22/9/12

Οι Γερμανοί δεν θέλουν ούτε ευρώ ούτε ΕΕ!

του Γ. Δελαστίκ


Σοκ πανευρωπαϊκών διαστάσεων προκάλεσαν τα αποτελέσματα δημοσκοπικής έρευνας του γερμανικού ιδρύματος Μπέρτελσμαν, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν προχτές και βάσει των οποίων αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών τάσσεται αναφανδόν εναντίον και του ευρώ και της ΕΕ! 

«Οι Γερμανοί δεν πιστεύουν πλέον στην Ευρώπη» ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της γερμανικής εφημερίδας «Ντι Βελτ» προχτές. «Ιστορική μεταστροφή της κοινής γνώμης. 

Για πρώτη φορά είναι πεπεισμένη η πλειονότητα ότι θα περνούσε καλύτερα χωρίς το ευρώ» τόνιζε ο υπότιτλος.

Εξάστηλος ο τίτλος και στο εσωτερικό της δεξιάς εφημερίδας: «Οι Γερμανοί θέτουν υπό αμφισβήτηση την ΕΕ»! Στο ίδιο πνεύμα ο υπότιτλος: «Η πλειοψηφία είναι πεισμένη ότι χωρίς την ΕΕ θα περνούσαμε καλύτερα».
Δεν ήταν μόνο η «Βελτ» που πρόβαλλε με αυτόν τον τρόπο τα ευρήματα. Η επίσης συντηρητική «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» κινείτο στο ίδιο μήκος κύματος: «Η πλειοψηφία των Γερμανών αμφιβάλλει για τη χρησιμότητα του ευρώ – Ο σκεπτικισμός απέναντι στην Ευρώπη είναι τόσο μεγάλος όσο ποτέ μέχρι τώρα» ανέφερε. «Ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει έδαφος στη Γερμανία» τιτλοφορούσε ανταπόκρισή της από το Βερολίνο και η γαλλική «Λε Μοντ», η οποία πρόσθετε στον υπότιτλο: «Η πρόσδεση στην Ευρώπη κλονίζεται από δυσπιστία απέναντι στο ευρώ». 

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι όντως εντυπωσιακά. Στην ερώτηση πώς θα ήταν η ζωή σας, αν δεν υπήρχε το ευρώ και συνεχίζαμε να έχουμε το μάρκο ως νόμισμα, το 65% των ερωτηθέντων Γερμανών απάντησε ότι θα ζούσε καλύτερα και μόνο το 21% είπε ότι θα ζούσε χειρότερα. Η διαφορά είναι συντριπτική. Ακόμη σοβαρότερης σημασίας ήταν η απάντηση των ερωτηθέντων Γερμανών στο ερώτημα πώς νομίζουν ότι θα περνούσαν οι ίδιοι, αν δεν υπήρχε καθόλου η ΕΕ. Καλύτερα, απάντησε το 49% και μόνο το 32% απάντησε ότι θα ζούσε χειρότερα.

Η δυσφορία του γερμανικού πληθυσμού κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι τόσο μεγάλη αυτή την εποχή, με την πλύση εγκεφάλου που κάνουν στους Γερμανούς οι πολιτικοί τους και τα ΜΜΕ ότι δήθεν αυτοί πληρώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις των «τεμπέληδων» Νοτιοευρωπαίων, ώστε το 48% δήλωσε ότι η συμμετοχή στην ΕΕ… αποσταθεροποιεί το κλίμα κοινωνικής ειρήνης στη Γερμανία! Μόνο το 42% είχε τη γνώμη ότι, αντιθέτως, το σταθεροποιεί. «Η δυσπιστία απέναντι στην ΕΕ είναι τεράστια» έγραψε η «Βελτ» και συνέχισε: «Αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις, τότε δεν είναι μόνο το ευρώ που έχει αποτύχει στα μάτια πολλών ανθρώπων. 

Έχει τεθεί σε αμφισβήτηση ολόκληρο το σχέδιο της ΕΕ. Η κρίση της ΕΕ εδώ και καιρό δεν αφορά μόνο στο νόμισμά της και στην πολιτική της. Πλήττει τη θεμελιώδη ουσία, την «αξία της Ευρώπης»…». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε να κάνουμε με μια δημοσκόπηση και όχι με κάποιο αποτέλεσμα δημοψηφίσματος. Οι διαθέσεις των μαζών αλλάζουν εύκολα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός πως η διαχείριση της κρίσης από τους ηγέτες της ΕΕ αποξένωσε τον έναν λαό από τον άλλο, έσπειρε μίση, οδήγησε στην αναβίωση διχαστικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων του παρελθόντος.

Δεν είναι ασήμαντο το γεγονός ότι σε άλλη δημοσκόπηση, αυτή τη φορά στη Γαλλία για την επίσης δεξιά εφημερίδα «Λε Φιγκαρό», το 67% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σήμερα θα ψήφιζε «Όχι» στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία δημιούργησε το ευρώ και μετεξέλιξε την ΕΟΚ σε ΕΕ.

Ούτε είναι τυχαίο ότι ακόμη και το ευρωβαρόμετρο αποκαλύπτει ότι οι θετικές γνώμες των Ευρωπαίων πολιτών για την ΕΕ καταποντίστηκαν στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 31%, ενώ οι αρνητικές έφτασαν στο 28%. Η κρίση νομιμοποίησης της ΕΕ στις συνειδήσεις των Ευρωπαίων είναι πρωτοφανής.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου