“Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα! Γι’ αυτό και πρέπει να αγωνιστούμε!” φωνάζουν καθημερινά την τελευταία εβδομάδα οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Σικάγο.
Για πρώτη φορά μετά από 25 ολόκληρα χρόνια, είκοσι εννιά χιλιάδες δάσκαλοι και βοηθητικό προσωπικό, μέλη του Σωματείου Εκπαιδευτικών του Σικάγο, πραγματοποιούν μια από τις πιο επιτυχημένες σε μαζικότητα και διάρκεια απεργίες σε 675 σχολεία στην πόλη του Σικάγο. Μια απεργία που υπερψηφίστηκε σαν μέσο διεκδίκησης από το 90% των μελών του σωματείου, με μόνο 1,82% να τάσσεται κατά και έφερε μεγάλη αμηχανία στο προεκλογικό σκηνικό της χώρας.
Αμηχανία που εντείνεται γιατί, παρά την συντονισμένη εκστρατεία συκοφάντησης των κινητοποιήσεων από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας, στο πλευρό των απεργών φαίνεται πως βρίσκονται και οι γονείς της πόλης του Μπαράκ Ομπάμα.
Δημοσκοπήσεις που πραγματοποίησαν οι Chicago Sun -Times έδειξαν πως το 47% των πολιτών που απάντησαν στήριζαν το συνδικάτο των εκπαιδευτικών ενώ μόνο ένα 39% τάχθηκε ενάντια στην κινητοποίηση. Όμως ακόμα και χωρίς δημοσκοπήσεις το κλίμα υποστήριξης είναι εμφανές και επιβεβαιώνεται από την ενθουσιώδη συμμετοχή γονέων και μαθητών στις καθημερινές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.
Ταυτόχρονα την αλληλεγγύη τους στην απεργία εκφράζουν με μηνύματά τους περισσότεροι από 120 συνδικαλιστικοί φορείς από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, ανάμεσά τους δάσκαλοι από τον Καναδά και την Ισπανία αλλά και η ΟΛΜΕ.
Οι εκπαιδευτικοί του Σικάγο αντιτίθενται στην μεταρρύθμιση που προωθεί ο δημοκρατικός δήμαρχος , και πρώην επικεφαλής του γραφείου του Μπαράκ Ομπάμα, Ραμ Εμάνιουελ. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που με διαφορετικά ονόματα προωθείται ώστε να αλλάξει ο εκπαιδευτικό χάρτη σε όλη τη χώρα και έχει την υποστήριξη τόσο της ηγεσίας των δημοκρατικών όσο και φιλελευθέρων που στηρίζουν τον Μπαράκ Ομπάμα.
Ειδικά στο Σικάγο οδηγεί στην υποβάθμιση των δημόσιων σχολείων της πόλης ενώ αντίθετα προωθεί την πιλοτική δημιουργία ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ώστε μέσα στα επόμενα 5 χρόνια να λειτουργήσουν 60 νέα ιδιωτικά σχολεία στα οποία δεν θα εργάζονται μέλη του Σωματείου Εκπαιδευτικών.
Παράλληλα δημόσια σχολεία κλείνουν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης ενώ μειώνεται και η κρατική χρηματοδότηση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης.
Έχοντας ήδη ξεκαθαρίσει τις θέσεις του Σωματείου πριν το καλοκαίρι και κάνοντας λόγο για μια μεταρρύθμιση που ωθεί σταθερά το δημόσιο σχολείο στον δρόμο της υποβάθμισης, οι εκπαιδευτικοί περίμεναν για μήνες την ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων με το διορισμένο από την δημοτική αρχή Συμβούλιο του οργανισμού Δημοσίων Σχολείων του Σικάγο, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Αντίθετα, ενώ η απεργία είχε εξαγγελθεί από τον Ιούνιο, βρέθηκαν φωνές που έκαναν λόγο για ομηρεία των εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών της πόλης από τους απεργούς. Κι ενώ οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών στο ζήτημα των απολαβών των εκπαιδευτικών φαίνεται πως μπορούν να επιλυθούν, παρά το γεγονός ότι η σχολική χρονιά ξεκίνησε με αύξηση των ωρών διδασκαλίας κατά 20% και αθέτηση της συμφωνίας για αύξηση κατά 4% του μισθού του εκπαιδευτικού, οι θέσεις πάνω στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης συνεχίζουν να φέρνουν τις δύο πλευρές αντιμέτωπες.
Οι εκπαιδευτικοί ζητούν την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης βάζοντας στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης προτάσεις που περιλαμβάνουν βελτίωση στα προγράμματα σπουδών, μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, κλιματισμό στις σχολικές αίθουσες. Ενώ ταυτόχρονα επικεντρώνουν ενάντια στον προτεινόμενο τρόπο αξιολόγησης των καθηγητών, που κατά 50% θα συνδέει το εργασιακό τους μέλλον με τα ποσοστά επιτυχίας που θα παρουσιάζουν οι μαθητές στα διαγωνίσματα.
Ένα μέτρο που δεν λαμβάνει υπόψιν του το γεγονός ότι η απόδοση ενός μαθητή στο σχολείο είναι στενά συνδεδεμένη με την οικογενειακή, οικονομική και κοινωνική του κατάσταση ενώ απειλεί ουσιαστικά να στείλει το ένα τρίτο των δασκάλων στην ανεργία.
Με τις εκλογές να πλησιάζουν, τον Μιτ Ρόμνει να δηλώνει ξεκάθαρα εναντίον των απεργών δασκάλων, τον Μπαράκ Ομπάμα να αποφεύγει να πάρει θέση που θα τον προεκλογικά φέρει αντιμέτωπο με τα συνδικάτα και τον δήμαρχο του Σικάγο να δηλώνει ανυποχώρητος, οι απεργοί δάσκαλοι πιάνουν το νήμα από τις απεργίες της προηγούμενης χρονιάς και το κίνημα της Κατάληψης της Γουλ Στρητ και συνεχίζουν στον δρόμο της διεκδίκησης με την πρόεδρό του σωματείου Κάρεν Λιούις να είναι ξεκάθαρη: “Αυτός ο αγώνας αφορά την ψυχή της δημόσιας εκπαίδευσης. Όχι μόνο στο Σικάγο, παντού”.
Πηγή: ΠΡΙΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου