29/9/12

Κοινωνικό ηφαίστειο ο ευρωπαϊκός νότος!


Ισπανοί και Ιταλοί στους δρόμους!

Σε κοινωνικό ηφαίστειο μετατρέπεται σταδιακά ο ευρωπαϊκός Νότος με το κύμα των μεγάλων εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα να μετατρέπεται γοργά σε πραγματικό λαϊκό «τσουνάμι»! Όλα δείχνουν ότι σε λίγο θα μπουν στο αγωνιστικό προσκήνιο και οι Γάλλοι εργαζόμενοι, μετά και τα ασφυκτικά και πρωτοφανή αντεργατικά μέτρα Ολάντ.

Αυτό που απουσιάζει χαρακτηριστικά από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι η ύπαρξη αποφασισμένων ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων ικανών να ηγηθούν μιας πολιτικής ρήξης αλλά και ο συντονισμός των εργατικών - λαϊκών κινημάτων και των αριστερών δυνάμεων του Νότου.

Το ελληνικό εργατικό κίνημα και περισσότερο η ριζοσπαστική ελληνική Αριστερά είναι σε πολύ καλύτερη θέση για να παίξει ένα πρωτοποριακό ρόλο ρήξης και συντονισμού, με την αγωνιστική σπίθα να μετατρέπεται σε επαναστατική φωτιά και να επεκτείνεται γρήγορα σε όλο τον ευρωπαϊκό κάμπο!

Στους δρόμους της Μαδρίτης κατέβηκαν ξανά και πολύ μαζικά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, ανάμεσά τους και αστυνομικοί, διαδηλώνοντας κόντρα στα νέα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι που συνοδεύουν τον πρωτοφανούς λιτότητας προϋπολογισμό για το 2013. Στους δρόμους την Παρασκευή και οι δημόσιοι υπάλληλοι και στην Ιταλία σε μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές στο δημόσιο τομέα.

«Ψηλά τα χέρια, πρόκειται για ληστεία» φώναζαν οι συγκεντρωθέντες στη Μαδρίτη επαναλαμβάνοντας το σύνθημα που αναπαράγεται σε όλες σχεδόν τις διαδηλώσεις κατά των περικοπών που έχουν ισοπεδώσει τη μεσαία εισοδηματικά στρώματα, και τις οποίες εφαρμόζει η κυβέρνηση προκειμένου υποτίθεται να ανατάξει τα δημόσια οικονομικά της χώρας, η οποία βρίσκεται προ των πυλών της δανειακής λύσης.

Νοσοκόμες, αστυνομικοί και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν υπό βροχή κατά της συνεχιζόμενης καθήλωσης των μισθών τους, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη από την κυβέρνηση, η οποία σκοπεύει έτσι να εξοικονομήσει 39 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ.

Ως αντίβαρο για τις περικοπές, η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει δύο επιδόματα για τους δημοσίους υπαλλήλους, έπειτα από την κατάργηση του 13ου μισθού των Χριστουγέννων.
«Είναι το τρίτο πάγωμα μισθών από το 2010. Αυτό συνεπάγεται απώλεια 20% από το 2010», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του συνδικάτου των δημόσιων υπαλλήλων CSI Φρανθίσκο Καμαρίλιο.
«Για τα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια αυτό συνεπάγεται μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ. Εισέρχονται στη φτώχεια» είπε ο ίδιος, ενώ κατήγγειλε τη «στρατηγική που αποβλέπει στην ιδιωτικοποίηση ορισμένων τομέων της δημόσιας διοίκησης».

Για τη 40χρονη νοσοκόμα Πατρίθια Γκονθάλεθ, οι περικοπές θα πρέπει να αναζητηθούν σε άλλους τομείς κι όχι της Παιδείας και της Υγείας: «Εγώ δεν μπορώ, φερ' ειπείν να αγοράσω δώρα τα Χριστούγεννα για τον γιο μου, αλλά εκείνο που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η υποβάθμιση στην ποιότητα των παροχών ορισμένων υπηρεσιών», δήλωσε.
«Υπάρχει όλο και λιγότερο προσωπικό. Πως να μπορέσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες ποιότητας στους ηλικιωμένους και τους αρρώστους;» αναρωτήθηκε.

Παράλληλα, η εισαγγελία της Μαδρίτης, σε μια κορύφωση αυταρχικού πνεύματος, ανακοίνωσε πως θεωρεί πολύ πιθανόν ορισμένοι από τους συλληφθέντες στις διαδηλώσεις και τα επεισόδια της 25ης Σεπτεμβρίου έξω από την έδρα του Κοινοβουλίου να έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά του κράτους και η υπόθεσή τους να διαβιβασθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο!

Μεγάλη κινητοποίηση στην Ιταλία

Πανιταλική απεργιακή κινητοποίηση εναντίον των περικοπών στον δημόσιο τομέα οργάνωσαν την Παρασκευή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις Cgil και Uil. Στην κεντρική διαδήλωση, που οργανώθηκε στο κέντρο της Ρώμης, συμμετείχαν πολλές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που έως τώρα έχουν κριθεί «υπεράριθμοι» φθάνουν τις 24.000. Σε μια πρώτη φάση πρόκειται να εφαρμοσθεί το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά δεν αποκλείεται στη συνέχεια να αποφασισθεί και άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της απόλυσης και της ανεργίας.

Με τη σημερινή κινητοποίηση, δύο εκ των τριών μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας -το συνδικάτο Cisl δεν συμμετέχει στην κινητοποίηση - εναντιώνονται και στις περικοπές στον τομέα της υγείας: σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, κατά την περίοδο 2012 - 2014 θα αγγίξουν συνολικά τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ!

Όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση RAI, με τις περικοπές δαπανών που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση Μόντι κινδυνεύουν να απολυθούν 100.000 συμβασιούχοι του ιταλικού Δημοσίου!
«Η κυβέρνηση τεχνοκρατών θέλει να χειριστεί τους δημοσίους υπαλλήλους όπως ακριβώς την οικονομία της χώρας: συνεχίζει να εγκρίνει περικοπές και η ύφεση αυξάνεται» δήλωσε η γραμματέας του Cgil, Σουζάνα Καμούσο, η οποία δεν αποκλείει νέα γενική απεργία όλων των εργαζομένων της χώρας.
Την πορεία που διέσχισε κύριους δρόμους της Αιώνιας Πόλης, πολλοί διαδηλωτές φορούσαν μάσκες χοίρων, παραπέμποντας στα σκάνδαλα υπεξαιρέσεων και σπατάλης δημοσίων κονδυλίων στην περιφέρεια της Ρώμης και σε πάρτι περιφερειακών συμβούλων, στα οποία οι συμμετέχοντες μεταμφιέζονταν ακριβώς σε πολύχρωμους χοίρους.

Πηγή: ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου