7/2/11

Γιατροί και φαρμακοποιοί αγωνίζονται για την προάσπιση της δημόσιας Υγείας

συνέντευξη του Γιάννη Μπασκόζου στον Βασίλη Βενιζέλο

Ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) αλλά και μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής και υπεύθυνος του τμήματος Υγείας του ΣΥΝ, ο Γιάννης Μπασκόζος είναι από τα πλέον αρμόδια πρόσωπα για να εκθέσει και να εξηγήσει, μέσω της "Αυγής της Κυριακής", τις βασικές αντιρρήσεις των γιατρών του Ιδρύματος στο πολυνομοσχέδιο-"σκούπα" του Υπουργείου Υγείας, αλλά και εκείνες των φαρμακοποιών, των νοσοκομειακών γιατρών και των ιδιωτών συναδέλφων τους, λίγο πριν από την έναρξη μίας εβδομάδας η οποία αναμένεται πολύ θερμή στον χώρο της Υγείας, καθώς οι υγειονομικοί όλων των κλάδων βρίσκονται στους δρόμους.

* Ο υπουργός Υγείας λέει ότι οι γιατροί του ΙΚΑ ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους του ιδρύματος για λόγους οι οποίοι θα μπορούσαν να προκύψουν στο μέλλον. Πώς θα απαντούσατε;

Οι γιατροί του ΙΚΑ κινητοποιούνται γιατί διαβλέπουν πως μέσα από το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας θεσμοθετείται το νομοθετικό πλαίσιο για τη διάλυση των υπηρεσιών Υγείας του ΙΚΑ και τη φαλκίδευση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Η δε σπασμωδική απεργοσπαστική πρωτοβουλία του υπουργού και της διοίκησης του ΙΚΑ για δήθεν ελεύθερη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων στα ιδιωτικά ιατρεία αποκαλύπτει το σχέδιο. 

Σταδιακή κατάργηση των υπηρεσιών Υγείας του ΙΚΑ, απώλεια όλων των εργασιακών θέσεων γιατρών και υγειονομικού-διοικητικού προσωπικού, με πρόσχημα την ελλιπή παροχή υπηρεσιών από το ΙΚΑ. Αθρόα προσφορά πελατείας στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα που καραδοκούν. 

Η αναμφισβήτητη ταλαιπωρία που προκύπτει από τις απεργιακές κινητοποιήσεις για τους ασφαλισμένους του ιδρύματος μας προβληματίζει σοβαρά. Ας σκεφτούν, όμως, πως η κινητοποίηση αφορά απολύτως και τους ίδιους, γιατί αν τα σχέδια της κυβέρνησης περάσουν, θα πληρώνουν από την τσέπη τους. 

Η κυβέρνηση βεβαίως δεν έχει κανένα ηθικό έρεισμα να μιλά για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, αφού η ίδια την προκαλεί με τις απολύσεις γιατρών και τη μη πρόσληψη αυτών για τους οποίους έχει δεσμευτεί.

* Νομίζετε ότι η επίθεση των ΜΑΤ στην πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, τη Βαρβ. Ανεμοδουρά, έξω από το υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζει τις προθέσεις της κυβέρνησης έναντι των γιατρών ή πρόκειται για σύμπτωση;

Είναι πια φανερό πως η κυβέρνηση, αφού δεν μπορεί να βρει συναίνεση στις αντιλαϊκές πολιτικές που η ίδια συνομολόγησε με τρόικα και ΔΝΤ, προσπαθεί να επιβάλει τη θέλησή της με κάθε τρόπο και, βεβαίως, και με τη βία απέναντι σε όσους αντιδρούν και αγωνίζονται.

* Η δημιουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας συγκροτεί σχέδιο για την καθιέρωση της ενιαίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, ή πρόσχημα για τον περιορισμό των παροχών προς τους ασφαλισμένους;

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας δεν δημιουργεί δομές ΠΦΥ. Οι αλλαγές που φέρνει στην επιφάνεια το σχέδιο για τη συγχώνευση των υπηρεσιών Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του επικαιροποιημένου Μνημονίου, κάνουν φανερές τις προθέσεις της κυβέρνησης για την ΠΦΥ. Ούτε στο ΕΣΥ εντάσσονται οι υπηρεσίες Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων ούτε στην πορεία δημιουργίας ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος ΠΦΥ. 

Απλά, δημιουργούν ένα νέο ΝΠΔΔ που θα εξοικονομεί πόρους μέσω της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, της με κάθε μέσο και τρόπο αποδόμησης και πλήρους ιδιωτικοποίησης του δημόσιου τομέα Υγείας - Πρόνοιας, της επιβολής επισφαλών εργασιακών σχέσεων και απολύσεων και της έμμεσης ή άμεσης επιβάρυνσης των ασφαλισμένων σε κάθε επαφή τους με τις υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας.

Τα πρόσφατα, μάλιστα, πυροτεχνήματα του διοικητή του ΙΚΑ περί ανάληψης των μονάδων Υγείας του συστήματος από «κοινοπραξίες γιατρών» και τη συνεργασία ιδιωτών με τους γιατρούς - «επιχειρηματίες» που θα διαχειρίζονται τις δημόσιες δομές του συστήματος είναι ο δούρειος ίππος για τη φαλκίδευση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών που δουλεύουν στο ΙΚΑ και την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δομών ΠΦΥ. 

Τα σχέδια αυτά αναζητούν γιατρούς που θα δελεαστούν από την προοπτική του κέρδους και θα στέρξουν να απεμπολήσουν την υπαλληλική τους σχέση με το ίδρυμα στο κυνήγι της χίμαιρας των φανταστικών επιχειρηματικών κερδών. 

Ο δρόμος για την είσοδο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων πάνω στα ερείπια αυτών των ονείρων, αλλά και των δημόσιων δομών ΠΦΥ, θα είναι ανοικτός αν τα σχέδια αυτά προχωρήσουν. 

Για μας πρέπει να είναι καθαρό: καμιά αλλαγή ή μεταρρύθμιση που στηρίζεται πάνω στα ερείπια των εργασιακών δικαιωμάτων και στην υποβάθμιση των ήδη προβληματικών υπηρεσιών δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

* Θα μπορούσατε να διατυπώσετε συνοπτικά μία εναλλακτική πρόταση στην κατεύθυνση της ενιαίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;

Η αριστερά και το προοδευτικό ιατρικό κίνημα ζητά οργανωμένο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με αναπτυγμένες δομές και πανελλαδική δικτύωση, κέντρα υγείας, εργαστηριακή υποδομή, οικογενειακούς γιατρούς, ομάδα υγείας και ευχερή πρόσβαση σε γιατρούς ειδικοτήτων, που θα προάγουν την απασχόληση του ιατρικού σώματος σε όφελος των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες χωρίς αυτοί να πληρώνουν την ώρα της ανάγκης.

* Φοβάστε ότι οι ρυθμίσεις για την πλήρη απελευθέρωση με πληθυσμιακά όρια για το επάγγελμα του φαρμακοποιού θα οδηγήσει στον αφανισμό των μικρών φαρμακείων της γειτονιάς, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί;

Οι μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες δρουν ανεξέλεγκτα στον χώρο της έρευνας, της παραγωγής, της διανομής και της διάθεσης φαρμάκων μένουν στο απυρόβλητο, ενώ στοχοποιούνται γιατροί και φαρμακοποιοί. 

Η προβλεπόμενη από το πολυνομοσχέδιο απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού θα οδηγήσει σε εξόντωση το μικρό φαρμακείο και στην επικράτηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία θα εισβάλουν και θα αλώσουν τον χώρο του φαρμακείου. 

Οι φαρμακοποιοί έχουν δίκιο που ανησυχούν και κινητοποιούνται. Το άνοιγμα και της διάθεσης των φαρμάκων στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι ο στόχος της κυβέρνησης. 

Η φτωχοποίηση και βίαιη υπαλληλοποίηση των φαρμακοποιών θα είναι το αποτέλεσμα.

* Ποια ήταν τα πιο βασικά συμπεράσματα τα οποία αναδείχθηκαν από την πρόσφατη πανελλαδική σύσκεψη του τμήματος Υγείας του ΣΥΝ;

Βασική εκτίμηση είναι πως η κυβερνητική πολιτική και το σύνολο των μέτρων και των «μεταρρυθμίσεων» που προωθούνται έχουν σαν βασικά χαρακτηριστικά:
α) Την περικοπή των δημόσιων δαπανών για την Υγεία.
β) Την επιβολή επισφαλών εργασιακών σχέσεων.
γ) Την καθήλωση και παραπέρα μείωση των μισθών-συντάξεων για όλους τους εργαζόμενους του χώρου.
δ) Την εμπλοκή μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων σε όλους τους τομείς υγείας-πρόνοιας.
ε) Την ιδιωτικού τύπου λειτουργία, με επιβάρυνση των πολιτών, για τις υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας.
στ) Τη φτωχοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών.

Η Πανελλαδική σύσκεψη του Τμήματος έγινε σε μια στιγμή που οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας βρίσκονται σε αναβρασμό και αγωνιστική εγρήγορση. 

Με τον αγώνα τους οι υγιειονομικοί υπερασπίζονται τα εργασιακά - μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους, αλλά και το δικαίωμα ενός ολόκληρου λαού στο πρωταρχικό κοινωνικό αγαθό της Υγείας, το οποίο αμφισβητείται και προσβάλλεται από την κυβέρνηση και την τρόικα. 

Συμπαρατασσόμαστε μαζί τους και προβάλουμε ως κοινό τον αγώνα για προάσπιση του κοινωνικού κράτους και ενός αναβαθμισμένου και ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος Υγείας. 

Το δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσιες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας αξιολογείται ως ένα από τα πρώτα μέτωπα πάλης του κόμματος και σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται η δράση του συνόλου των δυνάμεών μας.

* Ο υπουργός Υγείας θα πρέπει να αναμένει εντονότερες και διαρκείς αντιδράσεις στην πολιτική της κυβέρνησης εκ μέρους των υγειονομικών;

Η αλαζονική, υποτιμητική και πολλές φορές συκοφαντική στάση του υπουργείου Υγείας αλλά και κοινωνικών ασφαλίσεων έχει γιγαντώσει την οργή και την αγωνιστική διάθεση των υγειονομικών και ειδικά των γιατρών. 

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις του υπουργείου και της διοίκησης του ΙΚΑ. Όλοι οι ιατρικοί φορείς και οι φορείς των φαρμακοποιών αποφάσισαν απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. 

Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με πανυγειονομική συγκέντρωση στο Σύνταγμα τη μέρα ψήφισης του νομοθετήματος στην ολομέλεια της Βουλής.

Πηγή: http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου