18/9/12

Το κίνημα Occupy επιστρέφει

Μέσα απ' το ταξί της, που ακινητοποιήθηκε απ' τους ακτιβιστές, η κ. Γουέντι Χάμιλτον έστειλε το μήνυμά της στον κόσμο: "Η πολιτική ανυπακοή είναι δύναμη. Δεν χρειαζόμαστε όπλα".

Με την περικύκλωση του χρηματιστηρίου και την κατάληψη αρκετών κεντρικών δρόμων του Μανχάταν, οι ακτιβιστές του Occupy επέστρεψαν χθες στους δρόμους της Νέας Υόρκης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις πρώτες διαδηλώσεις του κινήματος.
Η αστυνομία της Νέας Υόρκης απάντησε με δεκάδες συλλήψεις για παρακώλυση συγκοινωνιών και για ανάρμοστη συμπεριφορά. Σημειώνεται ότι από την έναρξη των διαδηλώσεων στις 17 Σεπτεμβρίου 2011 η αστυνομία έχει συλλάβει περισσότερους από 1.800 διαδηλωτές. Τον περασμένο Οκτώβριο καταγράφηκε μάλιστα το μέχρι σήμερα ρεκόρ, με τις δυνάμεις της τάξης να συλλαμβάνουν σε μια νύχτα 700 διαδηλωτές στη γέφυρα του Μπρούκλιν.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στο πάρκο Ζουκότι όπου γεννήθηκε το κίνημα πριν από ένα χρόνο. "Είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για την απληστία της Γουόλ Στριτ" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Occupy Wall Street Μπιλ Ντοντς εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι τίποτε δεν άλλαξε στον ένα χρόνο που μεσολάβησε. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφε: "Τραπεζίτες, ντροπή σας", "Βγάλτε τα χρήματα από την πολιτική", "Οι τραπεζίτες στη φυλακή" ή το εμβληματικό πλέον για τις κινητοποιήσεις του Occupy: "Είμαστε το 99%.

Διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά, τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς, τη διάσωση των μεγάλων τραπεζών και κατά του 1% των πιο πλούσιων ανθρώπων, εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν κατασκηνώσει επί εβδομάδες στο πάρκο Ζουκότι, κοντά στη Γουόλ Στριτ, ενώ το παράδειγμά τους ακολούθησαν πολλοί ακόμη άνθρωποι σε άλλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές πόλεις.

Πηγή: αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου