίου και να ακολουθήσει νέους αναγεννητικούς προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους!

06.12.2010 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου