21/10/11

Δολοφονική παρακρατική επίθεση σε διαδηλωτές τη δεύτερη ημέρα της γενικής απεργίας


Στόχος το ΠΑΜΕ και συνολικότερα η τάση εργατικής χειραφέτησης. Επιδίωξη η διάσπαση, ένας ιδιόμορφος εμφύλιος εντός του κινήματος. Χρειάζεται τώρα αποφασιστική και γενναία στάση από όλη την Αριστερά. Αλληλεγγύη, συνεννόηση, κοινή δράση.  


  • Η επίθεση ήταν  αναμενόμενη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το κίνημα βρίσκεται σε άνοδο, ο κόσμος κατεβαίνει ξανά  μαζικά στους δρόμους. Η κυβέρνηση και οι δυνάμεις του συστήματος γενικότερα νιώθουν την ανάσα του στο σβέρκο τους. Αμφισβητούνται και αντιπαλεύονται θεμελιώδεις επιλογές της άρχουσας τάξης και της Ε.Ε. Το καταλάγιασμα του καλοκαιριού μετά την γενική απεργία της 28-29 Ιουνίου έχει περάσει και παρά την εκτεταμένη καταστολή τότε, οι εργαζόμενοι δεν το βάζουν κάτω. Η συγκλονιστική συμμετοχή την πρώτη ημέρα της γενικής απεργίας προοιωνίζεται ακόμη μεγαλύτερη την Πέμπτη που ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο και το κυβερνητικό επιτελείο παραπαίει κατά το χειρισμό της κατάστασης. Έχει αναγγελθεί περικύκλωση της Βουλής και πολύς κόσμος συρρέει από το πρωί.
  • Κάτι δραστικό έπρεπε να δοκιμαστεί. Που να αφήνει παρακαταθήκη για τον εκφυλισμό του κινήματος στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.  Η επίθεση εναντίον διαδηλωτών του ΠΑΜΕ από φερόμενους ως "αντιεξουσιαστές" θα άνοιγε πληγή στο κίνημα. Δεδομένης της αντιπαλότητας που υπάρχει ανάμεσα σε αριστερούς και αναρχικούς απέναντι στο ΚΚΕ. Τι καλύτερο για την κυβερνητική προπαγάνδα από την απόδοση ευθυνών για τη διάλυση της διαδήλωσης στη συμπλοκή μεταξύ διαδηλωτών; Πόσο εξυπηρετικό, την ώρα που η κυβέρνηση είναι σαν ένας κατάπτυστος Ελ Σιντ που τον στήνουν νεκρό πάνω στο άλογο, μια σπιθαμή πριν πέσει στο γκρεμό. Έχουμε ένα νεκρό και δεκάδες τραυματίες. Θα μπορούσαμε να έχουμε και περισσότερους. Μια νέα Μαρφίν στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος. Με θύματα διαδηλωτές. Από τη μακροχρόνια ιστορία των κινημάτων όλοι γνωρίζουν: Αυτοί που επιτίθενται στον κόσμο με μολότοφ και σπασμένα μάρμαρα, θέλοντας να προκαλέσουν θύματα,  δεν μπορεί να είναι απλοί  διαδηλωτές,  ακόμη κι αν οι απόψεις τους διαφέρουν ριζικά απ΄ αυτές των υπολοίπων. 
  • Εδώ και πολλά χρόνια και ιδίως μετά το 2010, που ο κόσμος βρήκε μαζικά στο δρόμο, η στρατηγική των κυρίαρχων κύκλων είναι να μην επιτρέψουν στις λαϊκές κινητοποιήσεις να αποκτήσουν κρίσιμο μέγεθος, συνοχή και συντονισμό τέτοια που να δημιουργήσουν ασφυκτικές συνθήκες για την πολιτική εξουσία. Η ύπαρξη ομάδων που επιλέγουν τη σύγκρουση με τις  δυνάμεις καταστολής ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για πρόκληση πολιτική κρίσης λαμβανόταν  πάντα υπ΄ όψιν στο σχεδιασμό της αστυνομίας για τη διάλυση των κινητοποιήσεων. Όμως, από ένα σημείο και μετά,  ήταν πλέον εμφανές και τεκμηριώθηκε πολλές φορές  ότι στο πλαίσιο αυτό ενεργούσαν παρακρατικοί, φασίστες και κακοποιοί σε συντονισμό και υπό την κάλυψη των αστυνομικών δυνάμεων. Η απρόκλητη επίθεση στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη, δεύτερη ημέρα της γενικής απεργίας παραπέμπει σε μια τέτοια περίπτωση. Από το πρωί, όπως μεταδόθηκε και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης   ( twitter), και ενώ οι πρώτοι διαδηλωτές ανέβαιναν στο Σύνταγμα, γνωστές παρακρατικές ομάδες ήταν οπλισμένες και έτοιμες πίσω από τα Προπύλαια.
  • Τελικά ανέβηκαν μετά τη μία το μεσημέρι και αναμίχθηκαν με τον κόσμο στο στενό της Γεωργίου Α΄, εκεί που είναι τα ξενοδοχεία. Ένα σημείο από το οποίο σταθερά εφορμούν. Μόνο που αυτή τη φορά στόχος δεν ήταν τα ΜΑΤ, ήταν οι διαδηλωτές.
  • Δεκάδες τραυματίες μεταφέρονται στον Ευαγγελισμό. Στον πετροπόλεμο και στις μολότοφ οι ομάδες περιφρούρησης αντέδρασαν κυνηγώντας τους δράστες οι οποίοι αναζήτησαν  προστασία στο πλήθος. Παιδιά με ματωμένα πρόσωπα και δεμένα κεφάλια μετά από λίγη ώρα κρατούσαν ξανά τους συντρόφους τους με συνθήματα μπροστά στη Βουλή. Εν τέλει, επενέβη η αστυνομία που έπνιξε στα δακρυγόνα την περιοχή, εκκενώνοντας μεγάλο μέρος της πλατείας. 
  • Είναι αλήθεια πως πολλοί νεαροί και μεγαλύτεροι σε ηλικία επετίθεντο φραστικά από νωρίς το πρωί και μέχρι αργά το απόγευμα στις αλυσίδες του ΠΑΜΕ. Πολλοί αναρωτιόνταν με ποιο δικαίωμα μονοπωλούν το χώρο της διαδήλωσης. Γιατί απαγορεύουν με τόσο αυστηρό τρόπο σε οποιονδήποτε να περάσει πίσω από τη γραμμή της περιφρούρησης.  Σε καμία περίπτωση δεν είχαμε μία έστω απλή συμπλοκή. Και όντως η περιφρούρηση ήταν σφιχτή αλλά χωρίς ακρότητες. Και άκουσαν πολύ βρίσιμο, από τους ίδιους ίσως που το καλοκαίρι ρωτούσαν: Μα πού είναι το ΠΑΜΕ, γιατί δεν έρχεται στο Σύνταγμα και κάνει χωριστές πορείες; Όλα έγιναν όταν έφτασε απέναντι το οργανωμένο μπλοκ της επίθεσης. Που παρέσυρε προφανώς και μερικούς άσχετους.
  • Το αποτέλεσμα ήταν το γνωστό. Την ώρα που ψηφιζόταν το τερατώδες  πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, μπροστά στη Βουλή είχαν μείνει ελάχιστοι διαδηλωτές από τις δεκάδες χιλιάδες που είχαν συρρεύσει στην Πλατεία Συντάγματος και το μόνο που γινόταν ήταν οι σποραδικές συγκρούσεις μικρών ομάδων με  την αστυνομία και το κυνηγητό διαδηλωτών στα στενά μέχρι την Πλάκα, το Μοναστηράκι και την Ομόνοια, με εφορμήσεις των μηχανοκίνητων ομάδων "Δίας" που ξυλοκοπούσαν αγρίως, και τα σπασίματα στους σταθμούς.
Αντίστοιχη ήταν η τυφλή αντίδραση ενός τμήματος της διαδήλωσης.
  • Ταυτόχρονα έπιασε δουλειά και ο επικοινωνιακός μηχανισμός. Κύριος στόχος η όξυνση των αντι-ΚΚΕ διαθέσεων και η μετατόπιση του θέματος, από την επίθεση  στην ιδεολογική αντιπαράθεση μεταξύ διαδηλωτών. Από πολλά ΜΜΕ διαδιδόταν πως το ΠΑΜΕ "περιφρουρούσε τη Βουλή και την αστική νομιμότητα". Το είπε και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Γ. Πρετεντέρης από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων όπου εμφανίζεται. Ήταν η γραμμή της ιδεολογικής επίθεσης. Διαίρει και βασίλευε, αλλά και η έμμεση νομιμοποίηση παρόμοιων καταστάσεων. Το συμπλήρωμα της μεσημβρινής βίας.  Ο ΣΚΑΪ στην επίθεση με μολότοφ και σπασμένα μάρμαρα ενάντια στους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ είδε "εμφύλιο του κινήματος", ενώ απαράδεκτα σχόλια ακούστηκαν την ώρα της επίθεσης από το ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο". Τα σχόλια ανέφεραν ότι δεν είναι ιδιοκτησία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ η πλατεία Συντάγματος και κράτησαν "ίσες αποστάσεις".  

  •  "Δυνάμεις εχθρικές στο εργατικό και λαϊκό κίνημα επιχείρησαν να χτυπήσουν και να προβοκάρουν τη μεγάλη διαδήλωση έξω από τη Βουλή. Το ΠΑΜΕ, τα σωματεία, οι εργαζόμενοι και η νεολαία, τους αντιμετώπισαν με αποφασιστικότητα. Οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί άνοιξαν λογαριασμούς με το εργατικό-λαϊκό κίνημα", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. 
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του τους κουκουλοφόρους που δρουν αντικειμενικά προβοκατόρικα, ενώ και ο Π. Λαφαζάνης στη Βουλή μίλησε για χτύπημα του παρακράτους. 
  • Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μιλά για υλοποίηση της κρατικής-κυβερνητικής προβοκάτσιας για να κτυπηθεί η τάση για κοινή παράταξη των μαχόμενων δυνάμεων του εργατικού κινήματος, η οποία είναι εξαιρετικά αναγκαία σήμερα.
  • Με  ανακοίνωσή της, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση της Αθήνας καλύπτει πλήρως τη δολοφονική επίθεση κατά διαδηλωτών του ΠΑΜΕ στο όνομα του "αντιολοκληρωτισμού".  Φανταστείτε να μη δήλωναν και "αντιολοκληρωτικοί"...
  • Εν τέλει,  η πρόκληση μπορεί να  πετύχει αν διαιρεθεί η αριστερά και το κίνημα. Αν το ΠΑΜΕ εξακολουθήσει να εφαρμόζει την τακτική της απόστασης και να  τοποθετεί απέναντι όλες τις άλλες αριστερές δυνάμεις. Αν απομονωθεί περισσότερο. Και αν οι υπόλοιπες ριζοσπαστικές τάσεις του κινήματος μπουν σε αυτό τον επικίνδυνο δρόμο της αντιπαλότητας μαζί του. 
  • Η κοινή δράση της αριστεράς, που από την αρχή υποστηρίζουμε σε αυτή την ιστοσελίδα, απαιτείται πολύ περισσότερο σήμερα για την ενίσχυση του μαζικού λαϊκού κινήματος πρώτα από όλα απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται από το κράτος και το παρακράτος. 
  • Δείτε ακόμα: μαρτυρία και φωτορεπορτάζ από το μπλογκ Tribes

πηγή: http://aristerovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου