31/10/11

"Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους διασώστες μου και θα κατέβαινα Σύνταγμα!"

Η γερμανική εφημερίδα  „Handelsblatt“  σε ένθετο 22 σελίδων ασχολείται εκτενώς με όλες τις παραμέτρους της ελληνική οικονομίας και τις συνέπειες της κρίσης στη ελληνική κοινωνία. 

Το ένθετο προετοιμάστηκε από 24μελή δημοσιογραφική αποστολή ( 20 ρεπόρτερ και 4 φωτογράφοι), με επικεφαλής τον αρχισυντάκτη Gabor Steingart, η οποία επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα πολλές περιοχές της Ελλάδας και μίλησε με επικεφαλής υπηρεσιών και οργανισμών, με πολιτικούς, επιστήμονες, τραπεζίτες, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και πολυάριθμους πολίτες.

Όπως σημειώνει ο αρχισυντάκτης στο εισαγωγικό του σημείωμα, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας συνάντησαν «μια εξαντλημένη χώρα» (αυτός είναι και ο κεντρικός τίτλος του αφιερώματος), η οποία συνθλίβεται ανάμεσα στο υψηλός χρέος και την σκληρή λιτότητα, οι οποίες « την οδηγούν όλο και περισσότερο στην ύφεση και στην κατάθλιψη».
Υπό τον τίτλο « Αν ήμουν Έλληνας…» ο Gabor Steingart γράφει μεταξύ άλλων « Συναντήσαμε βέβαια τις προηγούμενες ημέρες τολμηρούς επιχειρηματίες που ανθίστανται στην κρίση. Μια κρίση που είναι ισχυρότερη από αυτούς. Επισκεφθήκαμε θαρραλέους δημόσιους υπαλλήλους στα πεπαλαιωμένα γραφεία τους, να προσπαθούν να βάλουν τάξη στην αναρχία.

Η επικρατούσα εντύπωση μας ήταν όμως άλλη. Βρεθήκαμε μπροστά σε μια εξαντλημένη χώρα. Μια χώρα που υποφέρει διττώς: από την αναποδιά του χρέους για την οποία φέρει την ευθύνη το ποιτικό της σύστημα και από την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης, που τα κάνει όλα χειρότερα…»
« Αν ήμουν Έλληνας – γράφει σε άλλο σημείο ο Steingart – θα είχα μηνύσει τους διασώστες μου για εκ προθέσεως σωματικές βλάβες. Όταν θα σουρούπωνε θα πήγαινα και εγώ μαζί με τους άλλους στο Σύνταγμα για να διαδηλώσω μπροστά στη Βουλή την αντίθεση μου στην πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, μια πολιτική που την οξύνει περισσότερο».

Η εφημερίδα είχε στείλει εδώ και μέρες στην Αθήνα μια πολυπληθή ομάδα δημοσιογράφων και φωτογράφων που έζησαν ανάμεσά μας και εκείνο που αποκόμισαν είναι το κλίμα απογοήτευσης, οργής, αγανάκτησης, απελπισίας, ακόμα και την υποβόσκουσα κοινωνική έκρηξη για την οποία προειδοποιούν την γερμανική κοινή γνώμη. Και δεν διστάζουν να μιλήσουν ακόμα και για τον κίνδυνο «εκτροπής», θυμίζοντας σε όλους πως η εφαρμογή ακραίων πολιτικών και οικονομικών «θεραπειών» στο παρελθόν είχε οδηγήσει σε δικτατορίες! ...

Μιλούν για μια  αποκαρδιωτική εικόνα, για την  οικονομική ζωή που τελμάτωσε, την  ανεργία που καλπάζει, τους νέους  που σκέφτονται να φύγουν μετανάστες όπως οι παππούδες τους!


Προειδοποιούν παράλληλα πως ενώ η λαϊκή οργή φαίνεται και εκδηλώνεται καθημερινά, κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν υποβόσκουν κι άλλες «καταστάσεις» και κάνουν αναφορά «στην στρατιωτική μηχανή που κυβερνούσε από το 1967 ως το 1974 και που μπορεί να ψάχνει την ευκαιρία να δράσει. Το ξέρουμε από πολλές χώρες: οι θεραπείες – σοκ είναι εχθροί της Δημοκρατίας».


Στο αφιέρωμα αυτό ιδιαίτερη  μνεία πρέπει να γίνει στην άποψη  του αρχισυντάκτη της εφημερίδας που παρομοιάζει τις αποφάσεις  που έλαβαν όλο αυτό το διάστημα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας για λογαριασμό μας. Σύμφωνα με τον έγκυρο δημοσιογράφο «η θεραπεία που δίνεται στην Ελλάδα τώρα θυμίζει την προσέγγιση του Αμερικανού οικονομολόγου Τζέφρι Σακς που δοκιμάστηκε στη Ρωσία του Γιέλτσιν: ραγδαία απελευθέρωση του εργασιακού τοπίου και της οικονομίας, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και τεράστιες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Κάτι που δημιούργησε τελικά το είδος του καπιταλισμού της Άγριας Δύσης που ακόμη κρατά τη ρωσική κοινωνία διχασμένη σε δισεκατομμυριούχους και φτωχούς. Ο Σακς που έμεινε γνωστός ως “Δρ. Σοκ” αναγκάστηκε να βγει και να απολογηθεί στους Ρώσους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.


Που καταλήγει: «Αυτός ο ρόλος του ‘Δρ. Σοκ’ έχει τώρα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στο Παρίσι και η ίδια θεραπεία εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Όπου και πάλι έχουν αναλάβει άνθρωποι, που δεν γνωρίζουν πως θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και στους ανθρώπους που εργάζονται» …


Πηγή: http://tvxs.gr/ και "Πρώτο Θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου