2/10/11

Βία κατά μαθητών σε σχολεία υπό κατάληψη καταγγέλλει η ΟΛΜΕ

Κρούσματα βιαιοπραγίας και αυθαιρεσίας από διευθυντές σχολείων και μερίδα γονέων σε βάρος μαθητών που συμμετέχουν σε καταλήψεις σχολείων κατήγγειλε η ΟΛΜΕ.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, καταγγέλλει συγκεκριμένα περιστατικά που, όπως υποστηρίζει διαδραματίστηκαν σε σχολεία στην Αττική, στο Γαλάτσι και στην Αργυρούπολη.

Συγκεκριμένα η ΟΛΜΕ υποστηρίζει ότι σε Λύκειο του Γαλατσίου υποδιευθυντής προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό μαθήτριας ενώ σε Γυμνάσιο της Αργυρούπολης γονέας κτύπησε με τον κόπτη, που κρατούσε, μαθητή που συμμετείχε σε κατάληψη. "Τα κρούσματα βιαιοπραγίας σε βάρος μαθητών είναι πάμπολλα και η Ομοσπονδία μας αδυνατεί να τα καταγράψει", επισημαίνει η ομοσπονδία καθηγητών στην ανακοίνωσή της.

"Οι απειλές, οι προπηλακισμοί και η σωματική βία σε βάρος μαθητών, είναι απαράδεκτες από παιδαγωγική άποψη και όσοι προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες δεν έχουν καμία θέση στο δημόσιο σχολείο", τονίζει η ΟΛΜΕ και παράλληλα αποκαλεί το υπουργείο Παιδείας "ηθικά υπεύθυνο για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση".

Παρόμοια είναι και η κοινή ανακοίνωση των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για τις μαθητικές καταλήψεις:


 Α’, Β’, Γ’, Δ’, Ε’ ΕΛΜΕ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Κοινή ανακοίνωση των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για τις μαθητικές καταλήψεις


Οι μαθητές/τριες μας τη φετινή σχολική χρονιά δεν  βρίσκονται μόνο αντιμέτωποι/ες με τα χρονίζοντα-άλυτα προβλήματα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, αλλά και βιώνουν μαζί με τις οικογένειές τους τις βασανιστικές συνέπειες μιας ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής.


Τη στιγμή όμως που κινητοποιούνται, αντιδρώντας στις απαράδεκτες συνθήκες εκπαίδευσής τους, αντιμετωπίζουν μια συντονισμένη επίθεση αυταρχισμού και δυσφήμισης, η οποία στοχεύει στη φίμωσή τους και στην καταστολή των κινητοποιήσεων τους.


Εκτός από το Υπουργείο Παιδείας και τα πρόθυμα διοικητικά στελέχη της Εκπαίδευσης, ρόλο παιδονόμου αναλαμβάνουν συχνά ορισμένοι «αγανακτισμένοι πολίτες» ή «παράγοντες» από τους Συλλόγους Γονέων - Κηδεμόνων και, ως είθισται, οι κατά τόπους Εισαγγελείς.


Το όψιμο όμως ενδιαφέρον τους για τη Δημόσια Εκπαίδευση δεν πείθει κανέναν. Γιατί δεν τους είδαμε να «αγανακτούν» ή να ασκούν διώξεις για «παράβαση καθήκοντος» εναντίον όσων ευθύνονται για το οξύτατο πρόβλημα της σχολικής στέγης, για τις ελλείψεις βιβλίων, προσωπικού, αιθουσών διδασκαλίας και πόρων, καθώς και για τις σκανδαλώδεις παραβιάσεις της χωροταξικής κατανομής του μαθητικού δυναμικού τις οποίες έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών.


Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας σε κάθε  απόπειρα να ανατεθούν  στους εκπαιδευτικούς καθήκοντα αστυνόμευσης των μαθητών/τριών τους, πράγμα που, εκτός των άλλων, αναιρεί τον παιδαγωγικό τους ρόλο.


Θεωρούμε ότι οι μαθητικές καταλήψεις είναι ταυτόχρονα σύμπτωμα και αντίδραση στην ανεξέλεγκτη κοινωνική κρίση και στο ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσουν στη νέα γενιά η χρεοκοπημένη «κοινωνία της αγοράς» και οι απάνθρωπες πολιτικές που την υπηρετούν.


Καλούμε τους μαθητές/τριες να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους από όσους τον δυσφημούν και τον προβοκάρουν, καταστρέφοντας τη δημόσια περιουσία των σχολείων.

Ζητούμε να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999 που ποινικοποιεί τις μαθητικές καταλήψεις.

Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε αστυνομική παρέμβαση στο χώρο του σχολείου. Είναι ανεπίτρεπτο να σύρονται στα αστυνομικά τμήματα και να ταλαιπωρούνται για χρόνια στα δικαστήρια ανήλικοι/ες μαθητές/τριες.
 
Ζητούμε από την εισαγγελική αρχή να απέχει από κάθε επέμβαση σε σχολικούς χώρους.  

Θεσ/νίκη 28/09/201

πηγή: enet.gr και "βαθύ κόκκινο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου