4/12/10

Επιμήκυνση τροϊκανών δανείων με ληστρικά επιτόκια και νέους μνημονιακούς όρους!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ ΚΑΙ  ΠΑΡΑΠΛΑΝΑ!
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΙΝΗΜΑ MH ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!

Την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των τροϊκανών δανείων ύψους € 110 δις, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους το μεσημέρι της Δευτέρας. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η επιμήκυνση αναμένεται να φτάσει μέχρι το 2024.

Το επιτόκιο αναμένεται να είναι επαχθές, καθώς θα φτάνει στο 5,8% όπως ακριβώς και αυτό της Ιρλανδίας. Το μέχρι σήμερα επιτόκιο των τροϊκανών δανείων κυμαίνεται από 5,2% μέχρι 5,5%.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την επιμήκυνση, τα τρία χρόνια της περιόδου χάριτος και τα δύο χρόνια αποπληρωμής που προβλέπει το Μνημόνιο αναπροσαρμόζονται σε τέσσερα χρόνια περιόδου χάριτος και επτά χρόνια αποπληρωμής. Σύμφωνα, πάντα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου η σχετική επιμήκυνση ίσως να περιλαμβάνει και την 4η δόση ύψους € 15 δις, η οποία αναμένεται να καταβληθεί τον Μάρτιο του 2011. Υπάρχει όμως περίπτωση να αφορά και το σύνολο των δανείων, ακόμα και αυτών που έχουν ήδη καταβληθεί.

Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν, σύμφωνα πάντα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου άμεσα, ώστε να επακολουθήσει η κύρωση της νέας δανειακής σύμβασης από τα Εθνικά Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Προφανώς αυτό θα αφορά και το Ελληνικό Κοινοβούλιο... Μάλιστα, ενόψει των εξελίξεων αυτών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου προχώρησε σε εκ νέου εκφοβισμούς σχετικά με την ανάγκη πειθήνιας εφαρμογής του Μνημονίου «...θέτει ακόμη πιο κεντρικά το θέμα της αδήριτης ανάγκης για απόλυτη συνέπεια με τους όρους του μνημονίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι παραπάνω εκβιασμοί δεν προέρχονται βέβαια μόνο από τον Υπουργό Οικονομικών. Προέρχονται και από την ίδια την τρόικα, η οποία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σκληραίνει ήδη τη στάση της και συνεπώς τον κορσέ της επιτήρησης: ζητάει ουσιαστικά πιστή τήρηση του Προϋπολογισμού του 2011, έγκυρη και στο ακέραιο εφαρμογή του συνόλου των διαρθωτικών μέτρων που θα επικαιροποιηθούν στο Μνημόνιο Νο 3 αλλά και φυλακίσεις φοροφυγάδων και απόδοση πολιτικών ευθυνών για τις λαθροχειρίες με το έλλειμμα του 2009 από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Σύμφωνα με τις πηγές των πληροφοριών αυτών, η μη συμμόρφωση με τα ανωτέρω θα έχει ως αποτέλεσμα όχι απλά να μην υπάρξει επιμήκυνση αλλά να μην καταβληθεί και η προβλεπόμενη 4η δόση (€15 δις) των τροϊκανού δανείου των € 110 δις

Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών προέβη σε μια καραμπινάτη επιχείρηση παραπλάνησης του ελληνικού λαού, λέγοντας ότι επιμήκυνση των τροϊκανών δανείων δεν σημαίνει επιμήκυνση του Μνημονίου, και άρα της λιτότητας. Αυτό που ξέχασε να πει βέβαια ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι πως μετά το 2013, η Ελλάδα θα υπαχθεί μετά βεβαιότητος, στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ της ΙΣΚΡΑ, πατώντας εδώ), ο οποίος, θα ελέγχεται ουσιαστικά από το γαλλογερμανικό άξονα  και φυσικά θα επιβάλει και μέτρα λιτότητας αλλά και βάρβαρες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις!

                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΑΛΛΑ «ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ»

 Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους δεν συνεπάγεται και παράταση των μέτρων λιτότητας, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Η παράταση του χρόνου αποπληρωμής δανείων δεν συνιστά κάποιο «δώρο» της τρόικα προς τη χώρα μας αλλά αποτελεί την –με τον πλέον επίσημο τρόπο- αναγνώριση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία κάτω από τα κατεδαφιστικά μνημονιακά προγράμματα.
Αυτή η αναγκαστική παράταση της αποπληρωμής όχι μόνο δεν συνιστά «διευκόλυνση» προς την Ελλάδα αλλά και θα συνοδευτεί με νέα, υψηλότερα και ακόμα πιο ληστρικά επιτόκια, καθώς και με αντίστοιχη παράταση της τροϊκανής επιτήρησης!
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εμπαίζει τον ελληνικό λαό όταν πάει να διαφύγει από την ουσία του προβλήματος με λεκτικά σχήματα περί μη παράτασης των μέτρων λιτότητας που προβλέπει το μνημόνιο.
Κι αυτό διότι η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, που θα αποφασιστεί στις αρχές του 2011, για να εγκριθεί από τα αντίστοιχα κοινοβούλια των χωρών μελών, είναι βέβαιον ότι πρόκειται να συνδυαστεί με νέους επαχθέστατους όρους και νέες «μνημονιακού» τύπου υποδουλωτικές δεσμεύσεις σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού!
Αυτή την ώρα η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη, σωτήρια και αναγεννητική προοδευτική σοσιαλιστική στροφή σε ρήξη με την τρόικα  και τις κατευθύνσεις της, που θα έχει ως αιχμή τη ριζοσπαστική και συνολική επαναδιαπραγμάτευση, χωρίς όρους, του χρέους για μια νέα ρύθμισή του, η οποία θα δίνει πραγματική «ανάσα» στην οικονομία και την κοινωνία.
29.11.2010                                                                                                                 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πηγή: iakra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου