28/10/11

Ματαιώθηκε η στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Αποχώρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας από το χώρο της παρέλασης λόγω των χιλιάδων συγκεντρωμένων πολιτών που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική

Διαμαρτυρίες και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας

Χιλιάδες διαδηλωτών από διάφορες κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εισέβαλαν λίγο πριν τις 10:00 το πρωί στο χώρο που θα τελούταν η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. 

Ο χώρος αποκλείστηκε από κλούβες των ΜΑΤ και για πρώτη φορά στα χρονικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αποχώρησε από το σημείο ενώ η παρέλαση ματαιώθηκε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγο πριν αποχωρήσει, εξέφρασε τη λύπη του γι' αυτή την εξέλιξη λέγοντας: "Είναι ντροπή να ακούγονται υβριστικά συνθήματα, είναι ντροπή να με αποκαλούν προδότη όταν εγώ πολέμησα για την πατρίδα από τα 15 μου χρόνια".
Οργισμένος για αυτήν την εξέλιξη ήταν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος επίσης αποχώρησε.

Πολυπληθείς ομάδες πολιτών,  μοτοσικλετιστές, οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ηρακλή και άλλοι αγανακτισμένοι πολίτες εισέβαλαν φωνάζοντας συνθήματα στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και προσπάθησαν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων, με αποτέλεσμα η αστυνομία να αποκλείσει το χώρο και η παρέλαση να οδεύει προς ματαίωση.
Κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, ενώ ακούστηκαν και αρκετά υβριστικά συνθήματα.
Μέχρι αυτή την ώρα το πλήθος, παραμένει στη Λ. Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

«Δεν σας θέλει ο λαός, το Μνημόνιό σας και μπρος...», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε πριν, μετά 
και κατά τη διάρκεια της σύντομης παρέλασης, από τα μπλοκ διαδηλωτών που είχαν στηθεί τριγύρω από την πλατεία Αριστοτέλους. «Κλέφτες», «λαμόγια», «πουλημένοι», ήταν τα επίθετα με τα οποία... «στόλιζαν» σχεδόν κάθε επίσημο που περνούσε. Υπήρχαν πανό αναρτημένα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους «Αγανακτισμένους», τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις ΕΛΜΕ (Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) και συνταξιούχους.

Από τα σχολεία που παρέλασαν, και ήταν λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά, τρεις ομάδες μαθητών γύρισαν τα κεφάλια από την άλλη πλευρά, καθώς περνούσαν από την εξέδρα των επισήμων.

«Στρίψτε τα κεφάλια αριστερά, δείξτε το δρόμο στη λευτεριά...», φώναζαν οι διαδηλωτές.


Οι «Αγανακτισμένοι» παρέλασαν με πλακάτ και πανό μετά τη διέλευση των σχολικών τμημάτων, όμως οι επίσημοι είχαν ήδη φύγει.


Επίσης κλοιό διαδηλωτών και η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα, ενώ ακούγονται συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά της υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου.
Αρκετοί μαθητές δεν γύρισαν το κεφάλι δεξιά όταν πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, ενώ και η μπάντα του Δήμου Αθηναίων φόραγε μαύρα περιβραχιόνια.


Και στην παρέλαση και στο Ηράκλειο της Κρήτης άνεργοι, απλοί πολίτες και  «Αγανακτισμένοι» είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο απέναντι από την εξέδρα και φώναζαν συνθήματα κατά των επισήμων, ενώ κάποια στιγμή ορισμένοι πέταξαν και αβγά με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι επίσημοι.


πηγή: Ελευθεροτυπία και ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου