13/9/12

Καλαμαριά: Αντιδράσεις προκαλεί η προσπάθεια ανοικοδόμησης στο Καραμπουρνάκι


Τις αντιδράσεις του Δήμου και κατοίκων της Καλαμαριάς έχει προκαλέσει η προσπάθεια ανοικοδόμησης σε περιοχή – "φιλέτο" μπροστά στη θάλασσα, στο Καραμπουρνάκι και ειδικότερα από τον Ναυτικό Όμιλό μέχρι το Κυβερνείο. 

Ο δήμος διεκδικεί τις εν λόγω εκτάσεις για χρήσεις πρασίνου ενώ προτίθεται να παραχωρήσει σε αντάλλαγμα άλλες εκτάσεις στους ιδιοκτήτες. Οι τελευταίοι, από την πλευρά τους, κληρονόμοι προσφύγων στους οποίους παραχωρήθηκαν τα οικόπεδα το 1922, εδώ και χρόνια κάνουν προσπάθειες για την εκμετάλλευσή τους.

Σήμερα στο συγκεκριμένο σημείο έκανε την εμφάνισή της μια μπουλντόζα που ξεκίνησε να σκάβει, ωστόσο σύμφωνα με τους κατοίκους, βρέθηκαν ορισμένα κεραμεικά, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται η άδεια της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας ώστε να πραγματοποιηθούν οποιεσδήποτε περαιτέρω εργασίες. 

Επιπλέον οι κάτοικοι έχουν υποβάλλει στα δικαστήρια αίτηση αναίρεσης κατά της άδειας που έλαβαν οι ιδιοκτήτες από την πολεοδομία του Δήμου.
«Η οικοδομική άδεια δόθηκε στους ιδιοκτήτες ενός οικοπέδου, οι οποίοι νωρίτερα είχαν προσφύγει στη διοικητική δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν» επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης και τονίζει ότι η πολεοδομία του δήμου συμμορφώθηκε με την απόφαση αυτή καθώς δεν θα μπορούσε να παρανομήσει...

Ωστόσο, κατά τον δήμαρχο, «εξακολουθεί να ισχύει η θέση του δήμου κατά της οικοδόμησης της παραλιακής ζώνης και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε με νόμιμο τρόπο να αποτραπεί η οικοδόμηση». 

Συγκεκριμένα βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού που προβλέπει χρήσεις πρασίνου στην περιοχή ενώ θα υπάρξουν παρεμβάσεις και προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

«Κατά καιρούς γίνονται προσπάθειες ανοικοδόμησης ενώ το θέμα δεν προχωρά χάρη στην κινητοποίηση των κατοίκων και του δήμου» εξηγεί στο ΑΜΠΕ η κάτοικος Φανή Καζαντζή και προσθέτει: «καθώς τα οικόπεδα αυτά δεν χτίστηκαν όταν παραχωρήθηκαν στους πρόσφυγες, ο δήμος ζητά να του δοθούν ώστε να μην στερηθεί η περιοχή το παραλιακό της μέτωπο».

Πηγή:.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου