1/9/12

Ετοιμάζονται για ΕΕ χωρίς ευρώ

του Γιώργου Δελαστίκ

Αίσθηση προκάλεσε ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», της κορυφαίας εφημερίδας του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου: «Οι τράπεζες εξοπλίζονται για την Ημέρα Χ. Προετοιμασίες για κατάρρευση της Ευρωζώνης. Μεγάλος σκεπτικισμός εξαιτίας της Ελλάδας!».

Η Φράνκφουρτερ Αλγκεµάινε είναι φυσικά συντηρητική εφηµερίδα του κατεστηµένου, αλλά σε καµιά περίπτωση δεν είναι «Μπιλντ» να γράφει εντυπωσιοθηρικά κατασκευασµένα ψέµατα και ανοησίες. Από τη στιγµή που γράφει κάτι τέτοιο, είναι βέβαιο πως η κατάσταση είναι σοβαρή.
«Στις µεγάλες γερµανικές τράπεζες και επιχειρήσεις περιφέρεται η ανησυχία ότι το ευρώ θα διαλυθεί», είναι η πρώτη κιόλας φράση του πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ. «Περίπου το ένα τρίτο των ηγετικών δυνάµεων των γερµανικών επιχειρήσεων θεωρεί πιθανό ότι το ευρώ θα µπορούσε να διαλυθεί σε ευρώ του Βορρά και ευρώ του Νότου», δηλώνει στην εφηµερίδα ο Αλεξάντερ Ρόος, στέλεχος εταιρείας συµβούλων η οποία ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις στον τοµέα της αντιµετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Η µεγάλη πλειοψηφία των Γερµανών επιχειρηµατιών πιστεύει ακόµη ότι το ευρώ θα επιβιώσει, αλλά ταυτόχρονα προετοιµάζεται σοβαρά πλέον και για το ενδεχόµενο κατάρρευσης του κοινού νοµίσµατος.

«Ολα τα σχέδια είναι έτοιµα στο συρτάρι», δηλώνει στην εφηµερίδα τραπεζίτης που δεν κατονοµάζεται.
Δεν έχουµε να κάνουµε µε αφηρηµένα σχέδια. Τόσο η Ντόιτσε Μπανκ όσο και η Κοµέρτσµπανκ, η πρώτη και η δεύτερη τράπεζα της Γερµανίας, αποκόπτουν ήδη µεθοδικά από τώρα τις θυγατρικές τους τράπεζες στις χώρες που περιδινίζονται στην κρίση.

Τα ισπανικά και τα ιταλικά υποκαταστήµατα των δύο ανωτέρω γερµανικών τραπεζών δεν χρηματοδοτούνται πλέον από τις μητρικές γερµανικές τράπεζες, αλλά από τους µηχανισµούς έκτακτης παροχής ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών της Ισπανίας και της Ιταλίας αντιστοίχως, τονίζει η «Φράνκφουρτερ Αλγκεµάινε».

Eπιπροσθέτως, αποκαλύπτει η γερµανική εφηµερίδα, οι µεγάλες τράπεζες µεταφέρουν µεγάλες ποσότητες ρευστού χρήµατος σε χώρες εκτός Ευρωζώνης!

Ο Αλεξάντερ Ρόος επιβεβαιώνει, επίσης, κάτι που είναι γνωστό στους επαΐοντες και συµβαίνει µε όλες τις επιχειρήσεις, όχι µόνο τις γερµανικές, από τότε που οι φόβοι κατάρρευσης του ευρώ δεν ανήκουν πλέον στη σφαίρα της φαντασίας: «Κάθε νύχτα οι µεγάλες γερµανικές βιοµηχανικές επιχειρήσεις αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασµούς που έχουν στις χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες πλήττονται από την κρίση, και εκτός από ένα ελάχιστο ποσό (σ.σ.: που κρατούν για τρέχοντα έξοδα) μαζεύουν τα χρήµατά τους στη Γερµανία!», υπογραμμίζει ο ειδικός σύµβουλος.

«Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται από απώλειες, αν η Ισπανία, η Πορτογαλία ή η Ιταλία περάσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε νέο νόµισµα, το οποίο κατόπιν θα υποτμηθεί ισχυρά», τονίζει η γερµανική εφημερίδα. «Επιπροσθέτως οι επιχειρήσεις µετατρέπουν µεγάλα χρηµατικά ποσά σε δολάρια», αποκαλύπτει.

Προκαλεί δέος στον απλό Ευρωπαίο πολίτη η συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι ούτε καν οι Γερµανοί τραπεζίτες και επιχειρηματίες δεν έχουν εµπιστοσύνη στο ευρώ και μετατρέπουν µεγάλα χρηµατικά ποσά σε δολάρια, ελβετικά φράγκα ή γιεν.

«Ακούγεται ανησυχητικό, µπορεί όµως κάποιος να το βλέπει και εντελώς διαφορετικά - όπως ένας από τους πολλούς συμβούλους στα θέµατα της κρίσης, ο οποίος θέλει να µην αναφερθεί το όνοµά του: «Καµιά ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει», λέει. «Το ευρώ µπορεί να συντριβεί, όµως η Siemens και η Volkswagen δεν πρόκειται να βυθιστούν, να καταστραφούν εξαιτίας της κατάρρευσης του ευρώ», γράφει η «Φράνκφουρτερ Αλγκεµάινε».


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Βγάζουν τα λεφτά έξω κάθε... νύχτα

Ελάχιστοι απλοί Ελληνες πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι σούπερ µάρκετ, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, εφοπλιστές και άλλες µεγάλες ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κάθε βράδυ -και εννοούµε κυριολεκτικά κάθε βράδυ, µε την πλήρη σηµασία των λέξεων- στέλνουν όλες τις εισπράξεις της ηµέρας στο... εξωτερικό! 

Το σοκ γενικεύεται, καθώς το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, ακόµη και στην Ιταλία εσχάτως! 
Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι αµύνονται έναντι περίπτωσης επιστροφής κάποιας χώρας του Νότου της ΕΕ σε εθνικό νόµισµα, αδιαφορώντας βεβαίως για το ότι µε τον τρόπο αυτόν υποσκάπτουν πλήρως την εµπιστοσύνη στο ευρώ.

πηγή: «Έθνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου