16/9/12

Εισβολή στην κατάληψη Δέλτα

Αποφάσεις Συνέλευσης Αλληλεγγύης στην Κατάληψη Δέλτα
 

Η κατάληψη Δέλτα είναι ένας ανοιχτός κοινωνικός-πολιτικός χώρος. Αποτελεί μόνιμη στέγη και τόπο συνεύρεσης-συζήτησης-δράσης για πολύ κόσμο που σκέφτεται και δρα επαναστατικά, ενάντια στην καταπίεση που γεννά το σύστημα. Στο κτήριο στεγάζονται υποδομές όπως βιβλιοθήκη, τυπογραφείο, γυμναστήριο, διάφορα εργαστήρια δημιουργίας, παιδότοπος, χώρος συναυλιών κ.α. Επίσης συστεγάζεται το κινηματικό ραδιόφωνο Radio Revolt καθώς και άλλες ομάδες/συλλογικότητες.

Έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις πολιτικού, πολιτισμικού χαρακτήρα, αλληλεγγύης σε πολιτικούς κρατούμενους κ.α. Για όλους αυτούς τους λόγους η κατάληψη Δέλτα αποτελεί στόχο για το κράτος και όπως και στο παρελθόν έχουν γίνει αρκετές απόπειρες καταστολής της δράσης της, έτσι και τον τελευταίο καιρό υπήρχε πίεση από τη μεριά του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης προς τη ΔΕΗ για τη διακοπή του ρεύματος του κτηρίου.
 

Σήμερα 12/9/2012 νωρίς το πρωί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενοι από ΕΚΑΜ, ΜΑΤ, ΖΗΤΑδες και ασφαλίτες εισέβαλαν στην κατάληψη Δέλτα καταστρέφοντας την κεντρική πόρτα. Συνέλαβαν 10

συντρόφους που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή μέσα στο κτήριο. Προέβησαν σε φθορές στο κτήριο και στις υποδομές του, κατάσχεσαν χρήματα, εξοπλισμό και προσωπικά αντικείμενα και στη συνέχεια σφράγισαν την είσοδο της κατάληψης. Αλληλέγγυος κόσμος που συγκεντρώθηκε σε κοντινή απόσταση και επιχείρησε να προσεγγίσει την κατάληψη απωθήθηκε από τα ΜΑΤ με αποτέλεσμα την προσαγωγή 4 ατόμων που εγκλωβίστηκαν σε διπλανό μαγαζί. Οι τελευταίοι 4 προσαχθέντες είναι ελεύθεροι, επίσης δεν υπάρχουν τραυματισμοί από τη συμπλοκή.

Η κατάληψη Δέλτα είμαστε όλοι εμείς, οι συνειδήσεις και οι διαθέσεις μας δεν καταστέλλονται.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΔΩ

Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΕΛΤΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ

10, 100, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

Κατάληψη Δέλτα, αλληλέγγυοι/ες


Πηγή: Κατάληψη Δέλτα
_________________________________

Η είδηση στα ΝΕΑ:

Πέντε χρόνια διήρκεσε το σίριαλ της εκκένωσης της πρώην φοιτητικής εστίας Δ' του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στην οδό Εγνατία, η οποία παρέμενε κατειλημμένη από το 2007 από ομάδα αντιεξουσιαστών.
Τα τελευταία χρόνια η διοίκηση του ΤΕΙ είχε ζητήσει πολλές φορές από τις διωκτικές Αρχές να σφραγιστεί το κτίριο, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ τρεις διαφορετικές εισαγγελικές παραγγελίες, από το 2007 μέχρι σήμερα, έμεναν στο συρτάρι.
 
Έπειτα από αλληλογραφία διάρκειας πέντε ετών ανάμεσα στη διοίκηση του εκπαιδευτικού ιδρύματος, την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και την Αστυνομία, η επιχείρηση αποφασίστηκε να γίνει χθες, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για «μηδενική ανοχή στην ανομία», όπως ανακοινώθηκε. Αστυνομικοί των ΕΚΑΜ μπήκαν στην πρώην φοιτητική εστία, συνέλαβαν δέκα άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κτίριο και το σφράγισαν. Η Αστυνομία μάλιστα, για πρώτη φορά σε αντίστοιχη επιχείρηση, έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο από την επέμβαση στο κτίριο.


ΕΝΤΟΛΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η αστυνομική επέμβαση έγινε έπειτα από εντολή του Πρωθυπουργού και πρόσθεσε: «Το μήνυμα που στέλνει η συντεταγμένη Πολιτεία είναι σαφές και προς πάσα κατεύθυνση: μηδενική ανοχή στην ανομία και στην κατάλυση της νομιμότητας. Η Ελληνική Δημοκρατία θα προασπίσει την απαίτηση της κοινωνίας για πλήρη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
Η υπόθεση «Κατάληψη Δέλτα» άρχισε τουλάχιστον μία δεκαετία πριν, όταν το κτίριο στην οδό Εγνατία 13 ήταν ακόμη ξενοδοχείο το οποίο έκλεισε λόγω οικονομικών προβλημάτων. Εκείνη την εποχή το ΤΕΙ αναζητούσε ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα λειτουργούσε ως φοιτητική εστία. Τα πρώτα χρόνια η εστία λειτούργησε κανονικά, ωστόσο τα κονδύλια για τη στέγαση των σπουδαστών άρχισαν να μειώνονται κι έτσι το 2005 το κτίριο ερήμωσε.
Η διοίκηση του ΤΕΙ έκανε για κάποιο διάστημα εργασίες ανακαίνισης. Και το 2007, στον απόηχο των φοιτητικών κινητοποιήσεων για τον νόμο - πλαίσιο, ομάδα αντιεξουσιαστών κατέλαβε την πρώην φοιτητική εστία. Τα επόμενα χρόνια λειτούργησε εκεί καλλιτεχνικό και φωτογραφικό εργαστήριο, διοργανώνονταν συναυλίες και εκδηλώσεις. Η Αστυνομία χαρακτήριζε «μετριοπαθή» την «Κατάληψη Δέλτα», τα μέλη της οποίας δεν ενεπλάκησαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη μεταξύ ομάδων αναρχικών.
Σχεδόν αμέσως μετά την κατάληψη, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης άρχισε να ζητά την παρέμβαση των δικαστικών Αρχών, ώστε να εκκενωθεί το κτίριο. Στην αλληλογραφία με τις Αρχές, η διοίκηση του ιδρύματος ανέφερε ότι σημειώνονται καταστροφές.
Η «Κατάληψη Δέλτα» δεν τερματίστηκε ούτε το 2008, όταν έκανε σχετική παραγγελία προς την Αστυνομία ο τότε εισαγγελέας Θεσσαλονίκης Β. Φλωρίδης, ούτε το 2009, έπειτα από εντολή τού τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά να «χαρτογραφηθούν» οι καταλήψεις, ούτε και τον περασμένο Απρίλιο, όταν είχε παρέμβει ο σημερινός εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες για τις καταλήψεις των δημόσιων κτιρίων.
Η Εισαγγελία διαβίβαζε τα αιτήματα στην Αστυνομία, όμως η τελευταία δεν επενέβαινε, είτε επικαλούμενη μικρό αριθμό δυνάμεων είτε αποσιωπώντας τις εισαγγελικές παραγγελίες με την ανεπίσημη δικαιολογία ότι θα προκαλούνταν διαμαρτυρίες.
Για «επικοινωνιακό σόου άνευ προηγουμένου», που στήθηκε «με εντολή του Πρωθυπουργού» κάνει λόγο ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η τήρηση της νομιμότητας, σε μια χώρα που τάγματα εφόδου δρουν για μήνες ανενόχλητα, δεν είναι υπόθεση προβολής στα δελτία των 8, αλλά κοινωνική απαίτηση και διεκδίκηση» αναφέρεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου