27/10/11

Νάνος Βαλαωρίτης: Δεν μπορούν να έχουν κοινό νόμισμα άνισες οικονομίες!


"Ο Κ. Σημίτης μας έσπρωξε λαθραία μέσα στο ευρώ!"

Νάνος Βαλαωρίτης

Παραθέτουμε ακολούθως κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε ο Νάνος Βαλαωρίτης, -μια εμβληματική μορφή των γραμμάτων και των τεχνών, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό,  ποιητής και άνθρωπος του πνεύματος- στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ, σχετικά με τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα .

- Κύριε Βαλαωρίτη, αλήθεια πως βιώνετε εσείς την ελληνική κρίσης;
Σαφώς με στεναχώρια και αγανάκτηση για τα δρακόντεια μέτρα που μας επιβάλλουν. Και με αγανακτεί βαθύτατα, επειδή είναι αυθαίρετα. Έχουν κάτι από γεύση τιμωρίας προς τον ελληνικό λαό. Φυσικά, η ιστορία του ΔΝΤ είναι γνωστή από όσες χώρες κι αν πέρασε. 

Βέβαια, το θέμα έχει δύο κατηγορίες: οικονομικό και υπαρξιακό
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα πυρά και των δύο αυτών κατηγοριών.

Το υπαρξιακό θέμα ξεκίνησε από τη στιγμή που το γερμανικό περιοδικό Focus δημοσίευσε τη φωτογραφία με το δάχτυλο και την Αφροδίτη. Και το άρθρο έλεγε αυτολεξεί: «Ένας κλέφτης, απατεώνας έχει διεισδύσει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια», καταδεικνύοντας εμάς. 

Η διατύπωση αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί αυτός που το έγραψε δεν αντιλαμβάνεται ότι το άρθρο ζημιώνει τους ίδιους τους Γερμανούς.

Αλήθεια, ποιος είναι ο μεγαλύτερος απατεώνας στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης; Η Γερμανία, η οποία μας εξαπάτησε με πολλά μέσα κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Βλέπε δάνειο που τους δώσαμε το 1942, βλέπε τις πολεμικές αποζημιώσεις και πάει λέγοντας

Δυστυχώς εμείς βρεθήκαμε στο κομβικό σημείο με έναν πρωθυπουργό ανασφαλή, όπως ήταν ο Σημίτης, ο οποίος μας έσπρωξε λαθραία μέσα στο ευρώ, παίρνοντας κι ένα κρυφό δάνειο από τη Goldman Sachs, τους περίφημους καρχαρίες. 

Κι αυτός ο Πρωθυπουργός δεν βρίσκεται σήμερα στη φυλακή, όπως και κανένας πολιτικός τα τελευταία χρόνια, μετά τη χούντα αλλά και μετά τον εμφύλιο –πολλοί δολοφονήθηκαν ή και εκτελέστηκαν κατά το παρελθόν.

- Ποια είναι τελικά η πηγή του κακού, πως φτάσαμε ως εδώ;
[...] Με τη συμφωνία του Μάαστριχτ όλα τα κράτη δεν θα είναι ανεξάρτητα. Τότε είχα εξετάσει ενδελεχώς τη Συνθήκη του Μααστριχτ, γιατί πίστευα ότι δεν μπορούν όλα τα κράτη να είναι σε κοινό νόμισμα. Αλήθεια πως μπορούν να έχουν κοινό νόμισμα άνισες οικονομίες; Η επίθεση από τη Γερμανία ξεκίνησε με την καμπάνια ότι δεν έπρεπε να είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια χώρα που δουλεύει εις βάρος τους. 
Μας θεωρούν παράσιτα. Και δεν μας επιτίθενται τυχαία. Γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένα σύμβολο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η Ευρώπη σήμερα βασίζεται σε ελληνικούς θεσμούς που δημιουργήθηκαν δυόμιση χιλιάδες χρόνια πριν. Χωρίς αυτά δεν θα υπήρχε Ευρώπη.
[...] 
(Ολόκληρη η συνέντευξη υπάρχει στο τεύχος των Επίκαιρων που κυκλοφορεί (26/10- 02/11))

πηγή: ΕΠΙΚΑΙΡΑ, 26/10- 02/11 και Ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου