22/9/12

Πορτογαλία: Ένα εκατομμύριο στους δρόμους, σφοδρή κυβερνητική κρίση

Η Πορτογαλία σε κρίση καθώς ένα εκατομμύριο δηλώνει όχι στην λιτότητα
 

της VALENTINA POP
Βρυξέλλες


Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει την μαζική αντίδραση ενάντια στα μέτρα λιτότητας που ενέκρινε η Τρόικα ώστε να αυξηθούν οι κοινωνικές συνεισφορές των εργαζομένων.

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Anibal Cavaco Silva συγκαλεί μια σπάνια σύνοδο του Συμβουλίου του Κράτους την Παρασκευή (21 Σεπτεμβρίου), σε μια προσπάθεια να αποσυμφορήσει μια πολιτική κρίση που συνδέεται με τα αμφιλεγόμενα μέτρα.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους των πορτογαλικών πόλεων το Σάββατο, διαμαρτυρόμενοι για κινήσεις που έχουν ως στόχο την αύξηση των κοινωνικών εισφορών από 11% σε 18% για εργαζόμενους και να τις μειώσει από 25% σε 18% για τις επιχειρήσεις.

Η αλλαγή αυτή θα κόψει εκ των πραγμάτων ένα μηνιάτικο το χρόνο για κάθε ένα εργαζόμενο. 

Οι εργοδότες επίσης θα αποκτήσουν περισσότερη ελευθερία για απολύσεις. 

Τα συνδικάτα, η σοσιαλιστική αντιπολίτευση και ο νέος συμμέτοχος στην κεντροδεξιά συμμαχία έχουν εκδηλωθεί ενάντια στα μέτρα, που είναι τμήματα ενός πακέτου περικοπών που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα των διεθνών δανειστών με αντάλλαγμα την επιμήκυνση για ένα χρόνο του διαστήματος που έχει στην διάθεσή της η Λισαβόνα για να ανταπεξέλθει στους στόχους της για το έλλειμμα.

"Αυτό το μέτρο καταστρέφει εντελώς την πολιτική συναίνεση πίσω από το πρόγραμμα διάσωσης", δήλωσε η Ana Gomes του σοσιαλιστικού κόμματος στον ιστότοπο αυτό.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις κινήσεις που έγιναν, αλλά και την Τρόικα για το γεγονός ότι τις αποδέχθηκε κόντρα στο δημόσιο αίσθημα.

Η κλίμακα της λαϊκής αντίστασης ήρθε μάλλον ως έκπληξη, δεδομένου ότι είναι συνήθως η επίσης υπό καθεστώς Τρόικας Ελλάδα που συνήθως βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα για διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας.

"Δεν φταίνε οι Πορτογάλοι, τα έχουν δεχτεί όλα ως τώρα. Η Τρόικα ήθελε να δείξει ότι η Πορτογαλία είναι καλή μαθήτρια σε σχέση με την Ελλάδα, ότι υπακούει τους κανόνες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι κανόνες είναι λάθος. Η λιτότητα σκοτώνει την οικονομία", πρόσθεσε η Gomes.

Κατά την άποψή της πρέπει να δοθεί ακόμα περισσότερος χρόνος στην Πορτογαλία για να αποπληρώσει το χρέος της και το επιτόκιο για τα δάνειά της πρέπει να είναι χαμηλότερο.

Προς το παρόν, οι μικρές επιχειρήσεις πληρώνουν 5-6% επιτόκιο αν και οι τράπεζες δανειοδοτούνται από την ΕΚΤ με 1%.

Αν συνεχιστεί η σύγκρουση, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης που συναντιούνται στο Λουξεμβούργο στις 8 Οκτώβρη μπορούν θεωρητικά να καθυστερήσουν την πληρωμή της επόμενης δόσης του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας, ύψους 79 δισεκατομμυρίων ευρώ.

"Οι διαδηλώσεις και τα πρόσφατα συμβάντα είναι παράξενα καθώς βρίσκονται σε αντίθεση με την τελευταία απόφαση της Τρόικα να δώσει στην Πορτογαλία έναν επιπρόσθετο χρόνο για να προσαρμοστεί", είπε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING.

"Δεν είναι η επόμενη Ελλάδα η Πορτογαλία, αλλά η άσχημη οικονομική κατάσταση δεν θα κάνει την απαιτούμενη προσαρμογή ευκολότερη. 


Τα τελευταία γεγονότα δείχνουν πως η πρόσφατη ηρεμία στην ευρωκρίση δεν θα διαρκέσει για πάντα και ότι κάποια στιγμή, η μοίρα της ευρωζώνης θα περάσει στα χέρια των κυβερνήσεων και των ψηφοφόρων", είπε.

Πηγή: euobserver.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου