9/10/11

Το θράσος των ενόχων

του Ευτύχη Μπιτσάκη

Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση με την πολιτική τους υπέρ του κεφαλαίου, την εγκατάλειψη της υπαίθρου, τους καταστροφικούς εξοπλισμούς, την Ολυμπιάδα, τη ρεμούλα και τα σκάνδαλα.

Και σήμερα οι ίδιοι έχουν το θράσος να θεωρούν αιτία της καταστροφής το «υπερτροφικό κράτος» και μέσον θεραπείας το ξεπούλημα και τις απολύσεις. 

Είναι χαρακτηριστικό των εκπροσώπων και των δύο κομμάτων ότι ποτέ δεν μίλησαν για τις αιτίες της χρεοκοπίας, και ότι όταν μιλούν ρίχνουν οι μεν την ευθύνη στους δε, χωρίς ποτέ να αναφέρονται στις πραγματικές αιτίες. (Όσοι παρακολούθησαν την εκπομπή της κ. Στάη (2/10/2010) θα απόλαυσαν τον σκυλοκαβγά της οργισμένης κ. Μπακογιάννη με την άσχετη και ήρεμη κ. Πανάρετου, αλλά και την άθλια συμπεριφορά της τηλεπαρουσιάστριας, που ουσιαστικά δεν άφησε τον καθηγητή Καζάκο να αναπτύξει τις απόψεις του).

Η κατάσταση είναι τραγική. Και οι υπεύθυνοι τολμούν ακόμα να μιλούν ως ανεύθυνοι. Από κοντά και ο κ. Σημίτης, πρώτος εκσυγχρονιστής, να παριστάνει τον Κάλχα, «μάντη κακών». Τλήμων αρετή!

Αναίδεια και θράσος: Αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα έπρεπε να βρίσκονται στον Κορυδαλλό. Τώρα ελεύθεροι, αναίσθητοι, κυνικοί και εθελόδουλοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα μας σώσουν!
Διέξοδος;

Η κατάντια μας δεν είναι, κυρίως, προϊόν ανικανότητας, ρεμούλας και σκανδάλων. Είναι, προπαντός, συνέπεια της ανάλγητης εφαρμονήςτων νεοφιλελεύθερων δογμάτων. Ελληνικές ιδιομορφίες: μια αστική τάξη μεταπρατική, ληστρική, διεφθαρμένη, χωρίς αναπτυξιακό, καπιταλιστικό έστω πρόγραμμα. Μια τάξη απούσα από τη λεγόμενη Εθνική Αντίσταση, εν μέρει συνεργάτης των κατακτητών, εθνικόφρων και θρησκευόμενη.

Σήμερα, για άλλη μια φορά, αδιάφορη για την τραγωδία.
Οι απατεώνες που πλούτισαν φρόντισαν να στείλουν 600 δισ. σε ξένες τράπεζες. Οι εφοπλιστές μας (καμάρι ο εμπορικός στόλος μας!) ναυπηγούν 350 πλοία στο εξωτερικό και 1 στην Ελλάδα. Και ο κατάλογος θα μπορούσε να είναι μακρύς.

Όπως λέει ο Μακρυγιάννης, οι'Ελληνες γνώρισαν κατατρεγμούς και σκλαβιές. Έμενε όμως πάντα «μια μαγιά». Σήμερα, «ξένοι και ντόπιοι λύκοι» πάνε να μας ρημάξουν σαν τόπο, σαν έθνος και σαν πολιτισμική οντότητα. «Ίδες να μαδάνε την κότα και ο αέρας να συνεπαίρνει τα πούπουλα; Έτσι πάει και το Έθνος» (Διονύσιος Σολωμός).

Εκτός αν ξεσηκωθούμε!
Νέο ΕΑΜ; Κανείς Άρης δεν θ' ανεβεί αυτή τη φορά στο Βελούχι. Αυτό που μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση, είναι ένα Αντικαπιταλιστικό Μέτωπο.

Ένας νέος, διεθνικός πατριωτισμός θα μπορούσε να αποτελέσει το θεμέλιο ενός κινήματος με στρατηγικό στόχο τον σοσιαλισμό.  

Πηγή:  "Δρόμος της Αριστεράς" και "βαθύ κόκκινο" 8/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου