4/2/11

Μουμπάρακ: 'H εγώ ή θα σας πνίξω στο αίμα!

Οι διαδηλώσεις της Παρασκευής θα κρίνουν την πορεία της Αιγύπτου!

New York Times: Οι ΗΠΑ έχουν έτοιμο σχέδιο διασφάλισης του καθεστώτος με αποχώρηση Μουμπάρακ!

Απέλπιδα μάχη για να καθορίσει τις εξελίξεις, δίνει ο αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο 82χρονος πρόεδρος δήλωσε «έχω μπουχτίσει. Μετά από 62 χρόνια σε δημόσια υπηρεσία, είναι πια αρκετά. Θέλω να φύγω. Αν όμως παραιτηθώ σήμερα, θα επακολουθήσει το χάος», προσθέτοντας μάλιστα «δεν με ενδιαφέρει τί λέει ο κόσμος για μένα. Αυτή τη στιγμή με ενδιαφέρει η χώρα μου».

Φυσικά όπως όλοι γνωρίζουμε, το χάος για το οποίο κάνει λόγο ο Μουμπάρακ, δεν πέφτει από τον ουρανό! Αντιθέτως, προκαλείται από τους δεκάδες χιλιάδες παρακρατικούς, αστυνομικούς με πολιτικά, κυβερνητικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους πετρελαϊκών εταρειών που επιτίθενται λυσσαλέα στον εξεγερμένο λαό της Αιγύπτου, προφανώς κατόπιν εντολών του! 

Ο απολογισμός των συγκρούσεων αυτών, την Τετάρτη και την Πέμπτη, είναι 13 νεκροί και 1.000 τραυματίες...

Μάλιστα, οι επιθέσεις έγιναν ιδιαίτερα βάναυσες και εναντίον δημοσιογράφων, με θύματα μάλιστα το δημοσιογράφο της Καθημερινής Πέτρο Παπακωνσταντίνου και δύο έλληνες φωτορεπόρτερ!

Με τις παραπάνω κινήσεις, ο Μουμπάρακ προσπαθεί να κρατηθεί για ένα διάστημα στην εξουσία, ώστε να είναι σε θέση να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, ως προς τη διαδικασία αλλαγής των προσώπων που θα ηγηθούν του καθεστώτος του, την επόμενη ημέρα. Ήδη άλλωστε ο αιγύπτιος Πρόεδρος έχει «δείξει» το διάδοχό του διορίζοντας τον Ομάρ Σουλεϊμάν στη θέση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης!

Από ότι φαίνεται όμως, οι Αιγύπτιοι δεν δείχνουν να υποκύπτουν στους εκβιασμούς Μουμπάρακ. 

Σήμερα Παρασκευή, (που για τους Μουσουλμάνους είναι όπως περίπου η Κυριακή για τους χριστιανούς), η αντιπολίτευση καλεί σε νέες μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, οι οποίες αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας.  

Οι διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα αναμένεται να μαζικοποιηθούν δραματικά μετά τις προσευχές του μεσημεριού! Όπως μεταδίδει το BBC, οι Αιγύπτιοι καλούνται να βάλουν «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του καθεστώτος».

Υπενθυμίζουμε, πως η εξέγερση της Αιγύπτου έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις αμέσως μετά τις προσευχές της προηγούμενης Παρασκευής, με καθολικούς αφοπλισμούς ολόκληρων αστυνομικών τμημάτων!

Εν τω μεταξύ, ενδιαφέρον προκαλεί η στάση που θα κρατήσει η Μουσουλμανική Αδελφότητα. 

Την Παρασκευή, ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτατζί -ηγετικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας- υποστήριξε στο Αλ Τζαζίρα ότι η οργάνωση δεν προσβλέπει στην εξουσία της χώρας. Οι δηλώσεις έγιναν λίγες ώρες μετά την πρωτοφανή πρόσκληση σε διάλογο που απηύθυνε στο παράνομο κίνημα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν.

Ο Αλ-Μπελτατζί είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους για αναγνώριση της οργάνωσης ως επίσημο πολιτικό κόμμα. «Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε, αφού παραιτηθεί ο Χόσνι Μουμπάρακ. Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμούμε να αναλάβουμε την προεδρία ούτε να διεκδικήσουμε αξιώματα στην κυβέρνηση συνασπισμού» είπε ο Αλ-Μπελτάτζι.

Αίνιγμα πάντως συνεχίζει να παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο στρατός, ο οποίος προς το παρόν έχει σχηματίσει μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ αντικυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου. Πάντως, ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε πως «Σε συζητήσεις που είχαν με τους στρατιωτικούς ηγέτες με διαβεβαίωσαν πως δεν έχουν την πρόθεση να ανοίξουν πυρ εναντίον των δικών τους ανθρώπων»

Πάντως οι ΗΠΑ, προσπαθούν με κάθε τρόπο να επικαθορίσουν τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Από ότι φαίνεται αυτό που ανησυχεί πρωτίστως τις ΗΠΑ, είναι η επάνοδος της Αιγύπτου σε ρυθμούς κανονικότητας, με τη λήξη της εξέγερσης, καθώς η Δύση φοβάται την ολοένα και αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίησή της! 

Σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως η συνεχιζόμενη παραμονή του Μουμπάρακ στην εξουσία ρίχνει λάδι στη φωτιά!

Έτσι, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα New York Times, βασιζόμενη τόσο σε αμερικανικές όσο και σε αραβικές διπλωματικές πηγές, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ επεξεργάζεται σε συνεργασία με Αιγύπτιους αξιωματούχους, συγκεκριμένο σχέδιο για τη μεταβίβαση της εξουσίας. Το σχέδιο συνίσταται στην άμεση παράδοση της εξουσίας σε μια μεταβατική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, που θα έχει τη στήριξη του στρατού.

Το βέβαιον είναι ότι η Αίγυπτος και όχι μόνο του αύριο, δεν θα είναι όπως χθες. 

Το ζητούμενο είναι μια νέα προοδευτική Αίγυπτος, σε μια νέα Μεσόγειο αποδεσμευμένη από τον φρικτό ιμπεριαλισμό ΗΠΑ – ΕΕ – Ισραήλ. Ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση μοιάζει δύσβατος αλλά μπορεί η εξεγερτική χειραφέτηση λαών και χωρών να γίνει μια κάποια αρχή!

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου