11/10/11

Σφαγείο και για τα ειδικά μισθολόγια!

Αφορά 300.000 λειτουργούς (ιατρούς του ΕΣΥ, μέλη ΔΕΠ, δικαστικούς, σώματα ασφαλείας, στρατιωτικούς όχι μόνο)! 

Με νομοσχέδιο - "σκούπα" το αργότερο μέχρι το Δεκέμβρη!

Τελικά κανένας εργαζόμενος ή λειτουργός στο δημόσιο τομέα δεν γλυτώνει από τις μνημονιακές περικοπές της κυβέρνησης και της τρόικας.

Έτσι, ταυτόχρονα με την υπαγωγή των εργαζομένων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών στο εναίο μισθολόγιο - πεινολόγιο ανακοινώθηκε πως θα πέσει "τσεκούρι" και στους λειτουργούς των ειδικών μισθολογίων!

Συγκεκριμένα, μέχρι το Δεκέμβρη θα υπάρξει νομοσχέδιο - σκούπα το οποίο θα εξισώνει, σε γενικές γραμμές, τις αποδοχές των εργαζομένων των στα ειδικά μισθολόγια με αυτές που προβλέπει το ενιαίο - μισθολόγιο που θα σαρώσει τις αποδοχές στον "υπόλοιπο" στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα!

Μαχαίρι στους μισθούς και των δημοσίων υπαλλήλων που διέπονται από ειδικά μισθολόγια θα βάλει η κυβέρνηση, μετά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από τους εκπροσώπους της τρόικας προς τον υπουργό Οικονομικών για επέκταση των περικοπών στη μισθολογική δαπάνη σε όλο ανεξαιρέτως το προσωπικό του Δημοσίου.

Έως το τέλος του έτους θα έρθουν νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα επηρεαστούν οι αμοιβές περίπου 300.000 υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων, όπως είναι οι γιατροί του ΕΣΥ, οι δικαστικοί λειτουργοί και τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
 «Οι σκέψεις για τα ειδικά μισθολόγια ήταν, σε επόμενη φάση, να τεθεί και για τους εργαζόμενους αυτούς πλαφόν στις αμοιβές με παράλληλες μειώσεις στους ενδιάμεσους μισθούς» σχολίαζαν στελέχη του Δημοσίου.

Η άμεση υπαγωγή στις διατάξεις του νέου μισθολογίου-βαθμολογίου δεν είναι εφικτή, καθώς, όπως επεσήμαιναν, υπάρχει διαφοροποίηση στην ιεραρχική εξέλιξη των υπαλλήλων στα ειδικά μισθολόγια σε σχέση με όσα προβλέπονται για τους υπαλλήλους των υπολοίπων δημοσίων υπηρεσιών.

Για τον λόγο αυτόν δεν θα ήταν δυνατόν οι μισθοί όσων υπάγονται σε ειδικά μισθολόγια να αντιστοιχηθούν απόλυτα με τους νέους μισθούς, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και οι οποίοι συνδέονται με τους έξι βαθμούς στους οποίους θα μπορούν να εξελίσσονται οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ωστόσο, κατά τις επαφές που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τους εκπροσώπους της τρόικας, τέθηκε επιτακτικά η ανάγκη άμεσης εξίσωσης των μισθολογικών απολαβών.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα επεξεργαστεί ρύθμιση με βασική κατεύθυνση να εξισωθούν σε γενικές γραμμές οι βασικοί μισθοί των ειδικών μισθολογίων με εκείνους των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων, όπως θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου - όπως έγινε και για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ όπου τίθεται ανώτατο όριο μισθών ανάλογο με αυτούς που προβλέπονται ανά εκπαιδευτική κατηγορία για τον στενό δημόσιο τομέα.

Η διαφοροποίηση για τα ειδικά μισθολόγια θα είναι πως θα διατηρηθούν κάποια επιδόματα που προβλέπονται για κάθε κατηγορία προσωπικού.
 
Οι γιατροί του ΕΣΥ λαμβάνουν για παράδειγμα επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων επιδόματα όπως κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας, ενώ στα μέλη ΔΕΠ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ καταβάλλεται ερευνητικό επίδομα και επίδομα διδακτικής προετοιμασίας.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ
Η εξομοίωση των μισθών μπορεί να πλήξει περισσότερο υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων σε ειδικότητες και θέσεις αντίστοιχες με εκείνες των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων.

Έτσι, διοικητικοί υπάλληλοι, οικονομολόγοι, λογιστές και άλλες κατηγορίες ειδικοτήτων ενδέχεται να χάσουν μεγάλο μέρος των επιδομάτων που σήμερα εισπράττουν λόγω της απασχόλησής τους σε φορείς που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια.

Υπάρχουν σκέψεις δηλαδή για πλήρη εξίσωση των κατηγοριών αυτών με τους μισθούς που περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο για τις αντίστοιχες ειδικότητες, ώστε να εφαρμοστεί ενιαία στο Δημόσιο η αρχή "ίση αμοιβή για ίδια εργασία".

Μόνο που αυτή η αμοιβή είναι αμοιβή εξαθλίωσης. 

πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου