15/9/12

Χρυσός στη Β. Χαλκιδική: Η προπαγάνδα της «ανάπτυξης»


Τη σιωπή των ΜΜΕ για τους αγώνες των κατοίκων στη Β. Χαλκιδική ενάντια στη δημιουργία ενός καταστρεπτικού για το περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής ορυχείου έσπασε μέσα στο καλοκαίρι η δήλωση του Δένδια: «Η νομιμότητα θα εφαρμοστεί και για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική». 

Είχε προηγηθεί μια μέρα πριν η καταστολή μιας μεγάλης πορείας στο βουνό, με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.

Το ΜΜΕ του Μπόμπολα δεν θα έθιγαν βέβαια ποτέ μια ιστορία απ’ όπου το αφεντικό βγάζει πολλά (μα πολλά) λεφτά. Θα έπρεπε κάποιος να παριστάνει τον βλάκα περί διαπλοκής, αν περίμενε να βγάλει το «Μέγκα» ή το «Έθνος» τα σκάνδαλα που συνοδεύουν τη μεταβίβαση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων στην «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», όπου ο Μπόμπολας κατέχει το 5% μέσω της «ΑΚΤΩΡ». 

Και στα άρθρα που πανηγύριζαν τότε για την απομάκρυνση της Μπιρμπίλη από το Υπ. Περιβάλλοντος δεν θα διαβάσει κανείς την πραγματική αιτία του ενθουσιασμού: η Μπιρμπίλη, με το να μην υπογράφει επί 1 ½ χρόνο στο υπουργείο τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την κρίσιμη άδεια που ήταν απαραίτητη για να μπορέσει η εταιρεία να προχωρήσει στα σχέδιά της, μπλόκαρε γι’ αυτό το διάστημα την κατασκευή του ορυχείου. 

Το πράσινο φως άναψε ο Παπακωνσταντίνου αμέσως μετά, υπογράφοντας το έγγραφο μέσα σε 10 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο Μπόμπολας όμως έχει καλούς συμπαραστάτες και στους υπόλοιπους πάτρονες των ΜΜΕ. Γιατί πάνω απ’ όλα, πάνω απ’ τα αντικρουόμενα συμφέροντά τους, δουλειά τους είναι ο καθορισμός και η επιβολή του κυρίαρχου λόγου του συστήματος. Έτσι, ο τόσο ευαίσθητος ΣΚΑΙ του Αλαφούζου π.χ., που Κυριακή παρά Κυριακή μας προσκαλεί σε δεντροφυτεύσεις, δεν βρήκε καμιά κουβέντα να πει για τα 3.500 στρέμματα του πανέμορφου δάσους των Σκουριών που θα καταστραφούν. 

Μέχρι πρόσφατα, τις ελάχιστες φορές που σχολιαζόταν το θέμα αποσπασματικά, όπως και για το Ελληνικό, όπως και για τον Αχελώο, οι κάτοικοι βαφτίζονταν 30 ψευτοοικολόγοι που με τις εμμονικές αιτιάσεις τους και τις συνεχείς νομικές προσφυγές τους έβαζαν φρένο στη χρυσοφόρα για την εθνική οικονομία επένδυση. (Η πρόταση θα ήταν δυσλειτουργική αν έμπαιναν όσα εισαγωγικά αντιστοιχούν στα ψέματα που κρύβει). Αλλά και για μια συνολικότερη προσέγγιση, ας δει κανείς το ρεπορτάζ του Τέλογλου 1 χρόνο πριν, για τους «Νέους Φακέλους» του Παπαχελά, ένα πραγματικό «μνημείο ερευνητικής δημοσιογραφίας».

Καθώς όμως βρισκόμαστε στην κορύφωση του αγώνα, εν όψει της τελικής γνωμοδότησης του ΣτΕ, απαιτούνται ενισχυμένα μέτρα για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Με ένα ανυπόγραφο σημείωμα στην αλαφουζέικη «Καθημερινή», οι κάτοικοι αναβαθμίστηκαν σε ακροαριστερά τάγματα εφόδου, κατ’ αντιστοιχία με τους νεοναζί τραμπούκους της Χρυσής Αυγής, και επομένως πρέπει να κατασταλούν. Έτσι αντιμετωπίζονται οι πορείες χιλιάδων ανθρώπων, νέων και γέρων, που ζητούν την προστασία του τόπου τους, την προστασία του δάσους και των νερών τους, την προστασία της ζωής τους, απέναντι στα συμφέροντα της Καναδικής ElDorado Gold. Ανατριχιάζει κανείς με τόση δημοκρατία…

Η περίπτωση του ορυχείου στις Σκουριές Χαλκιδικής είναι μια κλασική περίπτωση διαπλοκής, ενισχυμένη με αποικιοκρατικούς όρους και προοπτική λατινοαμερικάνικης εξαθλίωσης εν καιρώ μνημονίου. Το 1997, όταν τα ΜΜΕ μας τάιζαν ψεύτικη ευημερία, στη Β. Χαλκιδική είχε εφαρμοστεί στρατιωτικός νόμος απέναντι στους κατοίκους που αντιδρούσαν σε παλαιότερα εξορυκτικά σχέδια. Σήμερα, που έχει επιβληθεί ωμή καταστολή από τις δημοκρατικές δυνάμεις των ΜΑΤ, τα ΜΜΕ μας ταΐζουν φόβο και ιδεολογικά παραμύθια «χρυσής» ανάπτυξης και «χρυσής αυγής». 

Η  Ορμύλια βροντοφώναξε: ΟΧΙ στα μεταλλεία χρυσού

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 12 Σεπτέμβρη, μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία της Ορμύλιας με ομιλιτές τους καθηγητές της Ιατρικής και Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ (Α. Μπένο και Κ. Παναγιωτόπουλο) και τον Γάλλο Οικονομολόγο Φιλίπ Ζουρό, για το θέμα των επιπτώσεων από την μεταλλουργία χρυσού.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν εκατοντάδες κάτοικοι, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων. Μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Ορμύλιας κ. Τ. Σαραφίδης (που οργάνωσε και την εκδήλωση), οι επικεφαλής όλης της αντιπολίτευσης του Δήμου Πολυγύρου κ.κ. Κ. Μπογδάνος, Θ. Καπλάνης και Ν. Παρθενιώτης, καθώς και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής κ. Δ. Τζιρίτης, ο οποίος στην τοποθέτησή του, έκανε και την σημαντική δήλωση ότι είναι ενάντια στην εξόρυξη, όχι μόνον την επιφανειακή, αλλά και την υπόγεια.

Σημαντική ήταν επίσης και η τοποθέτηση της κ. Κ. Μάλαμα (Δημοτικής Συμβούλου του Δήμου Σιθωνίας) η οποία αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σιθωνίας που είπε ένα μεγάλο ΟΧΙ στα μεταλλεία χρυσού.
Στο τέλος της εκδήλωσης εκδόθηκε το παρακάτω ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Εμείς οι κάτοικοι της Ορμύλιας και των γύρω αγροτικών χωριών της Χαλκιδικής, που μαζευτήκαμε στις 12 Σεπτέμβρη 2012, στην πλατεία της Ορμύλιας και παρακολουθήσαμε τις ομιλίες των καθηγητών της Γεωπονικής και της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τις καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις: στο περιβάλλον, στις αγροτικές καλλιέργειες, στον τουρισμό και στην υγεία των κατοίκων, από την μεταλλουργία χρυσού, διαπιστώνουμε ότι:

Ενώ η Πολιτεία γνωρίζει, από την παγκόσμια εμπειρία, για την καταστροφή και την ερήμωση που προκαλούν όμοιες μεταλλευτικές δραστηριότητες, η ως τώρα στάση της οδηγεί στο συμπέρασμα ότι:
Δε λαμβάνει υπόψη τις αντιρρήσεις θεσμικών και επιστημονικών φορέων όπως: του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., του Πρυτανικού Συμβουλίου του Α.Π.Θ., του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ.α.

Κωφεύει στις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.
Ανέχεται την τραμπούκικη δράση της μεταλλευτικής επιχείρησης που, μαζί με τις διμοιρίες των ΜΑΤ που της προσφέρει η Πολιτεία και τους «σεκιουριτάδες» που η ίδια πληρώνει κι ακόμα, εκμεταλλευόμενη την ανεργία και την ανέχεια των κατοίκων της περιοχής, προσλαμβάνει ανέργους χωρίς αντικείμενο εργασίας, για να ενισχύσει τον «στρατό» της, που τον στρέφει ενάντια στους κατοίκους που αντιδρούν.
Καταπατά τις επιταγές των άρθρων 24 και 106 του Συντάγματος,

Και όλα αυτά για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των χρυσοθήρων που το μοναδικό που τάζουν είναι χίλιες θέσεις εργασίας –στην πραγματικότητα θέσεις μελλοθανάτων- κι αυτές μόνο για ένδεκα χρόνια, όταν είναι γνωστό ότι θα καταστραφούν, για εκατοντάδες χρόνια, δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό και θα ερημωθεί ο τόπος.

Απαιτούμε
Να σταματήσουν άμεσα οι προεργασίες της μεταλλευτικής επιχείρησης και να ακυρωθεί η σύμβαση που παραχωρεί την εκμετάλλευση των μεταλλείων σ’ αυτή.

Δηλώνουμε ότι
Θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, το περιβάλλον, την υγεία και την ζωή μας και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε μπροστά στη βία των ΜΑΤ και των πληρωμένων προβοκατόρων της επιχείρησης.

Αναθέτουμε στον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορμύλιας να στείλει το παρόν ψήφισμα σ’ όλους τους αρμόδιους, στα κόμματα και στον τύπο.

Και ο Δήμος Σιθωνίας κατά της επένδυσης χρυσού στην Β.Α. Χαλκιδική

Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Σιθωνίας τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία κατά της επένδυσης χρυσού στην Β.Α. Χαλκιδική.
Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Σύμβουλος της μειοψηφίας Κυριακή Μάλαμα.
Κατά την ψηφοφορία ψήφισαν: κατά της επένδυσης δεκαπέντε σύμβουλοι, υπέρ της επένδυσης ψήφισε ένας, ενώ υπήρξε και μία λευκή ψήφος!

πηγή: enpoarneas.blogspot.gr και antigoldgreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου