27/10/11

Σύνοδος ΕΕ: Άγριος πόλεμος ληστρικών συμφερόντων και μείζονα αδιέξοδα!

Έληξε η σύνοδος των "27" με αποφάσεις μιας "τρύπας στο νερό"!

Διαβάστε το προσχέδιο απόφασης της "συνόδου" των "17"

Σε αποικιακή κηδεμονία η χώρα!

Μνημείο τιποτολογίας το προσχέδιο της συνόδου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών!

Σε σκοτεινό τούνελ και χωρίς διέξοδο κινούνται μέχρι αυτήν την ώρα (~20:00 ώρα Ελλάδας) οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, πράγμα που αναδεικνύει τις πελώριες αντιφάσεις της ευρωζώνης και της ίδια της ΕΕ.

Εδώ και μέρες ενόψει της Συνόδου Κορυφής μαίνεται διαρκώς πιο έντονος ένας άγριος πόλεμος συμφερόντων στο τρίγωνο Γερμανίας - Γαλλίας - τραπεζών υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ, στα σκληρά μπλοκ του οποίου συντάσσονται οι μικρότερες χώρες, ενώ η Ελλάδα και η κυβέρνησή της μοιάζει ως ωσεί παρών, να προσπαθεί να αντιληφθεί τί τεκταίνεται στις πλάτες του ελληνικού λαού.


Η ΕΕ και ειδικότερα η ευρωζώνη, έτσι όπως εξελίσσονται μοιάζουν περισσότερο με μακάβρια ολοκληρωτικά κατασκευάσματα,"φυλακές" λαών και ισοπεδωτικοί κοινωνικοί μηχανισμοί χωρίς έλεος και προσχήματα.
Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι, μέσα σε αυτό το ευρωενωσιακό κλίμα παρακμής, έκπτωσης και μεγάλων αντιθέσεων, μάλλον είναι πολύ δύσκολο στη Σύνοδο να καταλήξει σε αποφάσεις αλλά και αν καταλήξει, το πιθανότερο είναι αυτές να είναι τόσο γενικόλογες και αόριστες που θα θυμίζουν περισσότερο χρησμούς του Μαντείου των Δελφών!

Η ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΚΑΒΓΑ...

Οι παραπάνω προλογικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται πανηγυρικά και από τις αποφάσεις της πρώτης Συνόδου Κορυφής των 27 της ΕΕ που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα.
Στη Σύνοδο αυτή, (το ανακοινωθέν της οποία μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδώ) "αποφασίστηκε" απλώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ταυτόχρονη αύξηση του βασικού δείκτη ιδίων κεφαλαίων στο 9%, μέχρι τις... 30 Ιουνίου του 2012, τη στιγμή που όλοι συζητούν σε πόσους μήνες θα καταρρεύσει η Ευρωζώνη!!!!
Όπως μάλιστα αναφέρει το ανακοινωθέν η Σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) θα ολοκληρώσει την εκπόνηση των αποφάσεων ("finalise the work") στο προσεχές μέλλον.... Στις καλένδες δηλαδή!
Το γεγονός πως η ΕΕ και η ευρωζώνη, λαμβάνουν γενικόλογες αποφάσεις, με διακηρυγμένο σκοπό την αντιμετώπιση κατεπειγόντων προβλημάτων θέτοντας μάλιστα τόσο μακρινό ορίζοντα υλοποίησης τους, δείχνει πλήρη αδυναμία και έλλειψη κάθε δυναμικής και πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή τους!

Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με αποφάσεις που περισσότερο στοχεύουν στον επικοινωνιακό χειρισμό των τραγικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, παρά στην πρακτική και άμεση αντιμετώπισή τους!

ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΙΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση; Αν οι υφιστάμενοι ή νέοι μέτοχοι δεν μπορούν/θέλουν να ενισχύσουν τις τράπεζές τους, τότε θα επιστρατεύονται τα επιμέρους εθνικά κράτη, δηλαδή οι φορολογούμενοι (για άλλη μια φορά) και αν αυτό δεν είναι δυνατό (λόγω εκτόξευσης του κόστους δανεισμού) τότε θα επιστρατεύεται το EFSF το οποίο θα παρέχει τη σχετική χρηματοδότηση...
   
Δεν αναφέρονται όμως:

- Το πιο εξωφρενικό, ίσως, είναι πως δεν ξεκαθαρίζεται αν η εκάστοτε κρατική συμμετοχή θα αφορά προνομιούχες ή κοινές μετοχές! Κρίσιμη λεπτομέρεια: οι κοινές μετοχές έχουν δικαίωμα ψήφου ενώ οι προνομιούχες όχι!
- Το ύψος των κεφαλαίων που πρέπει να "ανευρεθούν" ως συνέπεια της μη ανακοίνωσης του ύψους του κουρέματος. Απλώς σέρνεται μια ανεπίσημη εκτίμηση για € 108 δις, το ακριβές ύψος της οποίας θα επικαθοριστεί από το ύψος του ελληνικού "κουρέματος".
- Τέλος, γίνεται μια γενικόλογη αναφορά για περιορισμό (constraint) στις δυνατότητες διανομής μερισμάτων στους μετόχους και μπόνους στα διευθυντικά στελέχη, μέχρι να πιαστούν τα νέα εποπτικά όρια κεφαλαιακής επάρκειας του 9%. Τα ελληνικά ΜΜΕ, "μετέφρασαν" τον περιορισμό ως "απαγόρευση".

ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ "17"...

Κάτω από αυτό το πρίσμα ξεκινά η Σύνοδος των "17" της Ευρωζώνης με τις συνομιλίες να παρατείνονται μέχρι αργά τη νύχτα.
Το προσχέδιο απόφασης της Συνόδου όπως το αναδημοσίευσε το bankingnews, παρατίθεται στο τέλος του παρόντος ρεπορτάζ.
Μάλιστα, ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσε πως ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προτίθενται να διαπραγματευτούν οι ίδιοι στη διάρκεια της νύχτας με τις πιστώτριες της Ελλάδας τράπεζες για να τις πείσουν να αποδεχθούν μια απομείωση γύρω στο στο 50%.

Από ότι φαίνεται πάντως καμία απόφαση δεν θα παρθεί αλλά όλα θα ανακοινωθούν εν καιρώ! Πάμε ίσως για χειρότερο ναυάγιο και από αυτό της 21ης Ιουλίου!
Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός πως προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των 27 νωρίτερα, ο Νικολά Σαρκοζί είπε πως η ευρωζώνη έχει φτάσει στα όρια της και είναι έτοιμη να εκραγεί!
 
ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ!

Όπως φαίνεται μέχρι τώρα η αποψινή Σύνοδος Κορυφής δεν θα πάρει κάποια συγκεκριμένη απόφαση ούτε καν για το ύψος του κουρέματος, όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο: "Χωρίς αμφιβολία δεν θα τα διατυπώσουμε όλα με τις πιο μικρές λεπτομέρειες, αλλά η συνολική κατεύθυνση πρέπει να αποφασιστεί".

Το Bloomberg, έφτασε στο σημείο να υποστηρίζε πως ακόμα και τώρα (~19:00 ώρα Ελλάδος) υπάρχει πλήρες αδιέξοδο στις συνομιλίες των ευρωπαίων διπλωματών και των τραπεζιτών, πρωτίστως για το ποσοστό των νέων ελληνικών ομολόγων τα οποία θα καλύπτονται από εγγυήσεις και δευτερευόντως για το ύψος του κουρέματος.
Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι τραπεζίτες συγκλίνουν μεν σε απομείωση της τάξης του 50%, με τους τραπεζίτες να πηγαίνουν μέχρι το 45%, βάσει νέας πρότασης που κατατέθηκε από τη Διεθνή των Τραπεζών (IIF).

Άλλα πάντως MME παρουσιάζουν με πιο δραματικά χρώματα το σκυλοκαβγά με τους τραπεζίτες, υποστηρίζοντας πως η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι το Βερολίνο εμμένει στη θέση του για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους της τάξης του 60%, ενώ οι εκπρόσωποι των ιδιωτών δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πάνε πέραν του 45%.
 Το IIF τονίζει ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει "εθελοντικός" χαρακτήρας στην αναδιάρθρωση, αν το «κούρεμα» ξεπεράσει το 40 - 45%, απειλώντας ευθέως με ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου, των γνωστών CDS.
Οι ευρωγραφειοκράτες από τη μεριά τους απειλούν τους τραπεζίτες πως θα τους επιβληθεί με το "έτσι θέλω" κούρεμα 60%, ακόμα και χωρίς την εθελοντική" συναίνεσή τους...

ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ!

Το μόνο σίγουρο γύρω από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι πως θα υπάρξει πλήρης μετατροπή της Ελλάδας σε γερμανικό προτεκτοράτο, όπως είπε και η Μέρκελ σήμερα (26.10) στη γερμανική Βουλή (βλέπε ρεπορτάζ της ISKRA πατώντας εδώ)!

Σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής, το οποίο επικαλείται η ΕΡΤ, θα υπάρχει ενίσχυση των  μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού μνημονίου με τεχνοκράτες ειδικούς, πέραν των περιοδικών ελέγχων που διενεργεί η τρόικα.

Οι ειδικοί αυτοί, επί της ουσίας, (κυρίως Γερμανοί και Γάλλοι) θα επιτηρούν καθημερινά τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, υποδεικνύοντας στην εκάστοτε κυβέρνηση τη λήψη διοικητικών αποφάσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών!  

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω θα "ενισχυθεί" (σσ τροϊκανοποιηθεί) και η διοίκηση του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η τρόικα, θα αποφασίσει τί θα απογίνουν και ποιοί θα αγοράσουν (εν καιρώ) τις τράπεζες που θα λάβουν κεφάλαια ή και θα ελεγχθούν πλήρως από το ΤΧΣ, μετά το "κούρεμα"...

πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου