3/2/11

Προς γενικότερη ποινικοποίηση οι κοινωνικοί αγώνες και τα κοινωνικά κινήματα!

Διόδια, συγκοινωνίες, απεργίες, μεταναστευτικό...όλα στο στόχαστρο!

Η μαζικότητα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων θα σαρώσει το κλίμα τρομοκρατίας!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια έντονη προσπάθεια της Κυβέρνησης και της δήθεν «ανεξάρτητης» Δικαιοσύνης, να ποινικοποιήσουν τους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα αυτούς που χαρακτηρίζονται από πρακτικές έμπρακτης κοινωνικής ανυπακοής.

Για παράδειγμα, χτες (02.02), έγινε γνωστή η άσκηση, από τον εισαγγελέα, ποινικής δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος 9 αγωνιστών, μελών των επιτροπών και των φορέων του κινήματος των διοδίων. Οι κατηγορίες αφορούν τα αδικήματα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης, της παρακώλυσης συγκοινωνιών, της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών και της συκοφαντικής δυσφήμησης.

Όλα αυτά βέβαια ενώ εδώ και αρκετές εβδομάδες η Κυβέρνηση και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, αποκαλούν απαξιωτικά «τζαμπατζήδες», όσους αρνούνται να πληρώσουν το υπέρογκο χαράτσι των διοδίων!

Παράλληλα, ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει με νομικά μέσα, το κίνημα «δεν πληρώνω» τόσο στα διόδια όσο και στις συγκοινωνίες.

Εν τω μεταξύ, χτες έγινε γνωστή και η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατόπιν πρωτοβουλίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, για να διαπιστωθεί το αδίκημα της παράβασης δικαστικής απόφασης από τους εργαζόμενους στο Μετρό. Αφορμή, στάθηκε η επανακήρυξη της προχθεσινής απεργίας, μετά την κρίση της ως παράνομη και καταχρηστική, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις περισσότερες απεργίες!

Και φυσικά σε όλα τα παραπάνω δεν ξεχνάμε και το γεγονός, πως πριν από λίγες ημέρες αλληλέγγυοι στους 300 μετανάστες εργάτες απεργούς πείνας, έλαβαν κλήτευση καθώς θεωρήθηκαν ύποπτοι για το (κακουργηματικό!) αδίκημα της παράνομης διακίνησης μεταναστών καθώς και για άλλα πλημελληματικού χαρακτήρα αδικήματα.

Επιχείρηση κατατρομοκράτησης όλης της κοινωνίας!

Το γεγονός της αυξανόμενης ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων, έρχεται σε μια στιγμή, που η κυβερνητική πολιτική αδυνατεί να βρει τη συναίνεση των «από κάτω» (λαϊκά στρώματα, εργαζόμενοι, μετανάστες κλπ). Η ποινικοποίηση δεν έχει μόνο έναν αυτονόητο σκοπό, δηλαδή να εκφοβίσει τους ενεργούς και αγωνιστές συμπολίτες μας.

Αντιθέτως, η ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων σκοπό έχει να εκφοβίσει όλη την κοινωνία, σπέρνοντας το φόβο και τη μοιρολατρία του «τίποτα δεν αλλάζει».

Επιπρόσθετα, η ποινικοποίηση, συντελεί καθοριστικά στην απομόνωση και την περιθωριοποίηση των πρακτικών κοινωνικής ανυπακοής, δημιουργώντας μια διάχυτη αίσθηση πως «αυτά», «δεν είναι για τον καθένα», «πως θέλει θάρρος να βάλεις το κεφάλι σου στον ντορβά κλπ»...

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως η τρομοκρατία δεν στρέφεται μόνο στους αγωνιστές αλλά και όσους αρνούνται να συστρατευτούν πλήρως και άνευ όρων με "τας κυβερνητικάς υποδείξεις" όπως ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, επειδή... άργησε να ζητήσει άρση του ασύλου!

Εντούτοις, τη στιγμή αυτή γίνεται αντιληπτό από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα το γεγονός, πως το τούνελ των μνημονιακών μέτρων, έχει πολύ βάθος ακόμα. Συνεπώς, είναι στο χέρι της Αριστεράς, να δώσει όλο της το είναι στην οργάνωση των λαϊκών κινητοποιήσεων, δηλαδή στη συνέχειά τη μαζικότητα τους!

Ας μην ξεχνάμε πως ιστορικά έχει αποδειχτεί πως το πλέον αποτελεσματικό όπλο θωράκισης των κοινωνικών αγώνων, απέναντι στην ποινικοποίηση και την τρομοκρατία είναι η μαζικότητα τους! Και συγχρόνως, η μαζικότητα αυτή είναι που δημιουργεί με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο και τις προϋποθέσεις νίκης!

Μπορούμε να τους σταματήσουμε, αρκεί να το πιστέψουμε!

 Αποφάσεις της Επιτροπής Εργατικής Πολικής του ΣΥΡΙΖΑ
για πανεργατική απεργία 23/2, απεργούς πείνας, απεργίες στις συγκοινωνίες και κινήματα "δεν πληρώνω - δεν πληρώνω".
 

Η επιτροπή εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίασή της πήρε τις εξής αποφάσεις:
1. Καμπάνια με όλες μας τις δυνάμεις στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές για την επιτυχία της απεργίας στις 23/2 και για να δώσουμε στην πορεία για αυτή κλίμα παλλαϊκού ξεσηκωμού. Έκδοση αφίσας και ανακοίνωσης την επόμενη εβδομάδα. Προσυγκέντρωση μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία στις 10:30πμ στο Μουσείο. Η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ είναι στις 11πμ στο πεδίο του Άρεως. Στην προσυγκέντρωση και στην πορεία κατεβαίνουμε με τα μπλοκ του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Συνεννόηση σε νέα συνεδρίαση για την περιφρούρηση της πορείας.

2. Αλληλεγγύη στην απεργία πείνας των 300 μεταναστών εργατών.
-Έκδοση από το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς ανακοίνωσης αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας και καταδίκης των εισαγγελικών διώξεων.

-Πρόταση ψηφισμάτων σε όλες τις κλίμακες του συνδικαλιστικού Κινήματος με το ίδιο περίπου περιεχόμενο.

-Πρόταση στα συνδικάτα για την εξεύρεση άλλου χώρου καλύτερου και πιο ανθρώπινου από αυτόν που είναι σήμερα οι μετανάστες για να συνεχίσουν τον αγώνα τους,

-Προτάσεις στα συνδικάτα να στηρίξουν τους απεργούς πείνας με χρήματα ή εμφιαλωμένα νερά και με συναντήσεις στο χώρο της απεργίας πείνας με τους ίδιους.

-Συμμετοχή του Δικτύου Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ στην κινητοποίηση της Πέμπτης 3/2 στις 6μμ στο Πνευματικό Κέντρο –Νομική και σε όλες τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης.

3. Προτάσεις στα συνδικάτα για ψηφίσματα αλληλεγγύης στους απεργούς εργαζόμενους των μέσων μαζικής μεταφοράς. Στήριξη και Συμμετοχή του Δικτύου Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις κινητοποιήσεις τους.

4. Συμμετοχή του Δικτύου συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε όλες τις κινητοποιήσεις του ερχόμενου Σαββατοκύριακου αφενός του ανοικτού Συντονισμού επιβατών Αττικής ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών και αφετέρου των κινημάτων πολιτών για ελεύθερα διόδια.

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου