23/9/12

Με την ιαχή «κλέφτες, κλέφτες» σείστηκαν οι δρόμοι της Λισαβόνας


http://25.media.tumblr.com/tumblr_magbbqnmxd1qb1fouo1_500.jpg
Χιλιάδες διαδηλωτές «πολιόρκησαν» το προεδρικό μέγαρο στην Λισαβόνα

 Λαοθάλασσα Πορτογάλων κατά των μέτρων λιτότητας!




Με την ιαχή «κλέφτες, κλέφτες» σείστηκαν οι δρόμοι της Λισαβόνας, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές «πολιόρκησαν» το προεδρικό μέγαρο την ώρα που το Συμβούλιο του Κράτους συνεδρίαζε προκειμένου να αναλυθούν τα νέα μέτρα λιτότητας που έχουν προκαλέσει κοινωνική αναταραχή.

Η οργή των διαδηλωτών εστιάστηκε στον πρωθυπουργό Πέδρου Πάσους Κοέλιου ο οποίος είχε δηλώσει κάποια στιγμή στο παρελθόν πως δεν θα επιτρέψει να περάσουν μέτρα που θα πυροδοτήσουν οργή και θα «ακούσει το έθνος».
 

Οι Πορτογάλοι εδώ και μέρες έχουν κατέβει στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις αναγγελίες αυξήσεων από το ερχόμενο έτος στις κρατήσεις για το κοινωνικό κράτος, γεγονός που μεταφράζεται σε περισσότερη μείωση των απολαβών τους.
« Ο λαός έχει κουραστεί να τον κλέβουν και να τον ταπεινώνουν» τόνιζαν στα συνθήματά τους οι διαδηλωτές οι οποίοι κινητοποιήθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πάνω από 11.500 άνθρωποι είχαν δηλώσει μέσω Facebook την πρόθεσή τους να διαδηλώσουν στη σημερινή κινητοποίηση, εκφράζοντας την «βούλησή τους για αλλαγή».

Μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονταν αναπτυγμένες δυνάμεις των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων που έφραζαν την είσοδό του. 

«Κλέφτες, κλέφτες...» διατράνωναν οι διαδηλωτές, κρατώντας επιγραφές με την φωτογραφία του πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κοέλιου, ο οποίος προκάλεσε τη μήνη των συμπατριωτών του μετά την αναγγελία των αυξήσεων, από τον επόμενο χρόνο, των κρατήσεων για το κοινωνικό κράτος, γεγονός που μεταφράζεται σε περισσότερη μείωση των απολαβών τους.

Απέναντι στο εύρος των αντιδράσεων, ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα, του οποίου ο ρόλος είναι συμβολικός, συγκάλεσε το Συμβούλιο του Κράτους - ένα συμβουλευτικό όργανο, που συγκροτείται από πρώην προέδρους και άλλες προσωπικότητες - για να αναλύσουν τα νέα μέτρα λιτότητας, στα πλαίσια του σχεδίου δανεισμού των 78 δισεκ. ευρώ που συμφώνησε η Πορτογαλία με την ΕΕ και το ΔΝΤ για να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας σήμερα είναι έτοιμη να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις στα μέτρα λιτότητας που έχουν προκαλέσει τις τελευταίες μέ8104_1ρες έντονο κύμα διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα.


Η χώρα διέρχεται σοβαρή κοινωνική κρίση και η ανεργία έχει φθάσει στο απόγειό της.



Πηγή: iefimerida.gr και  ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου