10/10/11

Οι εργασιακοί δολοφόνοι με το ψαλίδι

thumbτου Μάκη Βασιλά

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ευρισκόμενη πλέον σε κατάσταση πλήρους αντεργατικού παροξυσμού, αποφάσισε να δώσει και το τελευταίο χτύπημα σε αυτό που έως τώρα αποκαλούσαμε "δημόσιο τομέα".

Με κυνικό τρόπο και με χειρουργική ακρίβεια που θα ζήλευε ο πλέον καλοπληρωμένος επαγγελματίας δολοφόνος, ολοκληρώνεται σταδιακά αυτό που ούτε και στα πιο τρελά τους όνειρα δεν φαντάζονταν ότι μπορούσε να συμβεί, οι τυφλοπόντικες της σχολής του Σικάγου και όλος ο νεοφιλελεύθερος συρφετός, μαζί με τα παπαγαλάκια των Μέσων Μαζικής Χειραγώγησης.

Την Πέμπτη το βράδυ λοιπόν, δόθηκε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του νόμου που ψήφισε ομόφωνα η
συμμορία που καλείται υπουργικό συμβούλιο για το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο.
Σύμφωνα με αυτό, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αντιμετωπίσουν δραστική μείωση των εισοδημάτων τους που φτάνει έως και το 55 τοις εκατό. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι η μείωση αυτή αφορά αποδοχές που είναι ήδη μειωμένες από την περσινή επιδρομή της κυβέρνησης, με τη μείωση των επιδομάτων, το πετσόκομμα των δώρων και του επιδόματος αδείας και την αύξηση των φόρων. 

Ωστόσο αυτό που πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα, ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι ο μισθός του νεοδιοριζόμενου δασκάλου θα φτάνει το «ιλιγγιώδες» ύψος των 660 ευρώ, καθώς καταργούνται όλα τα επιδόματα που συμπεριλαμβάνονταν στη μισθοδοσία του.

Μάλιστα, η κυβέρνηση φτάνοντας στα απώτερα δυνατά επίπεδα
της πολιτικής απάτης και ανακρίβειας, ισχυριζόταν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο δεν θα έπληττε το 80% των υπαλλήλων, γεγονός που πρόθυμα αναπαρήγαγαν όλα τα καθεστωτικά μέσα, ενώ το θράσος της ήταν τέτοιο, που σημείωνε ότι το 10% των χαμηλόμισθων θα έβλεπαν και -μικρές έοτω-αυξήσεις, επιχειρώντας να ντύσει με φιλολαϊκό περιτύλιγμα την επιδρομή της στα εισοδήματα.

Η απάτη αποκαλύφθηκε με πάταγο μόλις έγινε αντιληπτό και από τον πλέον δύσπιστο ή αφελή πως χρησιμοποιήθηκε τ
ο ταχυδακτυλουργικό τρυκ της σύγκρισης του βασικού μισθού. Όλοι όμως γνωρίζουμε πως μέχρι χτες αυτός αποτελούσε μέρος μόνο του συνολικού μισθού που κατέληγε στις τσέπες των εργαζομένων. Η αλαζονεία και η υποτίμηση του κόσμου, μόνιμο χαρακτηριστικό της κυβέρνησης και ιδιαίτερα ανθρώπων φαντασμένων και υπερτιμημένων, όπως ο υπαρχηγός Μπενίτο, έκανε για ακόμα μια φορά την εμφάνιση της.

Ταυτόχρονα, προχωράει με γοργούς ρυθμούς
το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, όπως είναι η καθωσπρέπει έκφραση για την απόλυση.
 Η κυβέρνηση σε πλήρη συμφωνία και συστράτευση με την τρόικα, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και επιχειρεί να ξαναθυμηθούν οι παλιότεροι αλλά και να μάθουν οι νεώτεροι την προέλευση της ονομασίας της πλατείας Κλαυθμώνος, όπου μαζεύονταν την περίοδο του μεσοπολέμου οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Μάλιστα, το θέμα της λεγόμενης εφεδρείας έγινε αντικείμενο μακράς μελέτης από τα κυβερνητικά επιτελεία, αφού υπήρχαν μια σειρά από συνταγματικά κωλύματα. Ωστόσο, αυτά φαίνεται να υποχωρούν μπροστά στη διακαή επιθυμία της κυβέρνησης και της τρόικας να προχωρήσει η συγκεκριμένη ρύθμιση που μάλιστα αναμένεται να λειτουργήσει και σαν τροχιοδεικτική βολή για το τι πρόκειται να επακολουθήσει στο μέλλον.
Αποδεικνύεται έτσι πως το κεφάλαιο δεν διστάζει να παραβιάζει νόμους και διατάξεις που το ίδιο έχει εισηγηθεί και ψηφίσει. Εδώ καταδεικνύονται για μια ακόμη φορά και τα όρια των αντιλήψεων που προσβλέπουν σε μια νομική καταγγελία της πολιτικής της κυβέρνησης, είτε προβάλλουν την πλευρά της αντισυνταγματικότητας χωρίς να προτάσσεται μια συνολική πολιτική αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την άλλη, η εξαγγελία για τριάντα χιλιάδες λιγότερους υπαλλήλους έως το τέλος του έτους και η εκφρασμένη πρόθεση για εκατό ακόμα χιλιάδες το 2012 δείχνει ότι η όρεξη του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού που βρίσκεται στην κυβέρνηση, έχει ανοίξει για τα καλά. Όπως μάλιστα έγινε γνωστό, χωρίς να έχει διατυπωθεί από την αρχή ρητά, στην περίπτωση της εφεδρείας θα αξιοποιείται η λεγόμενη «προειδοποίηση απόλυσης», που είχε εισαχθεί με το πρώτο Μνημόνιο και δίνει τη δυνατότητα καταβολής
μόνο της μισής αποζημίωσης στον απολυόμενο! Σύμφωνα μάλιστα και με ορισμένες ερμηνείες που είναι αρκετά πιθανές, ενδέχεται στον υπολογισμό αυτής της μισής αποζημίωσης που θα λάβουν όσοι τεθούν σε εφεδρεία και κατόπιν απολυθούν, να συμπεριληφθούν και οι αποδοχές που θα έχει λάβει ο εργαζόμενος κατά το χρονικό διάστημα που θα βρίσκεται σε εφεδρεία!

Όλα αυτά βέβαια θα συμβούν μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταφέρει να περάσει τις εξαγγελίες της και να τις κάνει πράξη.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι όμως, μαζί και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται πια στο σημείο όπου ισχύει απόλυτα η κλασική ρήση: Δεν έχουν να χάσουν τίποτα άλλο παρά μόνο τις αλυσίδες τους.

Πηγή:  "Πριν" Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2011 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου