15/10/11

15 Οκτωβρίου: Παγκόσμιο ραντεβού «αγανάκτησης»

 Tελευταία ενημέρωση: 14:19 Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011


 Για σήμερα το απόγευμα έχει οριστεί το ραντεβού των Αγανακτισμένων του πλανήτη Γη, που έκαναν το ίντερνετ να βουίζει εδώ και καιρό για μια ταυτόχρονη διαδήλωση σήμερα, 15 Οκτωβρίου σε πόλεις του κόσμου, από την Νέα Ζηλανδία, ως την Αλάσκα και από την Γουόλ Στριτ στο Σίτι του Λονδίνου. 

Ήδη, οι διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει από τις ανατολικές περιοχές του πλανήτη, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη νοτιοανατολική Ασία.  

951 πόλεις από 82 χώρες στον χορό των κινητοποιήσεων με βασικό σύνθημα: «Λαοί του κόσμου ξεσηκωθείτε». Χιλιάδες διαδηλωτές απειλούν τώρα να καταλάβουν το Xρηματιστήριο του Λονδίνου μετά την πολιορκία στη Γουόλ Στριτ.


Ονόματα από 951 πόλεις απλωμένα σε 82 χώρες του παγκόσμιου άτλαντα περνάνε σαν πορεία μπροστά στα μάτια όποιου επισκεφθεί την ιστοσελίδα «Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή» (http://15october.net) της διεθνούς κινητοποίησης που διοργανώνεται αύριο στις 15 Οκτωβρίου και η οποία ξεπήδησε από τα κινήματα των «Αγανακτισμένων» (indignados) και το Occupy Wall Street.


Με διαφορετικούς τίτλους, με διαφορετικές διατυπώσεις της «παγκόσμιας αλλαγής» και σε διαφορετικές γλώσσες, τα υποκείμενα του κινήματος καλούν σε συγκεντρώσεις και σε καταλήψεις δρόμων και πλατειών. Συγκεντρώσεις διοργανώνονται από τη Νέα Υόρκη και διάφορες πόλεις του Μεξικού και της Λατινικής Αμερικής, μέχρι το Μπαμάκο του Μάλι και την πολυτάραχη Αίγυπτο και την Ιορδανία και από τις πλατείες της Ισπανίας και τους δρόμους της Αθήνας, μέχρι τη μακρινή Ινδία και την Τανζανία!


Τα καλέσματα, το καθένα με διαφορετικό χρωματισμό, συμπυκνώνονται στο σύνθημα της ιστοσελίδας γραμμένο στα αγγλικά: «Είναι ώρα για μας να ενωθούμε. Είναι η ώρα γι’ αυτούς να ακούσουν. Λαοί του κόσμου, ξεσηκωθείτε»!


Πιο διαφωτιστικό είναι το κείμενο της αρχικής σελίδας, στο οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα: «Η εξουσία εργάζεται για τα κέρδη των λίγων, αγνοώντας την πλειοψηφία και το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος που καλούμαστε να πληρώσουμε. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να σταματήσει. 

Ενωμένοι, με μια φωνή, θα κάνουμε τους πολιτικούς και την οικονομική ελίτ που υπηρετούν να καταλάβουν ότι εμείς, ο λαός, θα αποφασίσουμε για το μέλλον μας. Δεν είμαστε προϊόντα στα χέρια των πολιτικών και των τραπεζιτών που δεν μας εκπροσωπούν. Στις 15 Οκτωβρίου θα συναντηθούμε στους δρόμους για να ξεκινήσει η παγκόσμια αλλαγή που θέλουμε. Θα διαδηλώσουμε ειρηνικά, θα συζητήσουμε και θα οργανωθούμε μέχρι αυτή να γίνει πραγματικότητα».

Ήδη από χθες και προχθές δυναμικές συγκεντρώσεις με ειρηνικό χαρακτήρα, αλλά και με βίαιες αποκλίσεις έχουν ξεκινήσει να τραβούν την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης. 

Στο Δουβλίνο διαδηλωτές, από τους οποίους οι αρχές ζήτησαν να είναι «ευγενικοί με τους τραπεζίτες», πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας, ενώ στη Μπολόνια της Ιταλίας φοιτητές που συμμετέχουν στο κίνημα των «Αγανακτισμένων» με σύμβολο το ομοίωμα της μάγισσας «Αγίας Χρεοκοπίας» συγκεντρώθηκαν έξω από την Τράπεζα της Ιταλίας με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Πέρα όμως από τη συγκέντρωση στη Γουόλ Στριτ, αυτή που φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και την πολιτική ηγεσία είναι η συγκέντρωση στο Σίτι του Λονδίνου, όπου δύο μήνες μετά τις ταραχές με αφορμή τη δολοφονία του Μαρκ Ντάγκαν από την αστυνομία, τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει ότι θα συγκεντρωθούν για να καταλάβουν το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ADBUSTERS
 
«Οι πασάδες των τραπεζών παραμένουν στους πύργους τους»

Μία από τις πηγές έμπνευσης των Αγανακτισμένων της Γουόλ Στριτ που διαδηλώσουν εδώ και έναν μήνα στις ΗΠΑ, είναι το καναδικό περιοδικό Adbusters. Ιδρυτής και διευθυντής του είναι ο 69χρονος Κάλε Λασν.
«Οι άνθρωποι χάνουν το σπίτι τους, τις δουλειές τους, 40% των νέων Αμερικανών δεν βρίσκουν δουλειά. Την ίδια στιγμή, οι πασάδες και οι απατεώνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος παραμένουν στον 17ο όροφο του πύργου τους και συνεχίζουν να λαμβάνουν γενναιόδωρα πριμ», λέει ο Λασν, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «υποκινητής» του δικτύου αμφισβήτησης, αρνείται όμως να οικειοποιηθεί την επιτυχία των διαδηλώσεων.
«Ο καθένας θα μπορούσε να απευθύνει μια έκκληση, αυτοί που σέρνουν πραγματικά αυτόν τον χορό είναι οι νέοι που διαδηλώνουν στον δρόμο», λέει. Το επόμενο στάδιο, εξηγεί, είναι να επεκταθεί η αμφισβήτηση σε όλο τον κόσμο.

Ξεκίνησαν οι μεγάλες διαδηλώσεις

Ήδη, ογκώδεις διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, στο Οκλαντ και στο Γουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας, στην Ταϊπέι, στη Μανίλα, τη Σεούλ και στο Τόκιο.


Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Ρώμη όπου οι διοργανωτές του κινήματος «Καταλάβετε τη Ρώμη» να προβλέπουν συμμετοχή έως και 200.000 ατόμων. 
Δυναμική αναμένεται η συμμετοχή σε αυτήν μαθητών και φοιτητών, που διαδήλωσαν και την περασμένη εβδομάδα σε 90 πόλεις της Ιταλίας για τις περικοπές στην Παιδεία.
Η συγκέντρωση αναμένεται να ξεκινήσει στις 15:00 ώρα Ελλάδος στη Ρώμη.

Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί επίσης σε 8 πόλεις στη Γαλλία

Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές θα ξεκινήσουν από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πόλης για σχηματίσουν πορεία που θα περάσει από το γαλλικό χρηματιστήριο και το δημαρχείο.

Οι Βρετανοί διαδηλωτές έχουν δώσει το δικό τους ραντεβού στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο και μετά  θα πραγματοποιήσουν πορεία στο Σίτι με σύνθημα «Καταλάβετε το LSX», το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Μεγάλη αναμένεται να είναι και η διαδήλωση στη Μαδρίτη, την πόλη απ' όπου ξεκίνησε το κίνημα των Αγανακτισμένων, τον περασμένο Μάιο.

Συγκέντρωση και συναυλία έχει προγραμματιστεί το Σάββατο το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα

Πηγή: "βαθύ κόκκινο", nooz.gr, http://topontiki.gr/ και enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου