22/9/12

Πρωτοβουλία της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου

Ανακοίνωση από την συνάντηση των φορέων του Ρεθύμνου

Στις 18 9 2012 έγινε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου με πρωτοβουλία της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και του Ιατρικού Συλλόγου συνάντηση με τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ με σκοπό την ενημέρωση τους για την ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση τόσο στον χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης όσο και στο νομαρχιακό νοσοκομείο .

Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι οι προβλεπόμενες από το μνημόνιο νέες περικοπές, δηλαδή η περαιτέρω μείωση των πόρων για την δημόσια υγεία , καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου και σχεδόν αδύνατη την λειτουργία του υπερχρεωμένου ΕΟΠΥΥ.

Θεωρούμε απόλυτη προτεραιότητα την ενίσχυση και όχι την αποδυνάμωση και την συρρίκνωση του νομαρχιακού νοσοκομείου που επιχειρείται μέσω του νέου οργανισμού αλλά και τις δρομολογημένες ήδη συγχωνεύσεις.
Ειδικά για τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ουσιαστικά έχει κηρύξει στάση πληρωμών, εκτός από την μετ΄ εμποδίων κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης, ομολογείται πλέον επίσημα η κατάρρευση της χρηματοδότησης τόσο από το κράτος όσο και από τις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων ιδιαίτερα μετά το κούρεμα των αποθεματικών τους και την διαρκώς αυξανομένη ανεργία .

Θεωρούμαι άμεση και επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση τουλάχιστον των δημόσιων δομών του οργανισμού που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους.

Οι δομές αυτές ,σύμφωνα με τον ενιαίο κανονισμό παροχών υγείας (ΦΕΚ 1233 -11/4/2012), είναι τα πολυιατρεία του ΙΚΑ, τα κέντρα υγείας με τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία καθώς και τα εξωτερικά ιατρεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια του νομαρχιακού νοσοκομείου παράλληλα με τους συμβεβλημένους ιδιωτικούς φορείς.

Θεωρούμε επίσης αναγκαίο να προχωρήσει η πολιτεία άμεσα σε συλλογική σύμβαση με τους ιδιώτες γιατρούς ώστε να διευρυνθεί το δίκτυο γιατρών πρωτοβάθμιας φροντίδας και να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση χωρίς την οικονομική επιβάρυνση και την ταλαιπωρίας που προκαλεί ο ανεπαρκής και πρόχειρος τρόπος λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ από την έναρξη του.

Θεωρούμε τέλος, όλοι εμείς οι συμμετέχοντες στην σημερινή συνάντηση ότι απαιτείται στην κρίσιμη αυτή περίοδο συντονισμένη προσπάθεια και όχι αναδίπλωση και ηττοπάθεια.
Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών αλλά και όλων των εργαζόμενων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, για τα συσσωρευμένα και σοβαρά προβλήματα της περίθαλψης στον νομό μας αλλά και για την ανεργία, την διάλυση του κοινωνικού κράτους, την οπισθοδρόμηση της χώρας για δεκαετίες και την υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών μας είναι η καλύτερη απάντηση σε ανάλγητες και ισοπεδωτικές πολιτικές.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να δώσουν δυναμικό παρόν, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν για να προασπίσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα, όλων ανεξαιρέτως στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία.

Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου
Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ρεθύμνου
Ν.τ ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου
Εργατικό κέντρο
Σύλλογος διδασκάλων
Ένωση λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης
Ο.Ε.Μ.Β.Ε. Ρεθύμνου
Πρωτοβάθμια επαγγελματικά σωματεία

πηγή: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου