16/10/11

Σχεδιάζεται ακαριαία απόλυση των εργαζομένων στην καθαριότητα

Ενώ ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός, είχε προετοιμάσει την «ομάδα» του στο περιφερειακό συμβούλιο της Πέμπτης 13/10, για να αναθέσει άμεσα σε ιδιώτες την αποκομιδή των απορριμμάτων, για λόγους «δημόσιας υγείας», περίπου την ίδια στιγμή ο Χ. Καστανίδης, υπουργός Εσωτερικών, ανήγγελλε μέσω του Μέγκα την πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει μονίμως την αποκομιδή στους ιδιώτες. 

Οι συνομιλίες μεταξύ εργαζομένων, δημάρχων και κυβέρνησης διακόπηκαν την Παρασκευή το απόγευμα, όταν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Φ. Κουκουλόπουλος, αρνήθηκε να ανακαλέσει υβριστικούς χαρακτηρισμούς --  είχε αποκαλέσει τους εργαζόμενους «Καμόρα» και «αβγό του φιδιού» σε τηλεοπτικό σταθμό.
 
Πέρα από τη βεβαιότητα ότι αυτοί οι προσκυνημένοι κυβερνητικοί δεν αντιλαμβάνονται καν τι σημαίνει αξιοπρέπεια, εφόσον έχουν συνηθίσει να σκύβουν συνεχώς τη μέση, στους οικονομικά ισχυρούς, στην Τρόικα και πάει λέγοντας, η εξέλιξη δείχνει προσχεδιασμό, εξ ου και η οξεία γλώσσα και η άρνηση του Κουκουλόπουλου να ανακαλέσει.
Ο προσχεδιασμός επιβεβαιώνεται τόσο από την κατηγορηματική διαβεβαίωση του Χ.Καστανίδη στους μαινόμενους δημοσιογράφους του Μέγκα, που απαιτούσαν «εδώ και τώρα» να μπουν οι ιδιώτες στην αποκομιδή των απορριμμάτων, ότι έχει τους άσσους στο μανίκι, όσο και από την εσκεμμένη, φανταζόμαστε, αποκάλυψη του φιλοκυβερνητικού «Βήματος»: Το οποίο γράφει στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, σχεδόν ταυτόχρονα με την αποστολή ΜΑΤ στη χωματερή της Φυλής, ότι ο Φ. Κουκουλόπουλος, σε διϋπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής για την αποκομιδή των σκουπιδιών, γνωστοποίησε ότι είναι έτοιμα τα προεδρικά διατάγματα για την κατάργηση των τομέων καθαριότητας και αναμένεται να ενεργοποιηθούν από την κυβέρνηση άμεσα, αν δεν ανασταλούν οι κινητοποιήσεις. 

Η ενεργοποίηση των προεδρικών διαταγμάτων συνεπάγεται άμεση απόλυση των εργαζομένων στην καθαριότητα ή πέρασμα στην εργασιακή εφεδρεία, εφόσον τα διατάγματα προβλέπουν κατάργηση όλων των οργανικών θέσεων. 

Πέρα από το στοιχείο του τρέχοντος σχεδιασμού, η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας προετοιμάζεται εδώ και χρόνια, γι΄ αυτό και  έχουν περάσει στα ψιλά  ρυθμίσεις που υπαγορεύουν να ανατίθεται σε ιδιώτες η αποκομιδή των απορριμμάτων, όταν "συντρέχουν λόγοι ανάγκης".  Αυτές τις ρυθμίσεις έσπευσε να ενεργοποιήσει  ο περιφερειάρχης Αττικής αναθέτοντας σε τρεις εταιρίες την αποκομιδή των απορριμμάτων. "Πολιορκητικό κριό της ιδιωτικοποίησης στη διαχείριση των απορριμμάτων", χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η παράταξη Αντικαπιταλιστική Ανατροπή (14/10), ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής Χ. Καπάταης δήλωσε ότι η παράταξή του εναντιώνεται σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση και τάσσεται αλληλέγγυα στον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ.  
   
Η επίρριψη της ευθύνης για τη δημόσια υγεία στους εργαζόμενους, που υπεραμύνονται της ζωής τους και του ψωμιού της οικογένειάς τους με την εναντίωση στην εργασιακή εφεδρεία-απόλυσή τους, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα φιλικά της ΜΜΕ, δείχνει πόσο έχει εισχωρήσει ο δεσποτισμός στη δημόσια σφαίρα, όπου ουσιαστικά διαχέονται απόψεις ότι ουσιαστικά δεν υφίσταται το δικαίωμα της απεργίας, μιας και κάθε εργατική κινητοποίηση παρουσιάζεται ως βλαπτική για το «κοινωνικό σύνολο». Το οποίο εκ Θεού μπορεί να εκφράσει μόνο ο Γ. Παπανδρέου και οι συν αυτώ, οι οποίοι κρίνουν ότι το ανώτερο συμφέρον αυτού του αφηρημένου «κοινωνικού συνόλου», από το οποίο αποκλείονται σχεδόν όλες οι κατηγορίες εργαζομένων, είναι να σωθούν οι τράπεζες, να πεθάνουν οι άνθρωποι και να ρημάξει η κοινωνία.

Μ.Α.

πηγή: http://aristerovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου